Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.02.2017 12:01 | Tip od Vás | Srdce pre deti
Foto

Hrozné trápenie krásneho chlapčeka, zúfalí sú už aj lekári: Miško záhadne prestáva dýchať!

Jeho osud a zúfalé prosby mamy chytajú za srdce. Miško (3) z Križovian nad Dudváhom prišiel na svet ako zdravé dieťatko, no už po pár dňoch musel zápasiť s ťažkým osudom.

Zatiaľ čo jeho rovesníci vyvádzajú bláznovstvá na detských ihriskách, on musí byť väčšinu času zatvorený v detskej izbičke. Trpí totiž nevysvetliteľnými zdravotnými ťažkosťami, pri ktorých mu v krvi klesá kyslík. To býva príčinou záchvatov, pri ktorých sa malý bojovník nedokáže poriadne nadýchnuť. Jeho mamička Patrícia (25) sa bojí najhoršieho, pretože hoci vo svojom útlom veku musel absolvovať približne 30 hospitalizácií, lekári stále nevedia zistiť, čo mu je. Malému bojovníkovi sa bude snažiť opäť pomôcť aj Srdce pre deti, charitatívny projekt denníka Nový Čas, ktorý spravuje Nadácia Pontis.

Otvoriť galériu

Usmievavý a veselý Miško sa napriek ťažkému tehotenstvu narodil ako veľký zdravý chlapček. Šťastie rodiny však netrvalo dlho a pár dní potom, čo prišiel domov z pôrodnice, sa začali objavovať prvé ťažkosti. „Keď mal asi 6 týždňov, začal z ničoho nič kakať krvavé hlieny. Báli sme sa, že takto kakajú deti s cystickou fibrózou, ale lekári si mysleli, že má len alergiu na bielkovinu kravského mlieka. Žiaľ alebo našťastie sa to nepotvrdilo,“ hovorí mamička Patrícia. Problémy však nekončili. „Boli sme vonku na krátkej prechádzke. Zrazu som si všimla, že Miško začal z ničoho nič blednúť. Bol bledý, miestami až sivý... hneď nato mu zmodrela celá pusa. Veľmi som sa vyľakala a bežali sme na pohotovosť,“ opisuje hrôzy nešťastná mama. Chlapček musel podstúpiť celý rad vyšetrení, ktoré potvrdili nízky kyslík v krvi. Potom sa začal nekonečný kolotoč vyšetrení, ktoré doteraz nepriniesli žiadny výsledok.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Vyliečiť ho chce 5-ročná sestrička

Miško skončil v nemocnici za svoj krátky život už viac ako 30-krát. Keďže lekári nevedia zistiť príčinu jeho problémov, nemohli ho ani zaočkovať. Nechodí teda do škôlky a ani medzi svojich rovesníkov. Chlapček pri záchvatoch nepociťuje bolesť, no uvedomuje si ich a hanbí sa za ne. „Ako matka sa cítim hrozne, som úplne bezvládna. Nedokážem pomôcť vlastnému synčekovi, neviem, čo mám robiť.“ trápi sa Patrícia. Najlepšou priateľkou pre chlapčeka je jeho sestrička Saška, ktorá mu chce zo všetkých síl pomôcť. Keď jej bračeka naposledy odviezli do nemocnice, urobila gesto, ktoré vháňa slzy do očí. „Otvorila si knihu biológie môjho brata. Vraj sa ide naučiť všetko o pľúcach, aby mohla Miškovi pomôcť,“ hovorí dojatá mamička.

Otvoriť galériu

Srdce pre deti pomohlo

Rodine už v minulosti pomohlo Srdce pre deti. Miškovi kúpilo prístroj, ktorý nevyhnutne potrebuje každý deň. „Som naozaj veľmi vďačná za pomoc, ktorej sa mi dostalo. Oxymeter nás totiž upozorní, kedy klesne Miškovi kyslík v krvi a je potrebné dať mu kyslík do nošteka,“ vraví vďačná Patrícia. Chlapček je už zúfalý z návštev nemocníc, no vie, že sa tam opäť bude musieť vrátiť. Rodina bude čochvíľa musieť bojovať o predĺženie rodičovského príspevku, keďže Miško má už tri roky. No zúfalá mamina má v živote len jedinú, najdôležitejšiu prosbu. „Boli by sme viac než radi, ak by sa nám ozval nejaký lekár, ktorý by nám vedel pomôcť, alebo niekto, kto má podobnú skúsenosť. Cítim sa bezvládne, že nedokážem pomôcť vlastnému synčekovi,“ zúfa statočná matka.

Miško bojuje od narodenia

február 2014 - začal kakať krvavé hlieny

marec 2014 - na prechádzke mu zmodrali ústa, stratil farbu, nízky kyslík v krvi

marec 2015 - prekonal Kawasakiho syndróm, 11 dní mal 40-stupňové teploty

december 2015 - Srdce pre deti mu kúpilo nový oxymeter

január 2016 - Miškovi na pľúcnom predpísali kyslíkový koncetrátor

24. január 2017 - zatiaľ posledný, najťažší záchvat

Otvoriť galériu
Malý Miško.
Zdroj: Andrea Jacenková

Pomôcť môžete aj Vy!

Pomôcť deťom v núdzi môžete aj Vy. Zaslaním darcovskej SMS v hodnote 5 € s textom SRDCE na číslo 871. Pre aktiváciu pravidelného mesačného príspevku vo výške 5 € napíšte text: START SRDCE. Pravidelné príspevky môžete kedykoľvek bezplatne zrušiť textom: STOP SRDCE. Pomôcť môžete aj prostredníctvom online daru kliknutím tu:

POMÔŽEM

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, vmk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!