Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2017 09:30 | Správy | Domáce správy

Ombudsmanka Dubovcová končí: Čo odkazuje politikom?

Koncom marca vyprší verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej (64) päťročný mandát. Nový Čas ombudsmanku pri tejto príležitosti vyspovedal.

Ako vidí svoju prácu, čo sa jej podarilo presadiť, ako vníma prestrelky so smerákmi a čo odkazuje svojmu nástupcovi?

 

Ako by ste zhodnotili svoje pôsobenie v úrade?

Hodnotenie mojej práce nechám na iných, nebudem hodnotiť samu seba. Z pohľadu obdobia, ktoré som pôsobila v úrade, došlo k výrazným zmenám, krajina sa názorovo posunula. Nie je to len tým, že predsedom Banskobystrickej župy je predseda Ľudovej strany Naše Slovensko, ale aj tým, že spolu s jeho spolustraníkmi sa dostali až do parlamentu. Vnímam to ako signál, aby sme sa začali zamýšľať, aké Slovensko chceme mať - či slobodné a demokratické, alebo neslobodné a totalitné.

Čo považujete za svoje najväčšie úspechy a čo za pracovné či osobné prehry?

Za obdobie rokov 2012 až 2016 som zistila 754 porušení základných práv z celkového počtu deväťtisíc podaní. Podarilo sa nám dosiahnuť zmenu nespravodlivého systému vdovských a vdoveckých dôchodkov. Táto zmena platí od minulého roka. Žiadali sme upraviť súdne konanie tak, aby boli rešpektované práva detí byť vypočuté v každom konaní. Zmena pre súdy platí od polovice minulého roka. Minister vnútra si osvojil moje opatrenie, aby pri každom zásahu mali policajti kamery, rovnako by mali byť nakrúcané vybavovania občanov v budovách polície. Upozornila som vládu aj Národnú radu, aby zabezpečili právo na nezávislé vyšetrenie sporných postupov polície. Toto opatrenie je súčasťou programového vyhlásenia vlády. Dosiahli sme zmeny v prístupe k deťom v reedukačných zariadeniach vrátane navýšenia denného stravného limitu, ktorý bol 2,43 eura na deň pre dieťa v období vývoja. Do škôl pribudlo 800 asistentov učiteľov, na ktorých po mojich apeloch minister školstva vyčlenil financie. Ak sa niečo nepodarilo dosiahnuť verejnému ochrancovi práv hneď a trvá to dlhšie, nevnímam to ako osobnú prehru, ale ako nerešpektovanie základných práv ľudí, ktorých verejný ochranca práv ochraňuje. Je to skôr prehra bežných ľudí, ktorých práva neboli štátom rešpektované.

Na čo by sa mal nový ombudsman prioritne zamerať?

Od predstaviteľov demokratickej krajiny očakávame, že budú primerane reagovať napríklad aj na extrémistické myšlienky. Extrémizmus popiera princíp, že ľudské práva patria všetkým ľuďom bez rozdielu. Práve v čase, keď získava na popularite, očakávam, že lídri zaujmú jasné stanoviská v súlade s demokratickými princípmi, a nie že sa k nemu pridajú. Navyše, naša spoločnosť je stále rozdelená do rôznych skupín, akoby pretrvávali dávno známe spory bez príčin, keď sa horný koniec dediny neznesie s dolným koncom. Stále sa delíme na „my“ a „oni“ bez objektívnej príčiny. Ombudsman, s výnimkou prezidenta, zostal jediným orgánom, ktorý poukazuje na dôležitosť ochrany práv ľudí bez rozdielu, a to aj skupín, na ktoré veľká časť politikov útočí - napríklad na cudzincov alebo Rómov. Mal by sa zamerať, aby ešte viac vplýval na verejnú mienku v prospech ochrany práv. Nesmie sa stať, že spoločnosť sa dostane do situácie, keď bude súhlasiť s tým, aby sa niektorým ľuďom práva ponechali a iným obmedzili.

Nemrzí vás nie práve najideálnejší vzťah s vládou?

Verejný ochranca práv nespolupracuje s orgánmi verejnej správy ani s politickými subjektmi, je nezávislý ústavný orgán, ktorý kontroluje orgány verejnej správy vo vzťahu k základným právam a slobodám. To je jeho jediná náplň práce. Je to taká blcha v štátnom kožuchu, ktorá upozorňuje na nedostatky. Samozrejme, vždy keď si bude verejný ochranca práv plniť svoju úlohu svedomito, bude vnímaný ako kritik. Aký bude mať vzťah s vládou, bude vždy závisieť od toho, či sa jej predstavitelia budú na zistenia urážať a útočiť na ombudsmana, alebo ich, naopak, využijú na nápravu nedostatkov v systéme, čo im napokon môže priniesť pozitívne body.

Čo plánujete robiť do budúcnosti?

Celý život som aktívne pracovala, presadzovala zmeny v justícii, popritom som sa venovala výchove detí, pracovne cestovala a nemala veľa času pre seba. Chcem sa viac venovať svojej rodine. Zostanem naďalej aktívna cez sledovanie verejného diania. No už bez zodpovednosti za nastavovanie politík štátu, odstraňovanie nedostatkov a kontrolu štátnych inštitúcií. Verím, že je tu mladšia generácia, ktorá môže našu krajinu posunúť dopredu.

Ktorý zo známych kandidátov by bol podľa vášho odborného názoru najlepšou voľbou?

Stále som verejnou ochrankyňou práv, ktorá je nezávislým ústavným orgánom, preto nemôžem ani nebudem komentovať výber vhodného kandidáta alebo kandidátky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral