Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.02.2017 15:34 | Správy | Zahraničné správy

Vo Francúzsku zatkli štyri osoby: Jedna z nich prisahala vernosť Islamskému štátu

Francúzske ministerstvo vnútra v piatok potvrdilo, že piatkovým zadržaním štyroch ľudí v oblasti mesta Montpellier sa podarilo predísť realizácii plánu na spáchanie atentátu. Hrozba atentátu bola bezprostredná, informovala televízia BFMTV.

Zadržanými sú traja muži vo veku 21, 27 a 34 rokov a 16-ročné dievča, ktoré pred niekoľkými dňami nakrútilo na video prísahu vernosti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS). Momentálne je na štvoricu zadržaných uvalená vyšetrovacia väzba, ktorá môže trvať 96 hodín.

Jeden z nich - 21-ročný muž - je podozrivý, že mal v úmysle spáchať vo Francúzsku samovražedný útok. V novembri 2015 sa pokúsil odcestovať do Sýrie. Je partnerom zadržanej tínedžerky, s ktorou mal čoskoro uzavrieť cirkevný sobáš. Hneď po ňom mal spáchať atentát. Mladá žena plánovala tesne pred útokom odcestovať do Sýrie, kde s ňou mali zaobchádzať ako s vdovou po mučeníkovi. Najstarší z trojice mužov je polícii známy, keďže ho sledovala pre jeho radikalizáciu. Bol "tútorom" spomínaného páru a mal kontakty v Sýrii. Podľa francúzskych médií práve on pomohol tínedžerke zaobstarať si falošný pas a pripraviť cestu od Sýrie. Rola posledného z trojice mužov v celej kauze zatiaľ nie je jasná. Podľa televízie BFMTV sa v čase policajnej razie nachádzal v jednom z bytov, ale je možné, že s prípravou útokov nemá nič spoločné.

Podľa policajných vyšetrovateľov sa mal atentát odohrať na niektorom z turistami vyhľadávaných miest v Paríži. Polícia zatiaľ nespresnila presný terč či terče útoku, uviedla BFMTV. Počas domových prehliadok v troch bytoch polícia našla 71 gramov výbušniny TATP. Toto množstvo síce nestačí na výrobu tzv. opasku samovražedného atentátnika, ale pri výbuchu môže napáchať veľké škody.

 

V jednom z bytov bolo vybudované laboratórium na výrobu tejto látky, známej aj pod názvom Satanova matka. V byte boli zásoby acetónu, peroxidu vodíka a kyseliny sírovej - ide o tri zložky potrebné na výrobu tejto výbušniny obľúbenej v radoch IS napriek tomu, že je veľmi nestabilná, keďže je citlivá na teplo, nárazy a trenie a je pri nej veľké riziko samovoľného výbuchu. Počas domových prehliadok polícia zhabala aj počítačové vybavenie. Skupinu podozrivých osôb sa podarilo polícii odhaliť vďaka ich aktivitám na sociálnych sieťach. K zadržaniu podozrivých došlo len deň po tom, ako sa v médiách objavila správa, že okolo spodnej časti parížskej Eiffelovej veže, jednej z najznámejších pamiatok sveta, vyrastie ochranná sklenená stena. Cieľom tohto opatrenia je lepšia ochrana pred prípadnými teroristickými útokmi.

Francúzska polícia pred týždňom zadržala muža z Egypta, ktorý v blízkosti parížskeho Múzea Louvre zaútočil na vojenskú hliadku. Muž počas policajného výsluchu kategoricky odmietol tvrdenie, že mal v úmysle spáchať atentát. Šlo mu údajne o výlučne symbolické a pacifistické gesto - útok na niečo výsostne francúzske, ktorým chcel odsúdiť účasť francúzskych lietadiel na bombardovaní Sýrie. Vyhlásil, že nemal v úmysle usmrtiť vojakov, ktorí v rámci operácie Sentinelle hliadkujú v uliciach francúzskych miest, najmä v blízkosti tzv. citlivých objektov - chcel len posprejovať diela vystavené v Louvri.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom