Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Slovensko je plné liečivých prameňov: Užite si termál zadarmo!

Slovensko je krajinou liečivých a termálnych prameňov. Akvaparky a kúpaliská pribúdajú ako huby po daždi, ale vstupné nie je lacné. A tak nečudo, že ľudia využívajú aj liečivé termálne pramene, ktoré voľne vytekajú v prírode a sú na­ozaj zadarmo a pre všetkých. Vybrali sme sa obzrieť zopár z nich.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Ten pocit, keď okolo vás je biela krajina a mráz zalieza až pod kožu... A vy sa ponoríte do teplej vody, ktorá navyše lieči, a pritom vychutnávate krásy zimy aj silu termálneho prameňa naraz. Na Slovensku je ešte stále dosť teplých prameňov a malých jazierok, kam sa zmestí iba zopár ľudí. Chodia sa tam kúpať v lete aj v zime z blízka i zo širšieho okolia. Zatiaľ sú zadarmo, ale dokedy? 

Prameň Koliba v Sklených Tepliciach

Otvoriť galériu

Vrt už je v podnájme

Kúpele Sklené Teplice v okrese Žiar nad Hronom sú učupené v údolí Štiavnických vrchov a vyviera tam 14 síranových, vápenato-horečnatých termálnych prameňov s teplotami do 52,5 °C. Liečia sa nimi poruchy nervového a pohybového aparátu a tiež kožné ochorenia. Niektoré pramene nekončia v liečebných domoch, ale v prírode.

 

Jeden z liečivých prameňov nazvali Koliba a vyviera asi 2 km od Sklených Teplíc. Ešte pred pol rokom si k vrtu nosili ľudia vaničky a vylihovali v liečivej vode zadarmo. Tomu je však koniec. „Prameň je majetkom obce a je v podnájme,“ povedal nám starosta obce Ľubomír Meliš. Podnájomník upravil výtok na záhlaví vrtu, aby voda s teplotou 57 °C nekontrolovateľne nevytekala do okolitej prírody a blízkeho potoka.

Okrem toho kameňmi zablokoval aj prístup k prameňu, a tak sa miestni dokúpali. V okolí sa hovorí, že nájomca chce na okolitých pozemkoch, ktoré však majú veľa vlastníkov, vybudovať wellness. Či to však nedopadne ako s liečivým prameňom v Liptovskej Kokave, ťažko povedať. „Mal tam stáť akvapark, ale majitelia pozemkov sa s investorom nedohodli a vrt zabetónovali,“ povedal nám obyvateľ Liptovskej Kokavy.

Prameň Lukavica

Otvoriť galériu

Rozpadnú sa vám aj plavky

Približne po 2,5 km od okresného mesta Žarnovica sa dostávame do obce Lukavica. Aj tu sa nachádza jeden z termálnych prameňov, ktorý ponúka kúpanie pod holým nebom a zadarmo. „Je to železitá voda a mnohým sa z nej aj plavky rozpadli,“ vraví Marcela (40), ktorá pracuje v miestnych potravinách. „Chodím sa tam kúpať aj so synom, ktorý má astmu a výpary z vody mu pomáhajú. S kamarátkami tam chodievame večer a kúpeme sa nahé pri sviečkach a fakt si oddýchneme. Keď sú mrazy ako teraz, je to super. Z vody vyjdeme von, gúľame sa v snehu a potom opäť šup do vody,“ smeje sa Marcela a hovorí, že v lete tam chodieva veľa turistov.

Na Mestskom úrade v Žarnovici sme sa dozvedeli, že prameň nie je v ich vlastníctve, a keďže pozemok má viacero vlastníkov, tak sa zatiaľ oň ani nezaujímajú. V minulosti sa rozmýšľalo o tom, že by sa tam vybudovalo kúpalisko, ale žiadny investor sa nenašiel, keďže v neďalekých Vyhniach sú termálne pramene, kde je vybudovaný Vodný raj.

Kráter Kaďa v Liptovskom Jáne

Otvoriť galériu

Voda na reumu aj trávenie

Minerálne a termálne pramene v obci Liptovský Ján, kde ich je trinásť a v jeho okolí ešte ďalších desať, opísal už mineralóg Juraj Werner v roku 1549. Jedným z nich je liečivý prameň nazvaný Kaďa, ktorý je opradený viacerými povesťami. „Údajne v minulosti išiel okolo prameňa pastier s ovcami. Jedna z nich, ktorá mala prašinu, doň spadla a vyliečila sa. Odvtedy pastier namáčal do prameňa choré ovce,“ hovorí nám jaskyniar Peter (50).

„Dažďová voda zostupuje do veľkej hĺbky krasových masívov, kde sa ohrieva a potom vystupuje na povrch ako mineralizovaná,“ vysvetľuje. Voda má dokázateľne liečivé účinky pri reumatických chorobách, chorobách pohybového ústrojenstva, ženských orgánov, kožných ochoreniach, tráviaceho ústrojenstva, pečene aj žlčníka. Kráter je vyhľadávaný nielen medzi slovenskými turistami, ale aj zahraničnými. S obľubou sa k nemu vracajú Nemci, Poliaci aj Česi.

„Za prvej republiky bolo v Jáne kúpalisko v strede dediny. Vydlabanými kmeňmi stromov sa termálna voda z prameňa privádzala až do bazéna,“ vraví obyvateľ Pavol (76), ktorý sa zastavil pri pitnom prameni Teplica. Teplota vody v prírodnom kráteri kolíše medzi 16 až 23 °C a ľudia sa v ňom kúpu po celý rok. „Zatiaľ zadarmo, ale obecný úrad už vraj špekuluje, že kúpanie spoplatní, čo je hlúposť, pretože práve tento prameň Liptovský Ján preslávil. Aj vďaka nemu sme sa stali kúpeľným miestom,“ dodáva.

Liečivý prameň Kalameny

Otvoriť galériu

Obec investuje a bazén ohradí

Liptovskú obec Kalameny v okrese Ružomberok preslávila termálna voda z prieskumného vrtu, ktorý urobili v roku 2000. Má sírny zápach, vyviera z hĺbky 500 m a dosahuje teplotu približne 33 °C. Blahodarne pôsobí na pohybový aparát aj ženské ochorenia. Vyhľadávajú ju domáci aj zahraniční turisti.

Môžem z osobnej skúsenosti potvrdiť, že keď som bol fyzicky unavený, tak som po polhodine vyšiel z vody ako znovuzrodený,“ opisuje starosta obce Július Česák. „Ľudia si ju veľmi chvália. Kúpu sa v nej počas dňa i v noci a to aj pri takých mrazoch, keď je vonku -20 °C,“ vysvetľuje starosta, podľa ktorého umelo vytvorené jazierko s fontánkou najviac navštevujú Poliaci, Nemci, Česi, Rusi a Ukrajinci. Voda má podobné účinky ako prameň v neďalekých Kúpeľoch Lúčky, iba s tým rozdielom, že v tejto sa kúpe zatiaľ zadarmo. Dokedy?

„Po prieskume bol problém vrt uzavrieť, lebo nie je technicky ovládateľný. Dostali sme ponuku z ministerstva životného prostredia na bezplatný prevod, ale museli by sme do toho vtedy investovať milión korún (33 194 €), ktoré obec nemala,“ vysvetľuje Česák. „Po posledných pozemkových úpravách sa nám pozemok podarilo začleniť pod obec. Plánujeme do miesta s prameňom investovať, skultúrniť ho, vybudovať bazén, oplotiť ho, aby bolo všetko pod kontrolou a aby aj obec z toho niečo získala,“ uzatvára starosta obce.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marta Ostricová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Do Slava na motorke narazilo auto, prežil zázrakom.
FotoVáš Tip
Desivá nehoda na Považí: Slavov prvý výjazd na motorke skončil takmer tragicky! Čo mu zachránilo život?
Ondrej Lunter.
V Banskobystrickom kraji končia dve ambulancie: Hrozí urgentný nedostatok lekárov!
(ilustračné foto)
Inšpekcia zobrala súkromníkovi 3 tigrov! Znepokojivé, čo je za tým
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová o detailoch STVR: Čo deklaruje nový názov a takto vznikne rada!
Zuzana Vačková ukázala svojho chlapa.
Foto
TRAPAS ako hrom: Vačkovej nového chlapa si ľudia mýlila s jej OTCOM! Naozaj sa podobajú?
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Pri zmene RTVS skončí aj šéf Machaj: Premiér tvrdí, že návrh schválil i prakticky bez pripomienok
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Rozbili česko-ukrajinský gang! Narobil obrovské škody: Neuveriteľné zárobky
V okrese Veľký Krtíš vyhlásil v piatok 1. septembra 2023 okresný úrad mimoriadnu situáciu pre nárast neregulárnej migrácie.
Samosprávam preplatia výdavky za cudzincov: Pôjde o sumu takmer 100-tisíc eur
Business people shaking hands in the office. Photo of one cheerful businessman and one happy businesswoman handshaking across the table.
Obzeráte sa po novej práci? Na tomto mieste v Bratislave to môžete skúsiť!
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Mimoriadna situácia na Horehroní: Nevyzerá to priaznivo! Znepokojivé správy o lykožrútoch
Demonštranti pochodujú k prezidentskému palácu počas protestu proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho.
Krajina je na nohách: Masové demonštrácie proti vláde! Čo sa to tam deje?
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Fond na podporu kultúry národnostných menšín: Príspevok by sa mal zvýšiť