Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Svedok z korupčnej kauzy východného Slovenska: Sudcovi som núkal tri fialové!

Výpoveďou obžalovaných, prehraním záznamov a výpoveďami svedkov pokračovalo v pondelok na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pojednávanie v prípade sudcu Okresného súdu Trebišov Milana Jurku. Prokurátor sudcu obžaloval z prijímania úplatku.

V kauze figurujú aj ďalšie štyri osoby – Ondrej T., István L., Atilla B. a Miroslav M., ktorí súd obžalovaní z podplácania. Obžalovaný Ondrej T. v pondelok uviedol, že sudcu Milana Jurku pozná z Trebišova, v minulosti ho mal súdiť pre iný trestný čin. Na Špecializovanom trestnom súde (STS) opísal stretnutie s trebišovským sudcom v jeho kancelárii. „Stretnutie prebiehalo tak, že sme sa s ním pozdravili, ja som mu núkal tri fialové. Povedal, že sa o tom nebude baviť v kancelárii, že pôjdeme do kaviarne,“ vypovedal Ondrej T. K stretnutiu v kaviarni však nakoniec podľa neho nedošlo. Obžalovaný spresnil, že pod „troma fialovými,“ rozumel tri 500-eurové bankovky. „Ja sa cítim vinný, chcel som sudcu uplatiť, na to som tam šiel,“ uviedol ďalej Ondrej T. O tom, že sudca má „brať“, sa podľa jeho tvrdenia dozvedel od známeho, ktorého menovať nechcel. Stretnutie viacerých osôb je zaznamenané aj na obrazovo-zvukovom zázname, ktorý dnes ŠTS prehral. Záznam je však nižšej kvality.
Z prepisu, ktorý prečítal prokurátor, okrem iného vyplynulo, že osoba na zázname navrhovala stretnutie mimo miestnosti, lebo „tu to nie je dakedy isté".      Obžalovaný Miroslav M. vypovedal, že „sudca prišiel po nás na vrátnicu, išli sme do jeho kancelárie, tam sme sa bavili o prípade. V priebehu rozhovoru (obž. Ondrej T. - pozn.) sudcovi povedal, že máme tri fialové, že mu dáme 1500 eur, ja som o ničom nevedel.“
Svedkyňa na súde vypovedala ohľadom dýky, ktorú mal sudca podľa obžaloby prijať ako úplatok. Dýku u sudcu videla, nakoľko sa jej pochválil. Sudca Milan Jurko na pojednávanie v pondelok neprišiel a súhlasil s konaním v jeho neprítomnosti. Na poslednom pojednávaní v septembri minulého roka však akúkoľvek vinu odmietol.

Podľa obžaloby sa tri skutky stali v roku 2013. V prvom prípade mal obžalovaný sudca podľa prokuratúry od ďalšieho obžalovaného prijať loveckú dýku v hodnote 16-tisíc českých korún (632 eur) za schválenie dohody o vine a treste a prednostné vybavenie dokladov, týkajúce sa amnestie. V druhom prípade mal za bližšie  nešpecifikovanú odmenu uprednostniť peňažný trest pred iným druhom trestu.
Pri treťom skutku si mal podľa obžaloby nechať sľúbiť úplatok vo výške 1500 eur za uloženie miernejšieho trestu.

Škultéty bol prvý právoplatne odsúdený sudca

 

Bývalému bratislavskému sudcovi Igorovi Škultétymu za úplatok vymeral súd dva roky s podmienečným odkladom na 30 mesiacov, dostal peňažný trest 3319 eur a tiež päťročný zákaz vykonávať rozhodovaciu činnosť vo verejných funkciách a zamestnaniach. Škultétyho ako prvého slovenského sudcu obvinili z trestného činu brania úplatku za to, že v auguste 2002 požadoval úplatok 100-tisíc korún (3 319 eur), neskôr sa uspokojil so 70 000 korunami (viac ako 2 320 eur) od vysokoškolského učiteľa za zmiernenie trestu pre syna, ktorého Škultéty súdil za lúpež.

Škultétyho z funkcie sudcu odvolal koncom decembra 2013 prezident Andrej Kiska na základe právoplatného rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorý potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu z roku 2012. Bvalý sudca sa roky bráni tým, že úplatok neprevzal a peniaze mu boli podstrčené. Škultéty podal dovolanie a Najvyšší súd rozsudok zrušil. Prípad spred už takmer 15 rokov sa tak vrátil na začiatok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: vd, Novy Cas, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce