Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.02.2017 04:00 | Správy | Zahraničné správy
Video

Rodina Ádamovcov v maďarskej Rajke prišla o dom za pár minút: Vyhorených susedov zachraňujú Slováci!

Za pár minút prišli o strechu nad hlavou aj o všetky spomienky! Päťčlenná rodina Ádamovcov z maďarskej Rajky nikdy nezabudne na posledný januárový deň. Za bieleho dňa im začal horieť dom, v ktorom nebývali ani 10 rokov.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Ich milovaný domov zhorel do tla a neostalo im takmer nič. Najviac ľúto je im za rodinnými fotografiami. Početná komunita Slovákov, ktorá žije v maďarskej obci, len pár kilometrov od Bratislavy, sa rozhodla svojim susedom podať pomocnú ruku. Spolu upratujú ruiny domu a zároveň prispievajú do zbierky, ktorú pre nešťastnú rodinu vyhlásila obec.

Rodina Ádamovcov si svojpomocne postavila dom s farmou, na ktorej sa starali o kone. Pre rodinu s tromi deťmi to bol úplne bežný utorok, ktorý sa v priebehu pár minút zmenil na drámu. V ich dome začalo horieť. „Príčinou požiaru bol elektrický skrat v obývačke a od toho sa chytila strecha, ktorá bola z rákosu. Oheň sa do pár minút rozšíril na celý dom a zhorelo nám úplne všetko. Škoda je totálna,“ povedal so slzami v očiach otec rodiny Kalman Ádam (47).

Otvoriť galériu

Prišli o všetko

Na zbalenie osobných vecí mali asi 10 minút, kým sa neprepadla strecha, no nestihli takmer nič. Ostalo im iba oblečenie, v ktorom vybehli z horiaceho domu. „Najviac mi je ľúto za rodinnými klenotmi, to znamená fotkami, diplomami z mladosti či za diplomami detí, ktoré súťažili na koňoch. Dom sa dá znovu postaviť, ale spomienky sa nahradiť nedajú,“ doplnil Kalman. Ratovali aspoň to najdôležitejšie.

 

„Vyniesli sme hlavne dokumenty, ako sú naše vysvedčenia, sobášny list, chvalabohu sa nám podarilo vyniesť aj všetky papiere od koní. Všetko ostatné ľahlo popolom. Našťastie sa nikomu nič nestalo, zhorela však korytnačka,“ doplnil otec s tým, že najmladšia 14-ročná dcéra si šetrila peniaze na telefón a zhoreli aj tie. Z domu nakoniec ostali iba betónové základy. „Za prvých pár dní sa celá rodina takmer duševne zrútila. Ale dostalo sa nám tak veľa podpory a pomoci, že sme z toho šokovaní. Pomáhajú nám nielen starousadlíci, ale aj Slováci,“ doplnil s vďakou v hlase Kalman. Ich tri deti zatiaľ prichýlila stará mama, manželia bývajú v záhradnom domčeku.

Otvoriť galériu

Kto mohol, prišiel pomôcť

Cez víkend im prišli pomáhať aj celkom neznámi ľudia. „Je to katastrofa, čo sa tu stalo. Je to tu normálne, pomáhať si navzájom - Slováci a Maďari. S rodinou sa nepoznám, ale prišiel som im pomôcť,“ povedal Slovák Lukáš (33), ktorý býva o pár ulíc ďalej.

Majiteľov vyhorenej rodinnej farmy však poznajú milovníci koní zo širokého okolia. „Slováci majú u nich ustajnených 10 koní a svojich majú 15. Obec zriadila účet, kde môžu ľudia finančne pomôcť. Na sociálnej sieti sme si dali vedieť a všetci veľmi radi pomohli. Sú to milí ľudia, vždy ochotní pomôcť, čo sa dnes už ani nevidí. Zúčastňujú sa na všetkých obecných akciách a nezištne. Je to obrovská rodinná tragédia,“ povedala Slovenka Katarína, ktorá tiež prišla Ádamovcom pomôcť.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Natália Labudová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?