Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.04.2017 04:00 | Správy | Domáce správy

Jozef Topoľovský zo Zem spieva: Mamin pohreb som nestihol, dodnes nosím jej košeľu!

Vo folklórnej televíznej šou Zem spieva vystúpilo trio Topoľovských z folklórnej skupiny Parchovianka. Starý otec, syn a vnuk - navyše všetci Jozefovia.

Vedúci súboru Jozef Topoľovský (53) dodnes s láskou spomína na časy, keď sa z folklóru tešili ešte s jeho mamou Máriou (†64). Jej život však predčasne ukončila ťažká choroba. Spev, tanec a folklór boli v rodine Topoľovských súčasťou každodenného života. A tak nečudo, že sa tradovali z pokolenia na pokolenie.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

 

Otec Jozef Topoľovský (75) vyrastal na gazdovskom dvore, kde sa okrem roboty aj spievalo. „Narodil som sa v Parchovanoch (okr. Trebišov) a tu žijem dodnes. Pamätám si, ako sa na dedine gazdovalo, čo všetko sa robilo a ako sa pri robotách spievalo. Aj my sme boli spevavá rodina. Spievalo sa na poli alebo keď sa vytrhávalo zo zeme konope, keď sa tkali plachty, lebo vtedy sa ešte spalo na slame prikrytej plachtou. Ľudia chodili na návštevy bez pozvania, spievalo sa, tancovalo, či už na svadbách, krstinách, zábavách alebo v krčme po robote, keď si chlapi trochu vypili. Život bol kedysi skromný, ale veselší ako dnes,“ spomína najstarší z rodu Topoľovských.

Otvoriť galériu

Samouk

Na ústnej harmonike začal hrať už Jozefov stredný brat Štefan. „Zapáčilo sa mi to a keď som mal asi desať rokov, harmoniku som si od neho požičiaval,“ vraví. „Musel som zistiť, kde sa aký tón hrá, kde treba fúknuť a kde musím do seba potiahnuť. Keď som bol starší, tak sme ako mládenci chodili za dievčatami a tie sa chceli zabávať. Takže zábavu sme si museli robiť sami. Hudobný sluch som zdedil po oboch rodičoch, a tak som na tej ústnej harmonike začal hrávať,“ hovorí pán Topoľovský, ktorý je súčasťou Parchovianky takmer už polstoročie.

Otvoriť galériu

Aký otec, taký syn

Aj jeho najstarší syn Jozef (53) sa dostal k folklóru cez svojich rodičov. „Otec hral na ústnej harmonike, ale aj spieval a tancoval, podobne ako mama. Hoci nebola vyučenou krajčírkou, šila pre kolektív zemplínske kroje. Vedela krásne vyšívať aj háčkovať,“ spomína ďalší z rodu Topoľovských. „Bol som malý chlapec, keď k nám chodili zo Slovenskej akadémie vied a robili výskum týkajúci sa folklóru. Už vtedy ma to zaujímalo...“ spomína.

Prvú ústnu harmoniku mu otec kúpil, keď mal asi osem rokov. „Skúšal, či sa chytím, ale kamaráti mi vtedy boli prednejší. Behával som po vonku, hrávali sme futbal... Fúkal som do harmoniky, ale bolo to pre mňa náročné. Až postupne som zistil, že ústna harmonika je spratná a nie je na škodu pridať sa ku kamarátom, ktorí hrávali na gitare. Ako osemnásťročný som začal na nej hrávať jednoduché melódie. Potom som však odišiel študovať fyziku na vysokú školu a folklóru som dal načas pokoj.“

Otvoriť galériu

Mamu už nestihol

K folklóru sa však neskôr vrátil a je mu verný dodnes. V Parchovianke vtedy účinkovali aj jeho budúci svokrovci a manželka Mária (49). „V roku 1985 sme nacvičili pásmo v rámci folklórnej prehliadky - Nositelia tradícii, čo bola celoslovenská súťaž dedinských folklórnych skupín. Predviedli sme tradičný sobáš v Parchovanoch. Moja budúca manželka, ktorá mala vtedy iba osemnásť rokov a bola študentkou gymnázia, stvárňovala mladuchu, ja - študent Prírodovedeckej fakulty UPJŠ v Košiciach, som bol mladoženáč. V tom čase nebol medzi nami žiadny vzťah, ale zažili sme spolu folklórnu svadbu a v Žiline sme získali hlavnú cenu laureáta. A už o rok neskôr, 8. februára 1986, sme sa naozaj zobrali,“ spomína Jozef.

Otvoriť galériu
Matej Jozef: Už ako malý skúšal spievať do mikrofónu.
Zdroj: archív J. Topoľovského, rtvs

Ten februárový dátum má pre Topoľovských však aj smutnú príchuť. „Presne v ten deň, ale o 22 rokov neskôr, mala moja mama Mária (†64) pohreb. V piatok som odišiel služobne do Ameriky, a keď som sa o týždeň vrátil, mamu už stihli aj pochovať. Boli sme si veľmi blízki a dodnes ma mrzí, že som nebol pri nej... Bol to pre mňa šok, aj keď bola chorá. Trpela svalovou dystrofiou, svaly jej postupne ochabovali, ale mozog fungoval. Keď som odchádzal, nikto z nás netušil, čo sa môže stať. Život však išiel ďalej a ja dodnes na vystúpenia nosím košeľu, ktorú mi mama vyšívala...“

Tretia generácia

Keď mal Jozef 35 rokov a dve deti, začal sa ústnej harmonike viac venovať. „Čo som nevedel, spýtal som sa otca alebo muzikantov,“ vraví. Po čase do rodiny, kde už boli syn Martin (30) a dcéra Ivana (27), ktorí sa folklóru tiež venujú, pribudol ďalší syn Matej Jozef (11). A história s ústnou harmonikou sa zopakovala. „Odmalička bol spätý s folklórom. Púšťali sme mu pesničky, videá a keď mal asi šesť rokov, našiel moju starú ústnu harmoniku a skúšal do nej fúkať. Zaujímavé bolo, že už vtedy zahral jednoduchú melódiu, čo ma veľmi potešilo,“ priznáva Jozef.

Otvoriť galériu

To, že má malý Matej Jozef talent, si všimla aj riaditeľka detského folklórneho súboru Viganček a navrhla rodičom, aby ho do súboru prihlásili. „Syna to motivovalo a začal sa ústnej harmonike venovať ešte viac. Teraz používa grify, ktoré ani ja nepoznám. Ale to je dobre, keď žiak prekoná svojho učiteľa,“ dodáva hrdo Jozef Topoľovský.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Marta Ostricová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?