Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.02.2017 12:00 | Správy | Domáce správy

A je to vonku: Vieme, na čo najčastejšie umierajú Slováci aj koľko rokov sa dožijú dnešné deti!

Infarkty, rakovina či choroby dýchacieho ústrojenstva. To sú najčastejšie príčiny úmrtia Slovákov. Informuje o tom Inštitút zdravotnej politiky, ktorý vydal publikáciu o stave slovenského zdravotníctva.

Štúdia vnáša svetlo do najzávažnejších tém týkajúcich sa zdravia Slovákov. Prináša odpovede na to, akého veku sa dožívame, ale aj aké percento populácie je závislé od nikotínu. Pozrite sa, koľko ročne minieme na lieky a ako sa menilo zdravie Slovákov v priebehu dvoch desaťročí.

Vek, akého sa Slováci dožívajú, sa podľa odborníkov pomaly, ale predsa zvyšuje. U detí narodených v roku 2014 experti očakávajú, že dĺžka života bude priemerne 80,5 roka u žien a 73,3 roka u mužov. Ešte stále však nemôžeme konkurovať priemeru Európskej únie. „Slovensko stále zaostáva o viac ako 5 rokov za priemerom žien krajín EÚ. U mužov je tento deficit približne 3 roky. V rámci krajín V4 sú ,horší‘ už len maďarskí susedia,“ hovorí Martin Smatana z Inštitútu zdravotnej politiky Ministerstva zdravotníctva SR.

Otvoriť galériu

Choroby srdca aj rakovina

Od roku 1996 do roku 2014 držia temné prvenstvo v príčinách úmrtia Slovákov práve choroby obehovej sústavy, teda srdca a ciev (kardiovaskulárne ochorenia). Hoci podľa analázy medziročne ich výskyt mierne klesá, z vyše 51-tisíc úmrtí ročne je na Slovensku takmer polovica z nich zapríčinená chorobami obehovej sústavy. Druhým najčastejším ochorením, na ktoré Slováci umierajú, sú podľa analýzy zhubné nádory, a to najmä rakovina žalúdka, hrtana či karcinóm prsníka. Práve onkologických pacientov, ktorí prehrali svoj boj s rakovinou, u nás pomaly každým rokom pribúda. V roku 2014 zaznamenali až 13 278 takýchto úmrtí, čo je o vyše 1 400 prípadov viac ako v roku 2005. Pod tretiu najvyššiu úmrtnosť sa podpísali práve choroby dýchacieho ústrojenstva.

Otvoriť galériu

Najľahšia diagnóza

Tvorcovia štúdie aj lekári sa však zhodli na tom, že štatistku o príčinách úmrtí treba brať s rezervou. Podľa internistky Etely Janekovej sa za posledných 20 rokov neporovnateľne skvalitnil štatistický zber dát, no nezlepšilo sa vypisovanie sprievodného listu o prehliadke mŕtveho. Práve v tomto tlačive však lekár udáva nielen hlavnú, ale aj bezprostrednú príčinu smrti. „To sa však veľmi ťažko vypisuje, lebo obhliadajúci lekár vo väčšine prípadov pacienta nepozná. Každému keď zastane srdce, tak zomrie, ale nie vždy je to hlavná príčina smrti, len je to najjednoduchšie vypísať práve túto diagnózu. Tým pádom je tá štatistika Slovenska skreslená, a potom to vyzerá tak, že máme najviac úmrtí na srdcovo-cievne ochorenia,“ vysvetľuje príčinu nepresnosti internistka Janeková s tým, že relevantné dáta máme len u pacientov, ktorým bola vykonaná pitva.

Otvoriť galériu

Roky prežité v zdraví

Martin Smatana, Inštitút zdravotnej politiky

- Koľko rokov žijú obyvatelia v subjektívnom zdraví, odhaduje indikátor zdravých rokov života (Healthy Life Years). V celkovom meraní Eurostatu sme sa umiestnili ako tretí najhorší u mužov a ženy boli na tom za rok 2014 úplne najhoršie. Z pohľadu vývoja sme však od roku 2010 dosiahli najvýraznejšie zlepšenie spomedzi všetkých krajín Vyšehradskej skupiny (Slovensko, Maďarsko, Česko a Poľsko).

Škodíme si zlou životosprávou

Internistka Etela Janeková

Ktoré ochorenia dnes Slovákov trápia viac ako v minulosti?

- Ide hlavne o kardiovaskulárne a onkologické ochorenia, ktoré sú spôsobené často aj nesprávnou životosprávou ľudí. Avšak aj výskyt civilizačných ochorení je omnoho vyšší ako v minulosti. Zhoršili sa choroby látkovej premeny tukov, viac ľudí bojuje s vysokým tlakom, pribudlo diabetikov, pretože sa zvýšil aj počet obéznych pacientov.

Akí pacienti majú dnes nádej?

- V minulosti bola omnoho vyššia úmrtnosť na ženské nádorové ochorenia prsníkov. Dnes sa dá pacientka liečiť efektívnejšie. Hoci sa rakovina nedá vyliečiť, prežívanie pacientiek je omnoho dlšie ako kedysi. Aj prevencia a povedomie ľudí je omnoho vyššie ako v minulosti. Ľudia si viac uvedomujú existenčný stres, ktorý majú, keď ochorejú.

V čom sme urobili najväčší krok vpred?

- Najväčším prínosom je, že existuje génová diagnostika a génovým inžinierstvom vyvinuté lieky. Aj zobrazovacia a laboratórna diagnostika je na omnoho vyššej úrovni ako pred 20 rokmi. Vďaka pokroku v medicíne a účinnejšej liečbe sa Slováci dožívajú vyššieho veku.

Môžeme sa rovnať zahraničiu?

- Pokiaľ ide o zdravotníctvo, myslím si, že sa môžeme rovnať ostatným krajinám Európy. Máme rovnakú diagnostiku, rovnaké lieky aj skvelých lekárov. Len škoda, že podmienky nie sú rovnaké.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas Nedela, Noema Hipká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!