Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.02.2017 16:20 | Šport | Tenis

Senzácia je na svete: Šramková sa stala katom Talianok!

Slovenské tenistky sa prebojovali do aprílovej baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie.

V dueli 1. kola II. svetovej skupiny totiž senzačne vyhrali nad domácim Talianskom 3:2. O rozhodujúci tretí bod pre tím kapitána Mateja Liptáka sa postarala Rebecca Šramková, ktorá v dueli tímových dvojok zdolala skúsenú Francescu Schiavoneovú hladko 6:2, 6:4. Fedcupová debutantka sa stala hlavnou hrdinkou víkendu v hale PalaGalassi, v sobotu si poradila s talianskou jednotkou Sarou Erraniovou. V záverečnej štvorhre Šramková s Annou Karolínou Schmiedlovou skrečovali zápas proti páru Jasmine Paoliniová, Martina Trevisanová za stavu 2:5 v prvom sete. Šramková si sťažovala na bolesti bedrového kĺbu.    

Triumf Sloveniek na horúcej talianskej pôde je o to cennejší, že nastúpili bez dvoch rebríčkovo najvyššie postavených hráčok Dominiky Cibulkovej a Kristíny Kučovej. Liptákove zverenky spoznajú svoje súperky v baráži o elitnú svetovú osmičku (22.-23. apríla) v utorok o 11.00 SEČ, keď je v londýnskej centrále ITF na programe žreb. Slovenky v ňom budú s najväčšou pravdepodobnosťou figurovať medzi nenasadenými tímami. Naposledy hrali vo svetovej skupine v roku 2014, v baráži vtedy nestačili v Quebecu na Kanadu.

Šramková nastúpila proti Schiavoneovej posilnená druhým slovenským bodom, ktorý získala Daniela Hantuchová po hladkom triumfe nad Erraniovou. Talentovaná Slovenka nadviazala na výborný výkon zo soboty. Hrala agresívne, diktovala tempo a v porovnaní s duelom proti Erraniovej zlepšila podanie. V prvom sete dvakrát prelomila servis Schiavoneovej, ktorá bola vo výmenách príliš pasívna. V druhom dejstve sa Šramková rýchlo ujala vedenia 2:0, za stavu 4:2 Schiavoneovú opäť brejkla a šancu na zisk tretieho bodu pre slovenské farby už z rúk nepustila. Schiavoneová ešte znížila na 4:5, no v desiatom geme premenila Šramková pri vlastnom servise vďaka esu hneď prvý mečbal.

 

Po skončení zápasu mala obrovskú radosť. "Získať pri fedcupovom debute dva body na talianskej pôde, to je niečo neuveriteľné. V dôležitých momentoch som si zachovala chladnú hlavu. Hrám silový tenis a preto dúfam, že v ďalšom priebehu sezóny budem hlavne zdravá. Pokiaľ ide o moje rebríčkové ciele, rada by som sa dostala do prvej svetovej stovky a potom do prvej šesťdesiatky," povedala v prvom interview priamo na kurte.

Slovenský kapitán vyzdvihol výkony Šramkovej i skúsenej Hantuchovej. "Danielu poznám dlhé roky. Viem, že vo Fed Cupe sa vždy dokáže vybičovať ku kvalitným výkonom. Viem, čoho je schopná, len sme nevedeli, či toho bude schopná aj teraz. Za posledný rok totiž odohrala málo súťažných zápasov. Veril som jej štýlu hry i tomu, že si verí na Erraniovú. Od začiatku sa to vyvíjalo dobre. Sara postupne odchádzala fyzicky, na čom ma veľkú zásluhu Rebecca, ktorá ju v sobotu uškvarila. Pokiaľ ide o druhú dnešnú dvojhru, vedel som, že to bude trochu iný zápas ako v sobotu. Schiavoneovej štýl hry je nepríjemný, no dnes Rebbeca oveľa lepšie servovala, čo jej pomohlo v dôležitých stavoch. Podala ešte lepčí výkon ako včera, k čomu prispelo to, že sme viedli 2:1 a že už mala fedcupovú skúsenosť. Pred aprílovou barážou sa pokúsim hovoriť aj s Dominikou Cibulkovou, ktorá sa rozhodla, že tento ročník Pohár federácie vynechá a sústredí sa na individuálny program. Výhru v Taliansku s dievčatami určite poriadne oslávime," povedal Lipták.           

Vo Forli Ide o druhý vzájomný zápas oboch krajín v histórii prestížnej tímovej súťaže. V roku 2002 zvíťazilo slovenské družstvo v semifinále finálového turnaja v španielskom Maspalomase 3:1 a spanilú jazdu napokon zakončilo ziskom cennej trofeje. Dva body vtedy vybojovala Janette Husárová -  terajšia fedcupová trénerka, tretí pridala Hantuchová.

Taliansko - SLOVENSKO 1:3

Francesca Schiavoneová - Anna Karolína Schmiedlová 6:3, 6:1
Sara Erraniová - Rebecca Šramková 6:2, 3:6, 4:6    
Erraniová - Daniela Hantuchová 2:6, 0:6
Schiavoneová - Šramková 2:6, 4:6

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície