Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.02.2017 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Nový Čas dokončil porovnanie výrobkov v Rakúsku a u nás: Nad výsledkom krútia hlavou aj odborníci!

Ten istý výrobok aj značka, no horšia kvalita! Takýto výsledok pri niektorých potravinách ukázal test ministerstva pôdohospodárstva, ktorý porovnával 22 rovnakých výrobkov u nás a v susednom Rakúsku.

Práve na Slovensku sa totiž niektoré produkty nadnárodných výrobkov ponúkajú s menším podielom mäsa či umelými náhradami cukru. Nový Čas sa vybral na nákup do oboch krajín, aby zistil, či sa rôzna kvalita potravín odrazí aj ja rozdielnej cene. Čo si o zisteniach ministerstva myslia odborníci?

Ministerstvo poľnohospodárstva deklarovalo, že niektoré potraviny na Slovensku majú nižšiu kvalitu ako v Rakúsku. Cenou týchto výrobkov sa však Štátna veterinárna a potravinová správa SR, ktorá test realizovala, nezaoberala. Podľa ministerstva na to „nie je vecne príslušná“. Nový Čas sa preto vybral do obchodov v Bratislave a v rakúskom Kitsee a Hainburgu, aby porovnal cenu 9 výrobkov, pri ktorých boli rozdiely najväčšie. V 7 prípadoch sme u našich susedov nakúpili drahšie. Najväčší rozdiel v cene sme našli pri mletej škorici Kotányi, pretože u nás ju dostanete o viac ako euro lacnejšie. Zopár centov sme za hranicami ušetrili len kúpou plnotučného syra Emmentaler a za rybie prsty Iglo sme zaplatili rovnako u nás aj v Rakúsku.

Zavádzanie slovenského spotrebiteľa?

 

Nový Čas okrem ceny výrobkov pátral aj po tom, prečo výrobcovia zákazníkom ponúkajú rozdielnu kvalitu. „Nadnárodní výrobcovia sa bránia tvrdením, že sa tak vlastne prispôsobujú regionálnej chuti,“ vysvetľuje Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory (SPPK) s tým, že takýto argument u nás neobstojí. „Je nemysliteľné, aby sa v priestore jednotného európskeho trhu vytvorili dve skupiny zákazníkov, pre ktorých vyrábajú niektoré nadnárodné firmy niektoré potraviny síce pod rovnakým názvom aj značkou, ale v rozdielnej kvalite,“ dodáva Holéciová s tým, že podľa potravinárov tak dochádza k zavádzaniu slovenského spotrebiteľa. Kto by sa však mal postarať o nápravu? „Je plne v rukách národných orgánov, aby silné európske pravidlá na ochranu spotrebiteľov v plnej miere uplatňovali a chránili záujmy spotrebiteľov,“ uviedla Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia zastúpenia Európskej komisie v SR.

Rozdiely sa potvrdili už pred 6 rokmi

Keď dvaja robia to isté, výsledok nemusí byť rovnaký! Asociácia spotrebiteľov Slovenska a Štátny veterinárny a potravinový ústav už v roku 2011 analyzovali 8 potravín z ôsmich krajín Európskej únie. V testoch najlepšie obstála Milka Alpenmilch, je rovnaká vo všetkých krajinách. Pri všetkých ostatných výrobkoch sa našli rozdiely. Napríklad Coca-Colu v Rakúsku či Česku sladia cukrom, zatiaľ čo u nás ho nahrádzajú izoglukózou. Nový Čas sa po 5 rokoch k téme vrátil. V októbri 2016 v Rakúsku a na Slovensku nakúpil 9 potravín a porovnal ich zloženie. Výsledkom testu bolo, že rovnaké zloženie majú iba čokoláda Milka mliečna a Nutella. Zloženie všetkých ostatných výrobkov sa líšilo. Kým Heinz kečup z Rakúska vyrobili z paradajok, ten slovenský bol z rajčinového pretlaku.

 

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Je to stratégia výrobcu

Ľubomír Drahovský, analytik obchodu

- Obchod v tom hrá minimálnu rolu. Výroba je tá, ktorá stanovuje dojednané ceny s maloobchodom. Tým, že má výroba rozdielne ceny medzi štátmi, ak sú jej výrobky zdravotne bezchybné, neprekračuje základnú filozofiu predaja a ponuky zdravých potravín. Je to stratégia výrobcu a za predpokladu, že je akceptovaná na trhu, tak sa nemusí meniť. Je to otázka na to, aby sa niektoré štáty dali dokopy, vypracovali analýzu a žiadali nápravu.

 

Požiadavky na zloženie majú obchody

Dušan Nochta, Brand manager firmy Macom

- Aktuálna situácia ohľadom rozdielnej kvality výrobkov sa z môjho pohľadu týka skôr naozaj globálnych hráčov. Pokiaľ ide o segment mäsových výrobkov, tak naše výrobky majú štandardne nastavené zloženie bez ohľadu na to, či ich predávame na Slovensku, v Maďarsku alebo v Česku. Pri veľkých obchodných partneroch, ktorí majú záujem predávať naše výrobky pod svojou značkou, je väčšinou priamo z ich strany požiadavka na konkrétne zloženie a vyberajú si dodávateľov na základe tendrov, kde okrem ceny hodnotia aj kvalitu a servis.

 

LIDL: Chybu sme nespravili

Reťazec Lidl sa ohradil voči prezentovaným výsledkom. Inšpektori štátnej správy podľa nich porovnávali dva odlišné druhy šunky - dusenú a varenú. Preto tá rakúska mala vyšší podiel mäsa. Rovnako bravčové mäso či mozzar­ela ukázali len zmyslové odchýlky ako vzhľad či chuť, ktoré sa netýkali samotnej kvality.

 

Porovnávanie nie je presné a objektívne

Denisa Pernicová, hovorkyňa BILLA

- Hoci viaceré výrobky značky BILLA boli ohodnotené pozitívne, v niekoľkých prípadoch boli porovnávané úplne rozdielne produkty. Aj porovnávanie rovnakých výrobkov je veľmi diskutabilné. V každej krajine vyrába produkt iný výrobca, s iným technickým zázemím, pracuje s rozdielnymi zdrojmi i technológiami. Ak výrobok v Rakúsku a na Slovensku má ten istý EAN (European Article Number), obal a výrobcu, aj kvalita výrobku je 100 % rovnaká.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nh, joc, jay

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí