Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.02.2017 13:02 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Prehovoril muž, kvôli ktorému obvinili autora detektívok aj olympionika: Jagnešák a Kincl pýtali 3 500 eur za moju „ochranu“

Prelomil mlčanie. Políciu zamestnáva kauza zločineckej skupiny takáčovcov, s obvinením na krku skončilo 21 mužov, medzi nimi aj bývalý olympionik Milan Jagnešák (47) či autor detektívok Václav Kincl (46) alias Václav Neuer, na ktorého je vydaný zatykač.

Pre Nový Čas prehovoril kľúčový svedok prípadu Tomáš Matovič (28). Ide o syna trnavského podnikateľa Ladislava, ktorého vyhlásili po únose za mŕtveho.

Kľúčovou postavou v kauze, ktorá je zatiaľ len v rovine policajných obvinení, je syn uneseného podnikateľa Tomáš Matovič. Začalo to na sklonku roka 2008, keď bol autor detektívok Kincl ešte funkcionárom Úradu boja proti organizovanej kriminalite. Tomáš mal vtedy 19 rokov. S Kinclom sa podľa jeho slov zoznámil cez právnika Juraja Almášiho, expolicajta Ivana Cvetkoviča a bobistu Jagnešáka. Údajne mu ponúkli ochranu majetku aj života. Tomáš tvrdí, že Kinclovi, Jagnešákovi a ďalším dvom expolicajtom vyplatil po 3 500 eur. „Dal som im to v čase, keď som ešte nevedel, že je to podvod. Jagnešák sa predstavil ako príslušník SIS a osoba, cez ktorú advokát Almáši komunikuje s premiérom. Kincl sa predstavil ako policajný funkcionár, ktorý dohliadne na vyšetrovanie únosu mojho otca a umelo navodzoval dojem, že som v štatúte chráneného svedka,“ hovorí Matovič, ktorý je menovcom opozičného politika. 

Otvoriť galériu

Obvinenia po 7 rokoch

Tvrdí, že všetci naňho zo začiatku posôbili veľmi seriózne, no v roku 2010 mal pocit, že je to podvod. „Prinútili ma podpísať notársku zápisnicu. Išlo o uznanie dlhu a súhlas s vykonateľnosťou na sumu 116 178 eur, ktoré som nikdy nedostal,“ hovorí. Právnik Almáši, na ktorého je tiež vydaný zatykač, sa mu podľa jeho slov vyhrážal trestným stíhaním a tým, že ho podhodí mafiánskym skupinám. Matovič to nahlásil polícii 
a až teraz sa podarilo mužov obviniť. „Som polícii vďačný, bolo to veľmi náročné, dôkladné vyšetrovanie," povedal na otázku, prečo k razii došlo až po toľkých rokoch. Matovič tvrdí, že ho obrali aj o majetok.

 

Polícia je skúpa na slovo. „Naďalej sú vykonávané procesné úkony, preto nie je možné poskytnúť ďalšie informácie,“ povedal policajný hovorca Martin Wäldl. Matovičove tvrdenia obsahujú aj uznesenia z Najvyššieho súdu či vyšetrovateľa, ktoré zverejnil portál aktuality.sk či televízia Markíza. Nový Čas oslovil aj olympionika Jagnešáka, ktorého sudca pustil na slobodu, do uzávierky nereagoval.

Otvoriť galériu

Kauza súvisí s únosom

Tomášov otec Ladislav Matovič bol známy trnavský podnikateľ, ktorého považovali aj za vplyvnú osobu podsvetia. V roku 2005 ho z jeho reštaurácie uniesli muži prezlečení za kuláčov. Jeho telo sa nikdy nenašlo. V roku 2014 ho súd vyhlásil za mŕtveho na základe návrhu jeho syna. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ep

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!