Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.01.2017 08:59 | Správy | Zahraničné správy

Miliardár začal úradovať v Bielom dome: Takto zmení Trump svet!

Vraciame moc z Washingtonu späť ľuďom! Tak znie hlavné posolstvo nového amerického prezidenta Donalda Trumpa (70), ktoré prezentoval aj na svojej slávnostnej inaugurácii.

Zatiaľ čo jeho prvú reč vo funkcii zhodnotili odborníci ako populistickú, miliardár si z kritiky ťažkú hlavu nerobí a chystá sa meniť tak Ameriku, ako aj svet. Na čo všetko sa musíme pripraviť? „Amerika vždy na prvom mieste. Každé rozhodnutie ohľadom obchodu, daní, imigrácie, zahraničnej politiky bude také, aby z neho dokázali ťažiť zamestnanci, americké rodiny. Skončila sa éra prázdnych sľubov,“ prehlásil Trump na svojej inaugurácii. Podľa odborníkov je aj z jeho reči pomerne jasné, že svet sa pod Trumpovým vedením výrazne zmení. Zatiaľ je však otázne ako veľmi.

„Za úspechom Donalda Trumpa stoja voliči z malých miest, periférnych oblastí a ekonomicky slabších tried, hlavne zo stredu USA. Trump sa tak pasoval do roly ochrancu záujmov obyčajných ľudí aj cez ekonomicky pravicovú agendu a mnohé nesplniteľné sľuby“ hovorí Petr Boháček z Asociácie pre medzinárodné otázky. Trump znova opakuje, že jeho víťazstvo znamená porážku establišmentu. „Je pomerne vtipné, že miliardár sa pasuje do roly toho, kto ochraňuje záujmy obyčajných ľudí a sám bude mať v Bielom dome práve ten establišment, proti ktorému bojuje,“ tvrdí politický analytik Eduard Chmelár. Podľa neho je jasné, že dôjde k zmenám v zahraničnom obchode a nevyriešené sú aj ďalšie otázky.

Otvoriť galériu

„Trump vyhlásil, že zastaví financovanie boja proti klimatickým zmenám, kam podľa neho uniká množstvo peňazí. Bude sa tiež snažiť presadzovať politiku protekcionizmu, čo je zaujímavé, keďže globalizácia je americký model,“ myslí si Chmelár. Podľa Boháčka sa plánované znižovanie daní určite podpíše pod dramaticky veľký štátny dlh. „Keďže domáce stavebné kapacity aj pracovná sila sú obmedzené, bude ambiciózna investícia do infraštruktúry do určitej miery závisieť od zahraničnej pracovnej sily, materiálov a spoločností,“ dodáva Boháček. Prezident začína zvolávať aj prvé stretnutia so zahraničnými štátnikmi - vpiatok privíta v britskú premiérku Theresu May.

 

1. Izolacionistická politika
„Budeme dodržiavať dve základné pravidlá - kupujte americké a zamestnajte Američanov,“ vyhlásil Trump vo svojom inauguračnom prejave. Miliardár sa netají tým, že bude klásť väčší dôraz na Ameriku a v prvom rade na potreby jej obyvateľov. „Nemôže však priniesť lacné pracovné pozície a manufaktúru späť do Spojených štátov, hlavne kvôli automatizácii, rozvoju technológií a nákladnej výrobe v USA. Jeho plánované zmeny v školstve, naopak, tento problém skôr prehĺbia,“ myslí si Petr Boháček z Asociácie pre medzinárodné otázky.

2. Tvrdší boj s teroristami
Trump sľubuje, že si poradí s Islamským štátom a zasiahne oveľa razantnejšie ako jeho predchodca Barack Obama. „Chceme zjednotiť svet proti radikálnemu islamskému terorizmu, ktorý vyhladíme z planéty Zem,“ prehlásil. Expert však tvrdí, že to nepôjde len tak jednoducho. „Neprezradil stále nić konkrétne. Môžeme skôr očakávať tvrdší prístup a návrat k politike Georga W. Busha,“ hovorí Boháček.

Otvoriť galériu

3. Zlepšovanie vzťahov s Ruskom
Napriek správam CIA o tom, že ruskí hackeri ovplyvnili americké voľby, sa Trump netají tým, že s tamojším prezidentom Vladimirom Putinom chce lepšie vzťahy. „Úspešný rozvoj bilaterálnych vzťahov bude závisieť na našej schopnosti vyriešiť tieto rozpory prostredníctvom dialógu,“ vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Problémom pritom sú stále sankcie uvalené na Rusko ešte za anexiu polostrova Krym. Práve tie chce Trump zrušiť.

4. Väčšie výdavky na obranu pre Európanov
„Spojené štáty utratili bilióny dolárov v zahraničí, zatiaľ čo americká infraštruktúra trpela,“ jasne hovorí Trump. Už pred voľbami naznačoval, že pouvažuje aj o tom, či Amerika zotrvá v NATO. Nepozdáva sa mu totiž fakt, že iné krajiny neplatia dostatočné množstvo peňazí na obranu.

5. Európska únia v ohrození
Trumpovo víťazstvo vo voľbách dodalo vietor do plachiet pre populistov a krajnú pravicu aj v Európskej únii. Mnohí žiadajú vystúpenie z EÚ a sám Trump tvrdí, že vystúpia ďalšie krajiny. „Ľudia chcú svoju identitu,“ povedal. Najbližšie prezidentské voľby vo Francúzsku aj parlamentné voľby v Taliansku môžu o všetkom rozhodnúť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky