Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.01.2017 09:55 | Správy | Politika
Video

Danko sa stal terčom posmechu aj kritiky: Drsný odkaz profesionálnych vojakov!

Stálo im to za to? Vrcholné špičky Smeru a predseda SNS Andrej Danko (42) sa stali terčom pohoršenia a výsmechu pre udeľovanie vysokých vojenských hodností.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Tie im udelili vlastní ministri obrany. Sociálne siete zaplavili koláže od výmyslu sveta, niektorí ministri sa zatajujú a opozícia je pohoršená. Vážne to berú aj ozajstní vojaci, ktorí si nevedia predstaviť, že by politici-plukovníci vedeli chrániť našu krajinu. Papalášom posielajú nevídane drsný odkaz.

Tento týždeň sa prevalilo, že Andrej Danko sa vlani šmahom ruky vyšvihol z desiatnika v zálohe na kapitána, o čo sa postaral minister obrany za SNS Peter Gajdoš. Rovnako sa zachoval aj jeho smerácky predchodca Martin Glváč, ktorý niekoľko dní pred parlamentnými voľbami povýšil viacero vtedajších ministrov rovno na plukovníkov - Marka Maďariča, Ľubomíra Jahnátka, Tomáša Boreca, Pavla Pašku aj Miroslava Lajčáka.

„V danom momente som to chápal ako symbolický akt a viac som tomu nevenoval pozornosť,“ reagoval na povýšenie Lajčák. Rovnako minister kultúry Maďarič zdôraznil, že dopredu o ničom nevedel. „Možnosť odmietnuť takýto rozkaz neexistuje,“ doplnil jeho hovorca Jozef Bednár. Plukovníkom sa stal aj samotný premiér Robert Fico. Glváč sa bráni tým, že mal na to svoje dôvody. „Využil som svoju právomoc, bez akýchkoľvek finančných nárokov,“ prezradil.

 

Frčky si zaslúžim!

Samotný Danko sa svojej novonadobudnutej hodnosti zastával zubami-nechtami. „Môj postup je priamoúmerný môjmu veku a vzdelaniu,“ vyhlásil. Nové „frčky“ dokonca pobozkal s tým, že ich nehodlá vrátiť. Danko pritom absolvoval len jednoročnú povinnú vojenskú službu. Práve na tento fakt upozorňuje aj plukovník Pavel Marko, ktorý slúžil v pozorovacej misii v Kosove. „Pán Danko nemá primerané vzdelanie, ani prax či služobné hodnotenie na takúto vojenskú hodnosť. Ale, samozrejme, podľa zákona na to mal pán minister právo,“ povedal pre Nový Čas Marko.

Podobný názor má aj plukovník Ľubomír Kolenčík, prvý veliteľ slovenskej misie v Juhoslávii. „Keď sa niekto hrajká, tak sa hrajká. Na čo to komu ale je, keď z toho neplynú žiadne benefity, nerozumiem,“ doplnil.

Krajinu by neubránili

Marko tiež spochybňuje, či by naši politici-dôstojníci boli schopnými vojakmi. „V prípade ostrého nasadenia vojaka s takoutou hodnosťou si neviem predstaviť pána Danka, ako velí nejakej čate v bojovej situácii. Možno to trénuje, nechcem mu zas ubližovať,“ dodal Marko s tým, že politici mimo výkon profesie vojaka jednoducho nemôžu mať praktické zručnosti. Rezort obrany tvrdí, že sú to bežné aktivity.

„Nešlo o nič výnimočné, povyšovania bývalých vojakov v zálohe alebo vo výslužbe sú v súlade so zákonom a v zmysle svojich kompetencií ich robili všetci doterajší ministri obrany,“ povedala hovorkyňa Danka Capáková. Iný názor má však ďalší veterán z misie v Juhoslávii Jozef Krištof: „Je maximálne neštandardné povýšiť niekoho hneď o toľko stupňov. Je to zneuctenie tých, ktorí položili život v armáde a boli neskôr povýšení len o jeden stupeň.“

Vystihuje to myslenie koalície

Miroslav Řádek, politológ

Otvoriť galériu
Zdroj: anc, tasr

Okolnosti udeľovania vojenských hodností najvyšším štátnym činiteľom sa javia ako málo opodstatnené. Ide o banálnu kauzu, ktorú nateraz používa opozícia, aby zosmiešnila vládnu garnitúru. Kauza vystihuje mentálnu výbavu alebo spôsob myslenia časti vládnej koalície. Politici by skôr mali dostávať zahraničné ocenenia, a nie hodnosti.

Kto má akú hodnosť

Peter Gajdoš (obrana) – generálporučík vo výslužbe

Miroslav Lajčák (zahraničie) – povýšený na plukovníka

Marek Maďarič (kultúra) – povýšený na plukovníka

Ján Richter (práca) – odmietol odpovedať

Peter Plavčan (školstvo) – nadporučík

Peter Žiga (hospodárstvo) - neabsolvoval vojenskú službu

Tomáš Drucker (zdravotníctvo) – neabsolvoval vojenskú službu

Robert Kaliňák (vnútro) – neabsolvoval vojenskú službu

László Sólymos (životné prostredie) – neabsolvoval vojenskú službu

Árpád Érsek (doprava) - čatár

Peter Kažimír (financie) – neabsolvoval vojenskú službu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine