Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.02.2017 12:00 | Správy | Politika
Video

Vďaka našim peniazom si Bugár splnil sen a Kiska videl Keňu: Ako slovenskí politici spoznávajú svet za štátne!

Pre Slovensko lietajú po celom svete! Súčasťou práce politikov je navštevovať rôznorodé, často exotické a tropické kúty sveta a budovať osobné a obchodné vzťahy s tamojšími vládami.

A veru slovenskí štátnici cestujú po svete často. Nový Čas si dal tú prácu a zmapoval zahraničné pracovné cesty našich politikov. Od vlaňajších marcových parlamentných volieb ministri, ich štátni tajomníci či poslanci Národnej rady SR za desať mesiacov navštívili dovedna až 76 krajín. 

Fotogaléria
11
fotiek v galérii
Najnavštevovanejšou destináciou slovenských politikov je podľa očakávania jednoznačne Brusel, susedné štáty, krajiny EÚ a veľkej obľube sa tešia aj USA. Naši predstavitelia si však radi zájdu pozrieť aj do Thajska, Juhoafrickej republiky či na Kubu. Najväčším cestovateľom je minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (53), ktorý na jeden „šup“ preletel päť svetadielov.

Otvoriť galériu

Koľko nás to stojí?

 

Aká je vlastne cena za letenky manažérov štátu? Ministerstvo zahraničných vecí, ktoré vláde navrhuje plán zahraničných ciest, neeviduje štatistiky. „Neexistuje ústredný rozpočet na zahraničné pracovné cesty,” povedal Igor Svrček z ministerstva. Podľa neho sa častejšie využívajú komerčné lety. K dispozícii je aj letka ministerstva vnútra. „Je na samotnom ústavnom činiteľovi, či si na svoju pracovnú cestu zvolí prepravu špeciálom alebo komerčnou linkou,“ uviedol hovorca ministerstva vnútra Peter Lazarov.

Otvoriť galériu

Ficove srdcovky

Premiér Robert Fico (52) neváhal v minulosti pre vzájomný obchod navštíviť a podporiť krajiny s diktátorským vedením ako Líbyu alebo Bielorusko. Aj vlani v novembri sa v Bielorusku stretol s prezidentom A. Lukašenkom. V lete 2016 využil R. Fico návštevu Ázie aj na cestu do Vietnamu. „Chcel by som vytvoriť miesto pre slovenských podnikateľov, ktorí majú záujem spolupracovať s touto, síce vzdialenou, ale súčasne veľmi blízkou krajinou z pohľadu našej minulosti,“ poučil všetkých premiér.

Lietajúci „Čestmír“ Lajčák

Miroslav Lajčák ako šéf slovenskej diplomacie je na cestách aj mesiac v kuse. Vlani koncom septembra napríklad vycestoval do Etópie, aby sa cez Belgicko, USA, Thajsko, Luxembursko, Česko a Švajčiarsko dostal na konci októbra do Dominikánskej republiky v slnečnom Karibiku.

Bugár si splnil sen

Náš parlament v zahraničí reprezentuje najmä predseda NR SR Andrej Danko (42), ktorý absolvoval desať oficiálnych ciest. Vlani v lete napríklad s kolegom Bélom Bugárom (58) vo Vatikáne navštívili pápeža Františka. „Splnil som si životný sen,” nechal sa počuť Bugár. Poslancom sa až tak cestovať nechce, do zahraničia aspoň raz odišlo „len“ 46 zo 150. Hovorkyňa predsedu NR SR  Eva Kliská uviedla, že ročný rozpočet na zahraničné cesty predsedu parlamentu, podpredsedov a poslancov predstavuje 100 000 eur.

Kiska reprezentuje

Prezident SR Andrej Kiska je aktuálne v Keni, odkiaľ nás zásobuje fotografiami s domorodcami. Prezident cestoval v priebehu posledného roka do cudziny minimálne dvakrát mesačne a navštívil Egypt, Argentínu, Čile a štáty EÚ, kde sa stretával najmä so svojimi prezidentskými kolegami.

Otvoriť galériu

Do akej exotiky leteli

Otvoriť galériu

Kuba - Ostrov slobody už dva razy za posledný rok spolu navštívili minister zdravotníctva Tomáš Drucker a minister financií Peter Kažimír. Naposledy sa z Kuby vrátili len pred pár dňami. Drucker mal v rámci deblokácie kubánskeho dlhu vybaviť unikátny liek na tzv. diabetickú nohu a Kažimír upevňovať vzájomné ekonomické vzťahy.

Otvoriť galériu

Cena: 2 800 eur

Čína - V júli pricestoval na tri dni minister zahraničných vecí Lajčák, dva mesiace pred ním aj financmajster Peter Kažimír a jeho dvaja štátni tajomníci. Kažimír a tajomníci si počas týždňovej návštevy Číny stihli odbehnúť na dva dni do Kórey. Do Číny nezávisle od seba cestovali aj ďalší štyria štátni tajomníci z rôznych ministerstiev.

Otvoriť galériu

Cena: 2 364 eur

1. USA - Lajčák ako bývalý nádejný šéf často. Nie je jediným ministrom. Vláda do USA vyslala aj ministra zdravotníctva Tomáša Druckera, ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa, ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú či ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Cena: 3 822 eur

2. Ekvádor - Slovensko zastupoval v júli v Ekvádore štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Lukáš Parízek.

Cena: 3 884 eur

3. India - minister začiatkom decembra absolvoval v kolíske niekoľkých starovekých civilizácií štvordňovú cestu, aby si Mikuláša následne mohol rozbaliť v Belgicku.

Cena: 2 669 eur

4. Japonsko - Minister hospodárstva Peter Žiga mohol na vlastné oči vidieť, ako vyzerá ozajstné znižovanie cien energií. O  kvalite školstva sa tu mesiac predtým 5 dní presviedčal minister školstva Peter Plavčan.

Cena: 2 153 eur

5. Brazília - V septembri 2016 si na päť dní zaletel do krajiny karnevalov a  futbalu minister školstva Peter Plavčan.

Otvoriť galériu

Cena: 4 373 eur

6. Juhoafrická republika - Týždeň tu v  septembri 2016 strávil štátny tajomník ministerstva životného prostredia Norbert Kurilla. Začiatkom tohto roka sa zase z rozhodnutia vlády do krajiny vybral predseda Štatistického úradu Alexander Ballek.

Cena: 2 909 eur

7. Kanada - Slovensko Bratislavy a Košíc diaľnicou. Oba konce Kanady spája jedna z najdlhších diaľníc na svete, má vyše 8-tisíc kilometrov a postavili ju za 20 rokov. V septembri sa o  tom mohol osobne presvedčiť minister dopravy Árpád Érsek.

Cena: 2 643 eur

8. Angola - minister Lajčák bol v  júli 2016 dva dni v africkej Angole, odkiaľ odletel na päť dní do Laosu v Juhovýchodnej Ázii.

Otvoriť galériu

Cena: 5 725 eur

9. Kapverdy - Africké súostrovie s pol miliónom obyvateľov navštívil v novembri na tri dni minister Lajčák, aby následne odletel do Spojených arabských emirátov.

Cena: 997 eur

10. Mexiko - Minister žiLászló Sólymos začiatkom decembra strávil týždeň v Mexiku. Mesiac predtým viedol slovenskú delegáciu v africkej Rwande na stretnutí o látkach, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu.

Cena: 3 644 eur

Pracovná cesta či výlet?

Ján Baránek, politológ

Otvoriť galériu

Je nemožné rozlíšiť, či je pravda, čo povie politik, že pracoval v zahraničí, alebo či je to výlet za štátne peniaze. Spochybniť sa nedajú len čisto oficiálne návštevy. Máme v pamäti pracovnú cestu poslankýň do Petrohradu, kde, ako vysvitlo, išli na nákup.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mah, ld, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi
(ilustr. foto)
Debatu o konci hazardu sprevádzali emócie: Poslanci schválil úplný zákaz pôsobenia herní a kasín
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku
(ilustračné foto).
V Trenčíne zasahovali hasiči: Havária dvoch áut si vyžiadala troch zranených
Bez výskumu bývalej profesorky z Newnham College Sally Waughovej by bol prínos študentiek zabudnutý.
Zistenie prepíše učebnice dejepisu: Takáto je PRAVDA o prelomení Enigmy!
Železničná výpravkyňa si zarobila na problém.
Kupujete si lístok na vlak cez internet? Poponáhľajte sa! V tieto dni to nepôjde
Legendárneho Vémolu stopli zdravotné komplikácie.
Karlos Vémola lieta v problémoch: Je to vážne, rieši to polícia!
Radoslava obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy vlastného syna.
Foto
Radoslav obvinený z vraždy syna Samuela († 19): Tri dni triezvel a na súde stratil reč
Putin s portrétom otca počas pochodu v roku 2016.
Pochod, ktorého sa zúčastnil aj Putin, tento rok nebude: Narástli obavy!