Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.02.2017 14:01 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Bratislavský župan sa usiluje o úvery krátko pred voľbami: Urobí si Frešo kampaň za 12 miliónov €?!

Chce si nahrabať voličské hlasy? Poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) schválili zmenu rozpočtu na rok 2017.

Odklepli tak zámer prijatia úveru, ktorý sa môže vyšplhať do výšky takmer 12 miliónov €. Dal by tak zelenú mnohým projektom v kraji, ktoré len čakajú na realizáciu. Potenciálni kandidáti na župana však za pôžičkou nevidia len modernizáciu, ale aj predvolebnú kampaň župana Pavla Freša. Podľa odborníka ide tiež obrovský risk. Diskutuje sa totiž o zrušení vyšších územných celkov a vysoký úver by v prípade ich konca mohol v regióne spraviť obrovskú šarapatu. 

Ako vysvetlila hovorkyňa BSK Lucia Forman, bratislavská župa má v porovnaní so zvyšnými krajmi len obmedzené možnosti čerpať eurofondy na rozvojové projekty. Z toho dôvodu siahajú po iných formách financovania. Šance na získanie úveru sú vysoké, kraj je totiž podľa inštutútu INEKO druhým najzdravším z finančnej stránky. „BSK aktuálne rokuje s Európskou investičnou bankou a takisto aj tuzemskými komerčnými bankami o otvorení úverových rámcov, ktoré budú použité na investičné projekty BSK,“ uviedla Forman. A kým tlačové oddelenie župy hovorí o zámere prijať úver vo výške takmer 12 miliónov €, samotný župan Frešo je skromnejší. Ako Novému Času vysvetlil, daná suma je len maximálny rámec.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

„Poslanci schválili projekty v hodnote 12 miliónov €, ktorým by sa mala župa venovať. Začne sa rokovanie s bankami, ktoré z projektov by mohli financovať. Závisieť to bude aj od hospodárskeho vývoja, vývoja daňových príjmov a od schválenia poslancov. Niečo môžeme platiť aj z rezerv,“ vysvetlil. Nejde pritom o malé projekty. Týkajú sa ciest, škôl, polikliniky, divadla či budov sociálnych služieb. Vyskytli sa preto špekulácie, či sa terajší župan nechce pred voľbami pochváliť projektmi, ktoré by z úverov mohol urobiť. Frešo však nepredpokladá, že tento rok sa podarí zrealizovať všetko a zaviazať sa pôžičkou na celých 12 miliónov. Ako dodal, o úveroch a realizácii projektov sa rozhodne až v najbližších mesiacoch.

 

Z úveru sa stane Čierny Peter

Michal Kaliňák, odborník na samosprávu

- Úvery sú legitímny spôsob získania vonkajších finančných zdrojov a pomáhajú pri financovaní rozvojových aktivít. Problém nie je v tom, že si ich berú, ale v tom, že zrušením VÚC by ich niekto získal ako čierneho Petra. To, že sa to robí mesiace pred voľbami a bez toho, aby sa urobila inventúra kompetencií v samospráve, mi to príde, ako keď sa hádame o farbe škridieľ na streche, ale nemáme betón v základoch.

 

Potenciálni kandidáti: Je to kupovanie hlasov!

Jozef Uhler (nezávislý)

Je zarážajúce, že takýto obrovský úver si župa berie 8 mesiacov pred voľbami. Čo robili zvyšných 8 rokov? Novému županovi tak ponecháva obrovský dlh, s ktorým sa bude musieť vysporiadať. Vyvoláva to dojem kupovania hlasov voličov. 

Otvoriť galériu
Jozef Uhler
Zdroj: anc

Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru)

Nie je to zrejme náhoda, že sa úver berie teraz. Vyzerá to tak, že všetko, čo sa dá, chcú stihnúť do volieb, aby ukázali voličom, čo všetko urobili. Mali na to ale štyri roky, takže si myslím, že je to účelové. Myslím si, že úver je priveľký a nestihne sa všetko zrealizovať. 

Otvoriť galériu
Milan Ftáčnik
Zdroj: anc

Boris Kollár (SME Rodina)

Keď chcel Frešo naozaj niečo robiť, mal to spravil na začiatku svojho obdobia. Rýchlo pred voľbami ukázať, že niečo som urobil, je jemne pokrytecké. Hlavne za peniaze, dá sa povedať, nového župana, ktorý to bude splácať. Mal to robiť pred štyrmi rokmi, a nie teraz. 

Otvoriť galériu
Boris Kollár
Zdroj: anc

Juraj Droba (SaS)

Verím, že pôjde o veľké projekty, ktoré sú vo všeobecnom záujme a presahujú volebné obdobie. Ak by šlo o „rozfrckanie“ peňazí na mnoho drobných projektov, župan by sa nevyhol podozreniu, že si kupuje vazalov a hlasy podobne, ako to opakovane pred voľbami robí premiér Fico.

Otvoriť galériu
Juraj Droba
Zdroj: anc

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Alexandra Gallisová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona