Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Černákovho sudcu Ľubomíra postihol krutý osud: Zmierený so všetkým povedal pravdu o ponuke od mafiánskeho bossa!

Najskôr kat, potom obhajca. Sudca Ľubomír Samuel (74) sa dostal do povedomia verejnosti v roku 1999, keď sa začal proces s obávaným Mikulášom Černákom (50).

V ňom ho odsúdil a o pár rokov neskôr sa stal jeho obhajcom. Právnik na dôchodku žije na samote v bývalej strelnici nad Banskou Bystricou, kde v minulosti cvičil streľbu aj obávaný mafiánsky boss. Roky bojuje so zákernou chorobou a s chorým srdcom. Tvrdí, že ho to už netrápi a zvykol si s tým žiť.

Otvoriť galériu
Zdroj: fab, tasr, kil

Samuelovi na jeho samote robia spoločnosť vlčiak a mačky. „Každý si myslí, že som za Černákovu obhajobu dostal milióny. To je blbosť,“ hovorí skúsený právnik. „Písal mi, že chce, aby som ho obhajoval. Ja som mu povedal, že mám jednu podmienku. Hovorím mu: pán Černák, nikdy sme si spolu nepotykali, mám takmer 20-ročný džíp, a navyše veľa žerie. Ak mám chodiť za vami do Ilavy, potrebujem nové. Chcel som Octaviu, ale nakoniec som dostal iba Fabiu,“ smeje sa Samuel. Myslí si, že Černák by sa po odpykaní 25 rokov väzenia mohol dostať na slobodu len v prípade, keby nastala politická zmena.

Otvoriť galériu
Zdroj: fab, tasr, kil

Som pripravený na všetko

 

Samuel už v čase, keď súdil Mikuláša Černáka, mal problém so srdcom. V období, keď ho obhajoval, mu diagnostikovali rakovinu. „Našiel som si mokvajúce znamienko na chrbte. Lekár mi hovorí, príď, vytiahneme ho a je pokoj. O týždeň mi volal a oznámil, že je to rakovina. Neskôr mi metastázy zasiahli lymfatické uzliny aj pľúca. Podstúpil som operácie, liečbu, dokonca som ležal v Národnom onkologickom ústave v Bratislave. Pred 4 rokmi mi museli operovať srdce, s ktorým som mal problém aj v minulosti. Po lekároch chodím dodnes, ale zvykol som si. Som pripravený na všetko, aj na to, že tu už dlho nebudem.“

 

Ešte mám pár prípadov

Hovorí, že v živote nič nepotrebuje, ani majetky, ani hromadu peňazí, stačí mu to, čo má. „Snažím sa niečo robiť, pokiaľ vládzem, mám včely a robím aj s drevom,“ dodal Samuel, ktorému ako advokátovi zostalo ešte niekoľko prípadov. Medzi nimi aj obhajoba exšvagra Mikuláša Černáka v prípade vraždy Mariána Karcela, ktorého zavraždili v roku 2000 dávkou zo samopalu.

Otvoriť galériu
Zdroj: fab, tasr, kil

V októbri 1998 Černákovi k obvineniu z vydierania, krátenia dane a nezaplatenia cla pri dovoze luxusného BMW pribudlo aj stíhanie za únos a vraždu poľského podnikateľa Szymaneka. Proces sa začal v novembri 1999 v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici. Sudca Samuel vyhlásil rozsudok 28. januára 2000. Uznal Černáka vinným z vraždy a vydierania a vymeral mu 15 rokov väzenia.

Najvyšší súd v roku 2001 vec rozdelil. Černáka uznali vinným z dvoch vydieraní a dostal 8,5 roka nepodmienečne. Únos a vraždu poľského podnikateľa vrátil na nové konanie. Proces v tejto veci sa konal od 18. júna do 5. októbra 2001. Senát Ľ. Samuela pre nedostatok dôkazov Černáka a jeho dvoch spoločníkov spod obžaloby z vraždy Poliaka oslobodil.

Vlani v lete sa však Černák k vražde Szymaneka sa priznal a opísal podrobnosti. Prípad popravy poľského podnikateľa má v rukách prokurátor a spolu s Černákom je obvinený aj jeho bývalý spoločník Ján Kán. Keďže každý z nich tvrdí niečo iné, za múrmi väznice ich v pondelok vyšetrovateľ spolu s dozorovým prokurátorom konfrontovali.

Prvýkrát sa stretli v Leopoldove

Samuel sa s Černákom stretol prvýkrát v roku 1999 pred začatím pojednávania. Sudca prišiel za ním do Leopoldova, kde mu vysvetlil svoje pravidlá, ktoré budú platiť počas pojednávania. Miki mu povedal, že o ňom vie - aj to, že ležal v ústave srdcových chorôb.

Od roku 1999 až do roku 2001 sa Černák so Samuelom niekoľkokrát stretli počas súdneho procesu v B. Bystrici. Podľa prítomných sa sudca k Mikimu správal žoviálne. Vysvetľuje to tým, že sa snažil uvoľniť atmosféru, lebo situácia na procese, ktorý nebol jednoduchý, bola napätá.

Následne sa obaja stretli v roku 2003, keď bol Černák podmienečne prepustený z basy. Prišiel za sudcom Samuelom na súd kvôli uzneseniu o zaplatení poplatku ustanovenému obhajcovi. Samuel si spomína, že bol opálený a povedal mu, že bol na Kanárskych ostrovoch.

V roku 2006 začal Samuel, už ako advokát, obhajovať Černáka - aj v prípade únosu a vraždy poľského podnikateľa Szymaneka, za ktorú ho v minulosti aj súdil, ale nakoniec oslobodil spod obžaloby pre nedostatok dôkazov.

Po boku Černáka bol aj v súdnej sieni Okresného súdu v Prešove, kde ho v roku 2009 odsúdili na doživotie. Samuel hovorí, že takýto trest očakávali, boli naň pripravení. Definitívne doživotie potvrdil v roku 2010 aj odvolací súd.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kil

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
Fedor Flašík
Foto
Podnikateľa Fedora Flašíka nečakane previezli do Prahy! Rodina poskytla stanovisko
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia