Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.02.2017 12:00 | Tip od Vás | Slovensko

Veronika objatím bránila Zorku pred smrťou: Spoveď svedkov nehody o hroznom výjave, ktorý sa im naskytol!

Hrozivé svedectvo záchrancov z miesta tragédie! Aktivistka a moderátorka rádia Slobodný vysielač Veronika Pisárová (28) z Očovej (okr. Zvolen) vo štvrtok ráno na ceste domov z dosiaľ nezistených príčin zišla s autom z cesty a narazila do stromu.

V Škode Felicia sa s ňou viezli aj jej dve dcérky – Žanetka (5) a iba dvojmesačná Zorka. Bábätko, ktoré ležalo vo vajíčku na sedadle spolujazdca, pri náraze vyletelo z auta von. Zorka utrpela vážne krvácanie do mozgu, ktorému napokon aj podľahla. Novému Času sa ozval jeden zo záchrancov, ktorí mamičku s deťmi ratovali  a opísal dramatické chvíle, počas ktorých sa Veronike a jej deťom snažili pomôcť. Mamička Veronika (28) mala s dcérkami namierené k rodičom do Očovej, keď za obcou Zolná s autom náhle zišla z cesty. Škodou Felícia vrazila priamo do stromu a náraz auto odhodil späť na cestu.

Otvoriť galériu

Podľa informácií Nového Času dvojmesačná Zorka pri havárii vyletela z auta von na zem a utrpela vážne krvácanie do mozgu, ktoré ju napokon stálo život. Svedkami celej drámy boli piati hokejisti. Viezli sa na tréning do Detvy, keď míňali vodičku, ktorá autom podozrivo zakľučkovala. „Keď sa oproti nám blížila, všimli sme si, že schádza na trávu. Náhle však strhla volant naspäť a takmer nám vrazila do auta,“ opisuje Juraj chvíle pred tragédiou. Podľa jeho slov však už len v spätnom zrkadle zbadali, že auto zrazu zišlo z cesty. „Dvakrát sa pretočilo a následne vrazilo do stromu,“ hovorí Juraj.

Otvoriť galériu

Na pomoc im utekali hokejisti

Juraj okamžite zavolal záchranku a kamaráti Braňo a Lukáš sa rozbehli na pomoc žene, ktorá visela z okna. Veroniku opatrne vytiahli z auta a položili ju na cestu. Ani vo sne by im nenapadlo, že v aute nebola sama. „Zrazu sme začuli detský plač. Vzadu sme si všimli malé dievčatko. Lukáš sa spýtal, či je v poriadku a vybral ho von,“ opisuje záchrannú akciu Juraj. Podľa jeho slov vystrašené dieťa kričalo a volalo svoju mamičku.

„Vtom skríkla aj žena. Pýtala sa, kde má dcérku. Mysleli sme si, že hovorí o dievčatku, ktoré vytiahli, a tak sme ju tíšili, že je v poriadku. Zrazu som zbadal, že pri ceste leží maličké bábätko tvárou dole,“ opisuje chvíle hrôzy Juraj. Zranená matka v adrenalíne vyskočila na rovné nohy a rozbehla sa za batoľaťom. „Vzala ho do náručia a držala, kým neprišla pomoc. Videl som, že bábätko ešte dýchalo,“ smutným hlasom spomína Juraj a dodáva: „Bol to hrozný pohľad, to bábätko malo celú hlavičku od krvi. Celý deň som naň myslel, či bude v poriadku. Dúfal som, že to prežije.“

Zorka zraneniam podľahla

Leteckí záchranári dvojmesačnú Zorku ešte na mieste oživovali a v kritickom
stave odviezli do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. Tam však krehučký anjelik o pár hodín zomrel. „Bohužiaľ, malá pacientka podľahla vážnym zraneniam,“ uviedol Oliver Petrík, zástupca prednostu II. Kliniky pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny. Staršia Žanetka (5), ktorá sedela vzadu, utŕžila poranenia brucha a drieku, CT vyšetrenie však odhalilo aj stlačenú kosť na mozgu. Žanetku museli lekári urýchlene operovať. „Momentálne je v dobrom zdravotnom stave,“ ozrejmil Petrík.

Mamička Veronika, ktorá má ešte najstaršiu školopovinnú dcérku, skončila s poranením hlavy, ale v stabilizovanom stave vo zvolenskej nemocnici. Podľa miestnych bola Veronika dosť riziková šoférka. V karte vodiča má podľa našich informácií celkovo 10 priestupkov. Ako uviedla policajná hovorkyňa Petra Kováčiková, „počas vyšetrovania budeme skúmať aj skutočnosť, či boli osoby vo vozidle riadne pripútané,“ a potvrdila, že v súvislosti s tragickou nehodou bolo začaté trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia.

Otvoriť galériu
Priebeh tragédia
Zdroj: infografika NČ

Ako správne zabezpečiť „vajíčko“ s bábätkom

Michal Bednár, AUTO BILD Slovensko:

1. Dieťa je v aute zabezpečené len v správne ukotvenej sedačke primeranej veľkosti. Pre najmenšie deti je určená trieda 0+ (do 13 kg, zhruba do 1 – 1,5 roka).

2. „Vajíčko“ pre dvojmesačné dieťa musí byť upevnené na prednom sedadle spolujazdca v protismere.

3. Staršie vozidlá ako Škoda Felicia, ešte nedisponujú zámkou ISOFIX, sedačka bola zrejme upevnená bezpečnostným pásom. Ten mohol byť slabo napnutý, nedostatočne zatlačený do zámky, prípadne nesprávne vedený sponou na sedačke alebo upevneniu mohlo brániť aj príliš hrubé oblečenie.

4. Pri preprave dieťaťa na sedadle spolujazdca nemožno zabúdať na vypnutie jeho airbagu! Sily, ktoré pôsobia na hlavu dieťaťa, sú totiž extrémne vysoké, rovnako ako vertikálne zrýchlenie v oblasti hrudníka.

Otvoriť galériu

Horlivá aktivistka

Trojnásobná mamička Veronika (28) sa zúčastnila na rôznych demonštráciách a v roku 2014 svoj názor vyjadrila s megafónom v ruke aj na proteste proti NATO v Bratislave. V rovnakom roku potom navštívila bojovú oblasť Doneck v Ukrajine, kde spolu s troma ďalšími Slovákmi poskytovala humanitárnu pomoc.

Otvoriť galériu

Živá spomienka na Zorku

Veronika žije s manželom Jozefom na očovských lazoch v slamenom dome, ktorý si sami vyrobili, a doma tiež priviedla na svet najmladšiu dcérku Zorku. Ich „alternatívny spôsob života“ aj postrehy o výchove detí sa stali témou jej relácie Dve hodiny pre maminy, ktorú moderuje v rádiu Slobodný vysielač. V poslednej relácii z 12. januára s ňou v štúdiu bola aj dcérka Zorka.

„Pod mikrofónom, tuto kúsok odo mňa, na mojich rukách sedí Zornička. Dopredu vás musím varovať, že začína byť veľmi aktívna,“ netradične sa prihovorila poslucháčom Veronika a po chvíli dodala: „Ona je taká milá, veselá. Keď náhodou začne výskať, tak budete vedieť, že je tu,“ znie živá spomienka na bábätko. V rovnakom vysielaní prezradila aj to, že pre dokumenty týkajúce sa pôrodu doma na ňu z mestského úradu poslali sociálku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Horváthová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu