Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.01.2017 16:15 | Správy | Servis
Video

Zmätky vo vyšších preddavkoch za energie pokračujú: Platiť či neplatiť faktúry?

Veľký chaos! Platiť za faktúry so zvýšenými poplatkami za energie či neplatiť?

Hoci premiér Fico v utorok vyhlásil, že ich odporúča hodiť do koša, nie je jasné čo s nimi naozaj urobiť. Jasnú odpoveď  nemá ani šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík. Jednotný názor nemajú ani právnici. Na pochybách je aj Vladimír Čižmár z Michaloviec, ktorému faktúra stúpla až šesťnásobne.  

Na poplatky nahnevaní ľudia pribúdajú po strednom Slovensku už aj na východe a západe. Niektorí sa iniciatívne sami vyberajú k dodávateľom zistiť, čo ich čaká. Vladimír Čižmár z Michaloviec má platiť šesťkrát viac ako doteraz a pripadá si ako rukojemník systému. „Podávam podnet na prešetrenie rozhodnutia ÚRSO, ktorým sa mi zvýšil fixný poplatok za elektrinu v lokalite Vinné z 0,9 na 5,4 eura (v prípade trojfázového pripojenia dokonca 13,8 eura!), teda šesťnásobne. Nevidím dôvod na takéto zdražovanie, najmä keď predseda vlády deklaroval nižšie poplatky! Pýtal som sa distribútora, čo robiť. Oni mi tvrdia, že to nie je ich vec, že to dostali z URSO,“ vysvetlil nahnevane.

Ozývajú sa aj podnikatelia, ktorým stúpli poplatky z 25 000 na 120 000 eur. Podľa niektorých právnikov je problém, že faktúry boli vystavené v súlade s platnou vyhláškou a nedá sa len tak ju porušiť novými faktúrami. Fico podľa nich vstúpil do súkromno-pracovných vzťahov, čo je nepredstaviteľné.

Čo robiť?

Predseda ÚRSO Jozef Holjenčík, ktorého Úrad celý cirkus s poplatkami spôsobil, je zrazu ticho. Neodpovedal, či majú ľudia počúvať premiéra a hádzať faktúry do koša, alebo ich zaplatiť, lebo ich nebodaj odpoja. „To im ja nemôžem povedať. To je vec medzi dodávateľmi a nimi.“ Aj ministerstvo hospodárstva je ticho: „Nevieme, to musí odpovedať URSO,“ reagovali stručne. Faktúry sú teda zatiaľ veľkým rozpracovaným otáznikom. Zmätok sa vyrieši až v nasledujúcich dňoch.

Právnici nie sú jednotní

Na platenie faktúr nemajú jednotný názor ani samotní právnici. Podľa Marka Benedika je odporúčanie premiéra absolútne nepredstaviteľné. „Princíp regulácie cien sieťových odvetví závisí od toho, že ten Úrad je nezávislý. Keď faktúra bola vystavená v súlade s vyhláškou, so všeobecne záväzným predpisom, ktorý je platný ku dňu jeho vyhotovenia, tak jednoducho neviem, ako by sa dalo urobiť to, že ľudia tú faktúru nemajú zaplatiť. Oni ju budú musieť uhradiť a následne sa to asi nejako bude riešiť vratkami myslí si. Advokát Juraj Bizoň odporúča však vyčkať, či dodávatelia energií pošlú novú storno alebo dobropisnú faktúru. V takom prípade by sa automaticky stornovali právne účinky pôvodnej faktúry, dodal. 

Premiér trvá na neplatení

Opakujeme, že ľudia nemajú platiť za vystavené faktúry. Predseda vlády v piatok telefonoval s predsedom ÚRSO, aby sa informoval o procese naplnenia prísľubov z posledného rokovania vlády, podľa ktorých sa bude za ceny energií v tomto roku platiť rovnako ako v roku 2016. ÚRSO už začal cenové konanie voči Stredoslovenskej energetike i distribúcii SPP. uviedli v stanovisku pre Nový Čas.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: df

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!