Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.01.2017 11:55 | Správy | Domáce správy

Kapitán Danko už týždeň zamestnáva celé Slovensko, ale... Pán predseda, toto by vás malo trápiť!

Šialené! Kauza predsedu parlamentu Andreja Danka (42) o jeho nečakanej kapitánskej hodnosti v posledných dňoch zamestnala celé Slovensko.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Už týždeň sa preto v úzadí nachádzajú problémy v zdravotníctve, korupčné škandály či zlá úroveň slovenských škôl. Témou dňa je práve kapitán Danko a jeho povýšenie. Nový Čas sa pozrel na to, čo by šéf parlamentu a ostatní politici mali riešiť oveľa intenzívnejšie. 

Miluje svoju hodnosť! Láska, ktorú prezentoval predseda Národnej rady Andrej Danko v priamom prenose ku kapitánskym výložkám, ktoré dokonca vybozkával, je v pamäti Slovákov už niekoľko dní. Odvtedy akoby sa dianie zastavilo a neexistovala na Slovensku iná téma, ktorá by potrebovala nájsť riešenie. Podľa politológa Jána Baránka by síce bolo politicky vhodnejšie bozkávať pred kamerami manželku než výložky, ale pointa je inde. „Ľudia to vnímajú ako zbytočnú aroganciu moci. Preskočiť osem hodností,“ povedal. Nečakane veľký tlak verejnosti voči Dankovi je podľa odborníkov výnimočný. Nepredpokladajú však, že by národniar odstúpil alebo nebodaj vrátil hodnosť. SNS pritom len minulý týždeň klesli preferencie na 10 %. Sám Danko považuje svoju hodnosť za opodstatnenú a tvrdí, že v prípade potreby je ochotný viesť aj vojenský tím.

Žiadosť poručíka

 

Kapitán Danko okrem bežných Slovákov nahneval aj profesionálnych vojakov či ich rodiny. Po dojímavom liste dôstojníkovej manželky sa objavil vojak, ktorý žiada o degradovanie. Košičan Miloš Ihnát (50) manifestačne podal žiadosť, aby ho preradili z poručíka na vojaka. „Som si plne vedomý, že moja branná povinnosť trvá u mňa ešte päť rokov, ale povýšenia potentátov, ako sú páni Paška, Fico či Danko, považujem za zneužitie ich verejných funkcií. Keďže štát im to umožnil, chcem, aby mňa zase degradovali na obyčajného vojaka,“ uviedol Ihnát.

Otvoriť galériu

Je to výsmech armáde

Aj profesionálny vojak Michal Hlatký je znechutený. Dvanásť rokov slúžil s tou istou hodnosťou bez šance na povýšenie vzhľadom na armádny kariérny postup. Podľa neho „to je postavené úplne na hlavu. Je to výsmech vojakom, ktorí sa snažia, sú v mierových misiách. A tuto človeka za banálnu vec, ako je rozpočet pre armádu, povýšia“. Podľa odborníkov však táto kauza reálne nezmení asi nič. Sociologička Zuzana Kusá tvrdí, že aj takto môže vyzerať zápas o politické preferencie. „Danko je predmetom sústavnej snahy ho zosmiešňovať. Je na to osobnostne ideálny typ,“ povedala Kusá.

Rozbuškou sú často banality

Ján Baránek, politológ

- Tlak verejnosti, ktorý vznikol, nesúvisí s nejakou prudkou kauzou alebo so zneužitím právomocí či s klientelizmom… Prejavilo sa to v podstate na banálnej veci. Ale tak to býva - juhoslovanská vojna sa tiež začala banálnou prestrelkou medzi policajtmi a stala sa rozbuškou. Ale je čas riešiť reálne problémy ľudí, nie hodnosti.

1. Slabé platy

Otvoriť galériu
1. Slabé platy
Zdroj: iStock

Množstvo Slovákov neustále bojuje s poriadne nízkymi platmi. Napriek tomu, že podľa štatistík platy v roku 2016 oproti roku 2015 stúpli o 4,8 percenta, niektoré profesie ako školníci, školské kuchárky či upratovačky poberajú mzdy nachádzajúce sa na hranici minimálnej mzdy, ktorá je v súčasnosti na 435 eurách mesačne. Najnižšie platy majú na Slovensku pracovníci v odvetviach, ako sú administratíva, gastronómia, služby či cestovný ruch. Podľa zistení Európskej centrálnej banky patria Slováci medzi jedných z najchudobnejších obyvateľov Európskej únie.

2. Žalostný stav zdravotníctva

Otvoriť galériu

O stave slovenského zdravotníctva koluje množstvo hororových príhod a pacienti prichádzajú do styku s katastrofálnymi podmienkami v zdravotníckych zariadeniach. Zlý stav nemocníc, dlhé čakacie lehoty či nízke platy zamestnancov tak trápia množstvo Slovákov. Rezort sa spolu so školstvom ocitol v kritických časoch, z ktorých mu má pomôcť minister Tomáš Drucker. „Predstavené plány ministerstva nepredstavujú nejakú revolúciu či zásadnú komplexnú reformu,“ priblížil Dušan Zachar, analytik z inštitútu INEKO.

3. Nízka úroveň vedomostí žiakov

Otvoriť galériu

Priemerná úspešnosť testovaných slovenských piatakov z matematiky bola 62,3 percenta. Nedávno medzinárodné testovanie PISA odhalilo, že slovenskí žiaci zase nedosahujú ani zďaleka výsledky tých na Západe. Minister Peter Plavčan sa na reformu školstva ešte len chystá.

4. Neriešená korupcia

Otvoriť galériu
Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka, spájaného s podnikateľom vyšetrovaným za daňové podvody Ladislavom Bašternákom, na vysokých miestach korupcia neexistuje. Paradoxne podľa prieskumov Svetového ekonomického fóra z minulého roka je Slovensko druhou najskorumpovanejšou krajinou v Európe. V poslednom čase medzi najviac rezonujúce korupčné kauzy patria napríklad zmluvy s tetou Ankou, predražená kompa či Bašternákove vratky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kz, pkn, ld

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky