Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.02.2017 11:55 | Správy | Politika

Americké médiá porovnávajú Trumpa s Kollárom aj Ficom: Skončí ako Mečiar?

Nový americký prezident a miliardár Donald Trump aj mesiac po nástupe do úradu dokáže nemilo prekvapiť. Naposledy zakázal vstup na tlačovku v Bielom dome prestížnym médiám, lebo podľa neho klamú.

Správanie Trumpa je pre veľkú časť Američanov šokom, odpovede na otázky hľadajú preto aj vo východnej Európe, kde sa populistom Trumpovho rangu v politike tiež veľmi dobre darí. 

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Slovensko sa dostalo v priebehu pár dní na stránky hneď dvoch prestížnych amerických novín.

Podľa denníka New York Times sa „v strednej Európe vynárajú postavy podobné Trumpovi“. Ako príklad uviedol podnikateľa Borisa Kollára (51) zo strany Sme rodina. Jedenásť kresiel v parlamente si vo voľbách vyslúžil na základe zmesi liberálnej ekonómie, euroskepticizmu a tvrdom odpore proti imigrácii. Denník tiež pripomenul jeho heslo, na ktoré lákal voličov: „Verte mi, nie som politik!“

Otvoriť galériu

 

Posilnení Trumpom

Ako ďalšieho z populistov New York Times spomínajú českého ministra financií a miliardára Andreja Babiša, ktorý má slovenský pôvod. Podobne ako Trump, aj on je ďaleko za vodou, jeho majetok sa odhaduje na 2,59 miliardy eur! Aj tento víkend, na sneme svojej strany ANO Babiš nezaprel očarenie Trumpom, keď si osvojil jeho rétoriku: „Urobme Českú republiku znova skvelou!“ Pred delegátmi tiež vyhlásil: „Musíme ten prehnitý systém poraziť.“

New York Times tiež v článku spomínali ďalších populistických politikov z postkomunistických krajín, ako sú Srbsko, Poľsko, Chorvátsko či Lotyšsko. „Politickí outsideri naprieč strednou Európou hlásajúci populistické myšlienky a sľubujúci prevrat vo vrcholnej politike pocítili od volieb nového amerického prezidenta nový vietor v plachtách.“

Otvoriť galériu

Dá sa poraziť

O Slovensku a Trumpovi písal aj Washington Post. V ňom porovnali Trumpa s politikou Vladimíra Mečiara v 90. rokoch. Autorom článku - Moja krajina už mala svojho Trumpa. Takto sme ho porazili – je Dalibor Roháč z American Enterprise Institute. Pripomenul, že aj Mečiar mal zlý vzťah k médiám, opozičným názorom aj politikom susedných krajín. Podobne „odmietal kritických expertov, ktorí podľa neho nerozumeli výnimočnosti Slovenska“. Autor pripomenul, že slovenský príbeh sa skončil dobre a „autoritárstvo môže byť porazené – dokonca aj v zraniteľnej spoločnosti“.

Washington Post porovnával Trumpa so slovenskými politikmi už pred mesiacom, keď napísal, že v postoji proti prisťahovalcom sa prezident inšpiroval aj premiérom Robertom Ficom a európskymi pravicovými radikálmi. „Trumpa spojil s tvrdými, populistickými a antiprisťahovaleckými politikmi v Európe podobný typ nahnevaného kultúrneho nacionalizmu a odmietanie voľného obchodu, medzinárodných inštitúcií a ostatných výdobytkov liberálneho globálneho poriadku,“ napísal denník.

Boris Kollár (51), predseda Sme rodina

Otvoriť galériu

Čo ich spája:

  • bohatstvo
  • protiimigračné postoje

Boris Kollár: Som rád ako Trump

Pobavilo ma to, ale zároveň aj potešilo, že som mal správny odhad. Už v primárkach som podporoval Trumpa , to bolo v čase, keď tu všetci na neho pľuli. Už vtedy som sa vyjadroval, že mu držím palce. Dnes je Trump prezidentom a všetci sú zhrození, že drží slovo a plní, čo pred voľbami sľúbil. V tomto sme rovnakí, aj ja som našim voličom niečo sľúbil a aj som to dodržal. V týchto veciach budem rád rovnaký ako Trump. A že o tom píšu New York Times... No neprekvapuje ma to. Spojené štáty majú stále svoje záujmy v EÚ a svet sa mení. Prichádzajú neštandardní politici, ktorí chcú meniť tento systém a zmeniť korupčný establišment, ktorý je tvorený štandardnými politickými stranami.

Andrej Babiš (62), český minster financií

Otvoriť galériu
Andrej Babiš (60).
Zdroj: anc, ivana orešková

Čo ich spája:

  • bohatstvo
  • výkonná moc
  • reči o návrate k „veľkosti“ krajiny

Robert Fico (52), premiér SR

Otvoriť galériu

Čo ich spája:

  • odmietanie moslimských imigrantov
  • populizmus

Vladimír Mečiar (74), expremiér SR

Otvoriť galériu

Čo ich spája:

  • kritika slobodných médií
  • autoritárstvo

Populizmus majú spoločný

Tomáš Koziak, politológ

Otvoriť galériu
Tomáš Koziak.
Zdroj: laz

To porovnanie Trumpa s Kollárom mi pripadá pritiahnuté za vlasy. Takému Kollárovi to určite lichotí, ale on naozaj nie je Trump! Spoločné majú možno to, že Trump je milionár a nemá problém používať lži v politickej komunikácii, je to populista. A populizmus a manipulácia s faktmi sú spoločné pre Kollára aj pre Andreja Babiša. Všetci majú dar hovoriť to, čo chce počuť veľká masa. Zá­kladný rozdiel je vplyv na svetovú politiku.

Bohatí chcú politickú moc

Eduard Chmelár, politológ

Otvoriť galériu

Oligarchov už prestala baviť hra na to, že oni do vecí nezasahujú a prevzali to priamo tak, ako to urobili Trump a Babiš. Boris Kollár zatiaľ na to nemá silu. Títo podnikatelia spoločne používajú heslo „Ja nie som politik“. Nezabúdajme, že toto vo svojej kampani používal aj Andrej Kiska. Nech nás nemýli, že on je politik iného razenia, v podstate majú títo ľudia zámer veľmi podobný. Oligarchia má na istom stupni nielen ekonomické, ale aj politické ambície. Základom je vždy ochrana ich ekonomických záujmov. To len ľudia podliehajú rozprávke o tom, že ak je niekto bohatý, tak si to zaplatí sám a nie je skorumpovaný.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tom, Novy Cas, aď

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!