Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.02.2017 13:01 | Prominenti | Domáci Prominenti

Desivé tajomstvo moderátora Patrika Švajdu: Odumrela mu časť miechy!

Patrik Švajda (44), hviezda markizáckych Televíznych novín, mal pred pár rokmi hrozivý úraz na lyžiarskom svahu. Pri nešťastnom páde zostal ležať na snehu a necítil si ruky ani nohy.

Moderátor už myslel na najhoršie. A hoci sa zdalo, že všetko je v poriadku, o rok skončil na operačnom stole so závažnou diagnózou, ktorá ho prenasleduje dodnes!  Švajda by na celú nepríjemnú záležitosť najradšej zabudol. „Na Silvestra 2010 som pri nočnom snoubordovaní spadol. Bol to krkolomný pád. Zostal som ležať na svahu a od krku dolu som si necítil telo,“ prezradil Novému Času po rokoch moderátor, ktorý si po úraze necítil telo od krku dolu.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

„Bolo to strašné, premýšľal som, že takto hádam nemôžem skončiť,“ spomína na chvíle úzkosti Švajda. Ten po niekoľkých minútach začal dostávať čosi ako elektrické impulzy do prstov a jeho telo sa spamätalo. Prišiel do hotela, a hoci bol doráňaný, k lekárovi nešiel. Neskôr dokonca tancoval v Let´s Dance. „Asi po roku mi pri šoférovaní z ničoho nič padli ruky z volantu. Vôbec som si ich necítil. Alebo sa mi stalo, že som išiel kopnúť do lopty a noha mi išla iným smerom,“ vraví Švajda, ktorého problémy napokon predsa len dohnali k odborníkom.

Išiel rovno pod nôž

 

Lekári ho poslali na magnetickú rezonanciu a odtiaľ putoval rovno na operačný stôl. „Mal som zaseknutú platničku v mieche. Zastavila mi vyživovaciu žilu v tom mieste a časť miechy mi prakticky odumrela,“ vysvetľuje markizák, ktorý absolvoval trojhodinovú operáciu. „Do stavcov mi vložili dve tyče, vyvŕtali platničku. Dali tam plast, ktorý mi zafixoval nastálo tretí a štvrtý krčný stavec,“ spresňuje Švajda, ktorý sa však na celej situácii dnes dokáže aj zabaviť.

Otvoriť galériu

„Doktor Kamil Koleják z Nitry, ktorý je špičkový neurochirurg, mi povedal, že keď ukazuje moju snímku na sympóziách vo svete, kolegovia len krútia hlavou a myslia si, že som minimálne vozičkár či trvalo na lôžku! On sa však len usmeje a podotkne: ,Tento pacient dvakrát bežal polmaratón!‘“ baví sa na svoj vlastný účet Švajda, ktorý však, našťastie, odvtedy žiadne zdravotné problémy nemá. Musí však pravidelne cvičiť a posilňovať.

Následky môžu byť trvalé

Juraj Štofko, neurológ

Rovnako ako pri otrase mozgu, keď človeku na chvíľu "vypne" mozog, podobné to môže byť aj s miechou po úraze - na chvíľu prestane fungovať. Človek vtedy úplne "ochrnie" a necíti si telo od postihnutého miesta nadol, to všetko pri plnom vedomí. Ak sa nejaké ťažkosti objavia s odstupom času, znamená to, že došlo k vážnejšiemu poškodeniu chrbtice, obyčajne platničky, ktorá po rôznej záťaží, prudších pohyboch a pod. tlačí na miechu. V týchto prípadoch je potrebné vyšetrenie, najlepšie magnetickou rezonanciou a často je nutná aj operácia, aby sa útlak odstránil. Následky bývajú niekedy dlhodobé alebo aj trvalé.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Michaela Rovenská, Marika Studeničová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!