Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2017 02:00 | Správy | Zahraničné správy

Viola žije už päť rokov v bohatom Katare: Toto by sa mali Slováci naučiť!

Krajina, ktorá zbohatla vďaka rope, svojím luxusom doslova vyráža dych. Slovenská architektka a fotografka Viola Krupová, ktorá v nej našla druhý domov, porozprávala o živote v Katare. Novému Času Nedeľa prezradila aj to, že blahobyt je len pre vyvolených a odvrátená strana pozlátky skrýva veľkú chudobu.

V katarskej Dauhe žijú už piaty rok. Presťahovali sa tam v septembri 2012, keď dostal Violin manžel ako vedec zaujímavú pracovnú ponuku na katarskej univerzite. Aj keď sa dnes Slovenka počas svojho rozprávania vracia späť do minulosti, jej spomienky sú stále ako živé.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

„Na letisku nás čakal indický šofér katarskej univerzity. Keď nás viezol cez preplnené cesty mesta do nášho nového domova, videli sme krásne nasvietené gigantické dominanty centra. Očarila ma moderná architektúra v kontraste s obyvateľmi v bielych a čiernych elegantných róbach,“ hovorí Viola, ktorá v Katare pracuje ako fotografka a tomuto umeniu zaúča aj arabských študentov.

Otvoriť galériu
Zdroj: Archív V. K.

Všade piesok

Katarčania sú podľa Slovenky priateľskí, pohostinní a majú výborný zmysel pre humor. „Samozrejme, že sú tam veľké kultúrne rozdiely a je nevyhnutné rešpektovať ich tradície a zvyklosti,“ vysvetľuje a zažartuje si: „V Katare sme zapadli. A to nielen viackrát hlboko do piesku, ale, našťastie, aj do miestnej komunity.“ Slováci totiž pomerne rýchlo zistili, že bez terénneho auta sa v tejto krajine nepohnete ani na krok.

 

„Jazda po piesočných dunách je tu miestnym športom i zábavou a zapadnúť autom v piesku je bežná prax. V takej chvíli sa zrazu vždy akýmsi zázrakom pri vás objavia domáci šoféri ochotní radiť, vyhrabávať a potom sa s vami spoločne tešiť z úspešnej záchrany,“ prezrádza Viola, ktorá si už zvykla na každodenný zápas s pieskom v očiach, vo vlasoch i medzi zubami. Po piatich rokoch života v juhozápadnej Ázii sa tam už cíti ako doma. „Dovolím si tvrdiť, že túto krajinu poznám lepšie ako väčšina miestnych. Ak sa totiž opýtate Katarčana, ktoré miesto v jeho domovine je jeho najobľúbenejšie, s vysokou pravdepodobnosťou vám povie názov niektorého z obchodných domov.“

Bohatí a chudobní

Krajina je známa aj svojimi kontrastmi a sociálnymi nerovnosťami. Na jednej strane honosné stavby, postavené podľa najmodernejších projektov popredných architektov a na strane druhej zarážajúca chudoba. V centre hlavného mesta láka pozornosť turistov arabský trh hýriaci farbami a vôňami.

Otvoriť galériu

„Obchodníci najrôznejších národností tam ponúkajú produkty od výmyslu sveta. Nájdete tam voňavé korenia, arabské látky, šaty, zvieratá, zlato, perly, výtvarné diela. Samostatná oblasť je venovaná dravým vtákom - predovšetkým sokolom, ktoré miestni obyvatelia milujú. Vo vzduchu cítiť kadidlo, vodné fajky a reštaurácie sú zárukou skutočného gurmánskeho zážitku. V pravidelných intervaloch sa priestorom ozývajú ťahavé spevy muezínov zvolávajúce miestnych k modlitbe. Je to naozaj čarovný svet ako z rozprávky Tisíc a jedna noc,“ približuje miestne pomery Viola.

Ale priznáva aj to, že už o sto metrov ďalej v mestskej štvrti Musheireb sa začína úplne iný svet, ktorý je pred fotoaparátmi turistov dobre schovaný. „Toto územie pozostáva z obytných átriových domov, malých obchodov, ale aj výroby. Žijú tam väčšinou robotníci z Pakistanu, Nepálu či Indie, ktorí dostali príkaz na vysťahovanie. Domy sú zdevastované a vo väčšine z nich bývajú ľudia v biednych podmienkach, keďže nemajú prostriedky na to, aby odišli. V Dauhe žijú vo vykorisťovateľskom područí nekatarských sprostredkovateľských organizácií a v naivnej viere v zárobok sa stávajú novodobými otrokmi bohatých Katarčanov.“

Otvoriť galériu

Školy na úrovni

Keďže Viola je mamou malého Viliama (5) a Sofie (12), zaujímalo nás, ako vyzerajú v Katare ich školské povinnosti. „Zo začiatku nevedeli ani slovo po anglicky, ale ako to už u detí býva, veľmi rýchlo sa zaradili a dnes je pre nich angličtina samozrejmosťou. Obaja navštevujú školu s anglickým vzdelávacím systémom,“ hovorí Slovenka, ktorá tiež vyučuje v miestnych školách, a teda je v obraze.

„Myslím, že slovenské školy kladú na deti neporovnateľne vyššie nároky. Deti na Slovensku sa učia väčšie objemy teoretických informácií, sú podrobované množstvu skúšok, testov a písomiek, sú permanentne hodnotené a napomínané. Veľkú časť práce si nosia zo školy domov,“ porovnáva Krupová a analyzuje: „V Katare sú deti viac motivované a chválené. Dostávajú diplomy, certifikáty a pochvaly od výmyslu sveta, na čo sú potom aj patrične hrdé. Dcéra mi napríklad často nosí diplom za najväčší počet vypožičaných kníh v školskej knižnici. O to radšej tam chodí a číta. Domov si nenosí temer žiadnu úlohu. Keď v škole preberajú dôležitú historickú udalosť, učia sa o nej dlho a detailne,“ prezrádza.

Otvoriť galériu

„Vzhľadom na tradície a náboženstvo na chlapčenských školách nevyučujú žiadne ženy a naopak, na dievčenských školách určite nenájdete jediného muža. Chlapci sa radi predvádzajú a bez zábran hovoria pred kamerou, no ich predstaveniu vždy predchádza dlhšia kontrola a úprava vzhľadu pred zrkadlom,“ smeje sa a dodáva, že zachytiť dievčatá kamerou je prakticky nemožné. „Miestne tradície neumožňujú namieriť objektív kamery na katarské študentky, pokiaľ nejde o dievčatá z menej tradičných arabských rodín, ktoré majú povolenie od rodičov,“ vysvetľuje Viola, ktorá sa často vracia na Slovensko. „Vždy, keď prichádzam z Kataru domov, som vďačná, že sa mám kam vrátiť a predovšetkým za to, že ma tu ktosi blízky čaká.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Alexandra Kováčová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?