Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.02.2017 12:49 | Šport | Šport mix

Spoznali sme najlepších slovenských volejbalistov: Kto kraľuje pod vysokými sieťami?

Víťazmi 23. ročníka tradičnej ankety Slovenskej volejbalovej federácie (SVF) Volejbalista roka 2016 sa stali rovnako ako pred tromi rokmi blokári Emanuel Kohút a Jaroslava Pencová.

V hlasovaní volejbalových trénerov, funkcionárov a novinárov sa Kohút umiestnil najvyššie druhýkrát, Pencová v uplynulých rokoch v ankete dominuje a vyhrala ju štvrtýkrát za sebou.

V kolektívoch sa premiérovo udeľovali ceny zvlášť v mužskej a ženskej kategórii. Medzi mužmi získali prvenstvo volejbalisti VK Bystrina SPU Nitra, ktorí sa v máji tešili z prvého majstrovského titulu v klubovej histórii. V ženskej kategórii ovládli anketu hráčky VK Slávia Ekonomická univerzita Bratislava. Tím z haly Mladosť v roku 2016 neprehral na slovenskej scéne ani jeden zápas, 12.-krát vyhral Slovenský pohár a 16.-krát získal majstrovský titul.

Trénerom roka v mužskej zložke sa stal premiérovo kouč Nitranov Marek Kardoš, v ženskej zložke dostal piatykrát najviac hlasov tréner reprezentácie Marek Rojko. V ankete o najlepšieho rozhodcu roka vyhral aj v jej piatom ročníku Juraj Mokrý. Najlepším párom v plážovom volejbale sa na základe dosiahnutých bodov v roku 2016 stali opäť Natália Dubovcová s Dominikou Nestarcovou.

 

Jaroslava Pencová vládne ankete od roku 2013 a ako druhá hráčka v histórii získala štyri prvenstvá za sebou. Predtým sa to podarilo v rokoch 1999 - 2002 Adriane Marčekovej, ktorá je so šiestimi triumfami na čele celkového poradia. Päťkrát sa volejbalistkou roka stala Monika Smák, Pencová je so štyrmi víťazstvami na treťom mieste, keď sa odpútala od Alice Székelyovej. Jej najväčšou súperkou v hlasovaní bola ďalšia blokárka Michaela Abrhámová, ktorú zdolala o 12 bodov.

Dvadsaťšesťročná Pencová patrila v roku 2016 k oporám slovenskej reprezentácie, s ktorou v premiérovej účasti v Európskej lige získala striebro. Slovenky vyhrali základnú skupinu v konkurencii Poľska, Bieloruska a Albánska, v semifinále vyradili Slovinsko a nestačili až vo finále na Azerbajdžan. V druhej časti sezóny bojovali o postup na majstrovstvá Európy, ale napokon tretíkrát za sebou neprešli cez baráž, keď po výsledkoch 0:3 v Jablonci a 3:2 v Poprade nestačili na Českú republiku. V reprezentačnom drese odohrala bratislavská rodáčka minulý rok 25 zápasov, v ktorých nazbierala 310 bodov.

Na klubovej úrovni pôsobila 66-násobná reprezentantka v prvej polovici roku 2016 v Lokomotive Baku, s ktorým sa prebojovala do play off Ligy majsteriek a obsadila s tímom celkové ôsme miesto v tejto prestížnej súťaži. V azerbajdžanskej superlige získala bronz. Po reprezentačnej sezóne absolvovala v septembri operáciu ramena a preto musela začiatok klubovej sezóny 2016/2017 odložiť. Trénovať začala s 1. Bratislavským volejbalovým klubom a bola blízko k návratu do extraligy, ale napokon sa v januári dohodla na zmluve s poľským tímom BKS Bielsko-Biala.
      "Volejbalový rok bol fajn. Potešil ma prestup do Baku, kde sme hrali Ligu majstrov. V Európskej lige sme v reprezentácii vytvorili úžasný kolektív, atmosféra v ňom vykompenzovala niektoré naše slabiny, ktoré sme ukázali proti súperom. Druhá fáza na reprezentačnej úrovni trochu bolela, ale treba priznať, že Češky boli favoritkami baráže, mali v tíme rozdielové hráčky," vravela Pencová na pondelkovom slávnostnom vyhlásení ankety. V polovici sezóny sa podrobila operácii ramena:

"Rameno ma hnevalo dlhšiu dobu a tak som sa rozhodla pre operáciu. Bola som rada, že som si našla nový klub (BKS Bielsko-Biala, pozn.), ktorý síce nemá najvyššie ambície, ale hrá v silnej lige, takže sa môžem v pohode rozohrať. Zároveň veľmi dbám, aby som sa dala zdravotne doporiadku."

Oficiálne výsledky ankety SVF Volejbalista roka 2016

Volejbalista roka (top 10):

1. Emanuel Kohút (Cerrad Czarni Radom, Poľ.) 139 bodov, 2. Branislav Skladaný (Noliko Maaseik, Bel.) 129, 3. Matej Paták (Chaumont VB 52, Fr.) 91, 4. Matej Kubš (VKP Bystrina SPU Nitra) 49, 5. Tomáš Kriško (Dukla Liberec, ČR) 42, 6. Michal Masný (LOTOS Trefl Gdansk, Poľ.) 36, 7. Peer Mlynarčík (SK Posojilnica Aich/Dob, Rak.) 35, 8. Martin Sopko st. (VK MIRAD PU Prešov) 27, 9. Marek Ludha (VKP Bystrina SPU Nitra) 24, 10. Milan Bencz (Narbonne Volley, Fr.) 23

Volejbalistka roka (top 10):

1. Jaroslava Pencová (BKS PROFI CREDIT Bielsko-Biala, Poľ.) 141 bodov, 2. Michaela Abrhámová (St. Raphael Volley-Ball, Fr.) 129, 3. Dominika Valachová (Vandoeuvre Nancy, Fr.) 107, 4. Barbora Koseková (VK KP Brno, ČR) 102, 5. Nikola Radosová (CSM Bukurešť, Rum.) 74, 6. Veronika Hrončeková (Vfb Suhl Lotto Thüringen, Nem.) 45, 7. Monika Stankovianska (Volley project UKF Nitra) 28, 8. Miroslava Kuciaková (Stella Calais, Fr.) 22, 9. Sandra Szabóová (VK Slávia EU Bratislava) 16, 10. Monika Smák (KV MŠK Oktan Kežmarok) 15

Volejbalový kolektív roka - muži:

1. VK Bystrina SPU Nitra 108, 2. Reprezentácia mužov 94, 3. VK MIRAD PU Prešov 45, 4. VK KDS Šport Košice 2, 5. TJ Spartak Myjava 1

Volejbalový kolektív roka - ženy:

1. VK Slávia EU Bratislava 98, 2. Reprezentácia žien 81, 3. Reprezentácia  do 19 rokov 51, 4. KV MŠK Oktan Kežmarok 17, 5. Volley project UKF Nitra 3, 6. 1. Bratislavský volejbalový klub 2

Tréner roka - mužská zložka:

1. Marek Kardoš (VK Bystrina SPU Nitra) 74, 2. Miroslav Palgut (reprezentácia SR/Spartak UJS Komárno) 43, 3. Ľuboslav Šalata (MIRAD Prešov/Spartak Myjava) 37, 4. Richard Vlkolinský (VK KDS Šport Košice) 4, 5. Peter Tholt (Slávia Svidník) 3, 6. Peter Kalný (reprezentácia do 19 rokov/COP Trenčín) 1

Tréner roka - ženská zložka:

1. Marek Rojko (reprezentácia žien/KP Brno) 64, 2. Martin Hančík (VK Slávia EU Bratislava) 54, 3. Eva Koseková (reprezentácia do 19 rokov) 24, 4. Michal Matušov (VK Slávia EU Bratislava) 12, 5. Blanka Špaková (KV MŠK Oktan Kežmarok) 6, 6. Tomáš Varga (1. Bratislavský volejbalový klub) 3, 7. Martin Rašner (Volley project UKF Nitra) 2, 8. Ľuboš Červeň (Volley project UKF Nitra) 1

Volejbalový rozhodca roka (top 3):

1. Juraj Mokrý 54, 2. Dušan Hodoň 16, 3. Miroslav Juráček 10

Najlepší hráči/hráčky na jednotlivých postoch:
      nahrávač: Branislav Skladaný/Barbora Koseková
      smečiar: Matej Paták/Nikola Radosová
      blokár: Emanuel Kohút/Jaroslava Pencová
      univerzál: Peter Mlynarčík/Monika Stankovianska
      libero: Matej Kubš/Dominika Valachová
      Zostavy roka:
      muži: Branislav Skladaný, Matej Paták, Tomáš Kriško, Emanuel Kohút, Marek Ludha, Peter Mlynarčík (libero: Matej Kubš)
      ženy: Barbora Koseková, Nikola Radosová, Miroslava Kuciaková, Jaroslava Pencová, Michaela Abrhámová, Monika Stankovianska (libero: Dominika Valachová).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok