Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2017 06:00 | Správy | Zahraničné správy

Lochnesská príšera straší ľudí už takmer 1 500 rokov: Kde sa skrýva obrovské monštrum?

Ukrývajú hlbiny tajomného jazera najväčšiu záhadu sveta? Na to sa snažia vedci nájsť odpoveď už viac ako 80 rokov. Pátranie po Nessie, alebo ak chcete lochnesskej príšere, nemá jednoznačné závery.

Hoci vyspelá technika zatiaľ nepriniesla dôkaz, že obluda existuje, nikto s istotou nepotvrdí, že je to výmysel. Hlbiny škótskeho jazera Loch Ness sú totiž extrémne hlboké a členité.

 

Príbehy o hrôzostrašnom monštre, ktoré žije v jazere, si domáci rozprávajú dlhé stáročia. Je lochnesská príšera naozaj živá bytosť, alebo je to iba zmes ľudových mýtov, zbožných prianí a klamstiev?

Zmizni, potvora!

Zvesti o záhadnom vodnom tvorovi sa objavili už v roku 565. Tento príbeh sa opisuje v knihe opáta Adom­nána – Life of St. Columba, ktorá vyšla o storočie neskôr. V knihe sa opisuje írsky mních – svätý Columba, ktorý sa vydal na výpravu do Škótskej vysočiny, kde sa jazero nachádza. V tej dobe tu žil keltský národ Piktov. Mních a jeho nasledovníci stretli neďaleko rieky Ness, ktorá sa vlieva do jazera, dvoch domácich. Pochovávali tam svojho kamaráta. Muži výprave porozprávali hrôzostrašný príbeh o tom, ako sa plavili po rieke, keď ich zrazu napadla beštia žijúca vo vode. Jedného z nich stiahla pod vodu a zmasakrovala. Na hladinu vyplávalo už iba mŕtve telo. Svätý Columba neváhal a do rieky poslal jedného zo svojich nasledovníkov. Hneď ako vkročil do vody, zjavila sa beštia, ktorá sa chystala na útok. Svätec neváhal, urobil znak kríža a povedal monštru: „Nechoď bližšie! Nedotýkaj sa toho muža! Vráť sa nazad!“ Tvor sa zastavil a „akoby ho nazad ťahalo lano“, zmizol s veľkým rachotom pod hladinou. Všetci, ktorí to videli, volali: „Zázrak!“

Názor skeptikov znie, že príbehy o príšerách a šelmách, ktoré boli za pomoci Boha porazené, boli veľmi časté v stredovekých životopisoch svätcov. Slúžili ako akási metafora boja so zlom. Vieme však dokázať alebo vyvrátiť, čo sa pred 1500 rokmi naozaj stalo?

Tuleň či dinosaurus

Presuňme sa do minulého storočia. Príbehy o príšere, ktorá obýva jazero, sa bezpochyby začali množiť v čase, keď sa v roku 1933 vybudovala v okolí jazera cesta, vďaka ktorej sa z predtým neprístupnej oblasti stala turistická destinácia. Po novej ceste sa 22. júla 1933 vezie aj George Spicer so svojou manželkou...

Veselo debatujú, keď vtom ich cestu pretne niečo neuveriteľné a pán Spicer má čo robiť, aby dobrzdil. „Najneobyčajnejšia forma zvieraťa,“ opísali neskôr to, čo videli. Tvor mal podľa nich veľké telo, bol vysoký asi 1,2 metra a dlhý 8 metrov. Jeho krk bol rovný, trošku hrubší ako chobot slona, dlhý 3 až 4 metre a bez končatín. Pohyboval sa smerom k jazeru, ktoré bolo vzdialené približne 20 metrov. Za sebou zanechával v zemi hlbokú brázdu.

Otvoriť galériu

V rovnakom roku študent veteriny Arthur Grant tvrdil, že taktiež takmer zrazil zvláštneho tvora. Počas toho, ako sa v noci na motocykli vracal do Abriachan, mesta neďaleko jazera, do cesty mu vbehlo niečo, čo vyzeralo ako kríženec tuleňa a plesiosaura – druhu morského plaza, ktorý žil pred vyše 65 miliónmi rokov. V každom prípade potom, ako tvor s dlhým krkom a malou hlavou Arthura zbadal, ihneď sa vrátil nazad do jazera a na hladine po ňom zostali iba vodné kruhy.

Najslávnejšia

Keď sa v roku 1934 anglický gynekológ Robert Wilson vybral na dovolenku do krásnej oblasti Lochnesského jazera, ani len netušil, že sa mu podarí odfotiť najslávnejšiu fotografiu bájneho tvora. Pozeral sa na pokojnú hladinu jazera, keď zrazu zbadal príšeru v celej svojej kráse. Ihneď zobral fotoaparát a konal. Fotku hneď v tom roku ako obrovskú senzáciu publikoval britský denník Daily Mail pod názvom Surgeon‘s photograph. Robert nechcel, aby bolo jeho meno zverejnené, pretože sa bál, že svet ho bude považovať za blázna a nechcel ohroziť svoju kariéru.

Fotka bola dlhé roky považovaná za hodnoverný dôkaz. Skeptici v nej však videli plávajúce drevo, vtáka, vydru či slona. Áno, čítate dobre, slona. V každom prípade, keď sa v roku 1993 dostala na podrobnejšiu analýzu, zistilo sa, že objekt na fotografii je pravdepodobne niečím ťahaný. Podrobnosti o tom, ako bola fotografia vytvorená, boli spísané v knihe Nessie: The surgeon photography. Autori dokazujú, že išlo o detskú ponorku, ktorá bola pomocou dreva a gumy upravená práve kvôli fotke. Ide teda o podvrh!

Otvoriť galériu

Sonary a satelity

V roku 1962 sa do oblasti vybral aj politik a dobrodruh David James. Bol prvým odvážlivcom, ktorý sa rozhodol jazero preskúmať. Dlhé hodiny kameroval pokojnú hladinu a naozaj nakrútil množstvo zvláštnych objektov. Nedalo sa však spoľahlivo určiť, či išlo o živočíchy, alebo iba o zhluky usadenín. O 25 rokov neskôr sa 24-členná skupina pod vedením vedca Thayne Smith Lowrance snažila za pomoci ultrazvukovej clony nájsť Nessie. „V jednom bode sme zaznamenali veľké pohybujúce sa teleso takmer 183 metrov pod hladinou. Nie je však isté, či ide o veľkú rybu, alebo živočícha, ktorého doposiaľ nepoznáme,“ zhrnul Lowrance.

Otvoriť galériu

 

Okrem neho hlbiny jazera skúmalo viac ako 600 sonarových a satelitných zariadení. Istý sonarový výskum zaznamenal až 40 kontaktov s tvormi veľkých rozmerov! Do dnešnej doby sa eviduje viac ako 3 000 údajných pozorovaní lochnesskej príšery.

Záhadné dno

O nájdenie Nessie na dne sa pokúšal aj hlbinný robot Munin, ktorý hľadal aj potopený Titanic. Pátral po rokline na dne jazera, ktorá by podľa jednej z teórií mohla byť domovom Nessie. V hĺbke 180 metrov naozaj našiel lochnesskú príšeru. Nebola to však tá živá, ale iba atrapa použitá pri nakrúcaní anglického filmu Súkromný život Sherlocka Holmesa z roku 1969. Model bol vyrobený pre filmové účely, avšak mal trochu problémy so stabilitou na vode a nakoniec sa pri nakrúcaní potopil priamo uprostred jazera.

Je Nessie iba senzácia a turistický magnet, ktorý dobre poslúžil na pritiahnutie turistov do predtým veľmi nezaujímavej oblasti? Alebo sa všetky príbehy zakladajú na pravde a obrovský tvor naozaj v hlbinách jazera žije? Dozvieme sa niekedy, čo je pravda? Áno, vo vode jazera Loch Ness už prebiehalo nespočetne veľa výskumov so záverom: Nič sa nenašlo. Jazero však stále môže ukrývať jednu z najväčších záhad sveta, pretože, ako sa zistilo, jeho dno je také členité a hĺbka neuveriteľná, že zatiaľ sa nenašiel spôsob, ako dôkladne preskúmať všetky jeho tajomstvá. Kým sa tak stane, môže si Nessie pokojne hovieť v tmavých hlbinách a z času na čas sa nejakému šťastlivcovi ukázať, aby opäť rozvírila vášnivé diskusie medzi vedcami a milovníkmi záhad.

Lochnesské jazero

  • Miesto: Škótsko, vysočina Highland
  • Rozloha: 56,6 km²
  • Dĺžka: 34 km
  • Šírka: 1,5 km
  • Hĺbka: 230 metrov, niektoré zdroje hovoria až o hĺbke 305 metrov
  • Zaujímavosti: Druhé najväčšie jazero v Škótsku. Pre porovnanie – naše najväčšie a najhlbšie jazero Veľké Hincovo pleso má rozlohu 0,2008 km² (20 ha) a maximálnu hĺbku 53,7 m.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi
(ilustr. foto)
Debatu o konci hazardu sprevádzali emócie: Poslanci schválil úplný zákaz pôsobenia herní a kasín
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku
(ilustračné foto).
V Trenčíne zasahovali hasiči: Havária dvoch áut si vyžiadala troch zranených
Bez výskumu bývalej profesorky z Newnham College Sally Waughovej by bol prínos študentiek zabudnutý.
Zistenie prepíše učebnice dejepisu: Takáto je PRAVDA o prelomení Enigmy!
Železničná výpravkyňa si zarobila na problém.
Kupujete si lístok na vlak cez internet? Poponáhľajte sa! V tieto dni to nepôjde