Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.01.2017 05:59 | Správy | Zahraničné správy
Video

Luxusný rezort v Taliansku zrovnal sneh so zemou, vzápätí prišla ďalšia rana: Osudná chyba polície a záchranárov!

Hrozná tragédia! Luxusný taliansky horský rezort Rigopiano v stredu večer zasypala mohutná lavína. Masa snehu sa zosunula len pár hodín po tom, ako stredné Taliansko zasiahli štyri silné zemetrasenia s magnitúdou vyše 5 stupňov.

Talianski záchranári stále pátrajú po ľuďoch uväznených v hoteli, nformovala spravodajská stanica BBC. Záchranári sa podľa nej nevzdávajú nádeje, že nájdu niekoho živého.

V hoteli bolo registrovaných 22 hostí a sedem členov personálu. Záchranári ale tvrdia, že v hoteli mohlo byť v čase nešťastia až 35 ľudí.

Denník La Stampa zverejnil 23 mien. Podľa tohto zoznamu sú v hoteli hlavne Taliani, ale aj Švajčiar a Rumun. Sú tam tri deti vo veku šesť, sedem a deväť rokov. Najstaršou osobou je 60-ročný muž.

Hotelu sa pod ťarchou lavíny prepadla strecha a ľudí zavalili tony snehu a sutín. Desivé svedectvo priniesol Giampiero Parete (38), ktorého pred istou smrťou zachránila náhoda. Na malú chvíľu si z hotela odbehol do auta po lieky. A potom sa so zdesením musel pozerať, ako lavína zaživa pochováva jeho manželku a dve deti.

Otvoriť galériu

Giampiero aj s ostatnými hosťami už mali vyplatený hotelový účet a chystali sa na odchod domov. Pobyt im totiž skomplikovali štyri silné zemetrasenia, ktoré v stredu regiónom otriasali už od 10.25 hod. Hostia čakali v suteréne na batožinu. Pre husté sneženie a silný vietor ich mal o 19. hodine odviezť z Hotela Rigopiano snežný pluh, jeho príchodu sa už však nedočkali. Približne hodinu a pol pred odchodom totiž rezort pochovala ničivá lavína.

Otvoriť galériu
Zo snehu vytŕča len strecha wellness centra.
Zdroj: tasr, čtk, reuers, hotel rigopiano

Odrezaní od sveta

 

Taliansky oddiel civilnej ochrany okamžite vyslal šesť sanitiek a 20-členný tím vrátane horských záchranárov a hasičov. Sanitky však uviazli deväť kilometrov od zavaleného hotela. Na miesto museli vyslať helikoptéry. Prví záchranári na lyžiach sa k hotelu dostali až po 4. hodine ráno. Hoci v útrobách hotela miestami svietili svetlá, ľudské hlasy počuť nebolo. „Asi 30 ľudí je nezvestných, sú medzi nimi hostia aj pracovníci personálu v hoteli Rigopiano vo Farindole,“ povedal pre talianske médiá Fabrizio Curcio, vedúci talianskej civilnej ochrany. Záchranári sa museli lopatami doslova prekopávať troskami. „Je tam mnoho mŕtvych,“ povedal abruzzský záchranár Antonio Crocetta s tým, že zatiaľ našli len štyri obete.

Otvoriť galériu
Po luxusnom hoteli Rigopiano niet ani stopy.
Zdroj: tasr, čtk, reuers, hotel rigopiano

Lavína ho pripravila o všetko

Taliansky podnikateľ Quintino Marcella má veľmi ťažké srdce na políciu a záchranárov. Práve jemu zavolal kuchár z jeho reštaurácie Giampiero Parete (38), ktorý v hoteli Rigipiano dovolenkoval so svojou manželkou a s dvoma deťmi. V osudnú chvíľu vyšiel von z hotela a išiel si do auta vziať lieky. To mu zachránilo život, pretože v tom čase rezort zasypala lavína. Podľa Marcellových slov mu Giampiero volal približne o 17.30 hod.

„Plakal a prosil ma, aby som mu pomohol,“ povedal majiteľ reštaurácie pre portál La Repubblica. „Hotel zasypala lavína, už tu nič nezostalo, všetko je pochované pod snehom. Sme tu vonku dvaja, zavolaj pomoc, zavolaj všetkým,“ cituje slová Giampiera. Quintino tvrdí, že ihneď zavolal políciu, no pani v centrále ho odbila. „Povedala, že s rezortom komunikovala pred dvoma hodinami a všetko bolo v poriadku,“ hovorí podnikateľa. Žena na polícii jeho telefonát nebrala vážne. Vystresovaný muž napokon volal všetky skrátené voľby 118, 112 či 115.

„Až okolo 20.00 hod. mi kompetentní uverili a začali odo mňa zisťovať podrobnosti,“ uzavrel nešťastný muž. Giampier v sekunde prišiel o milovanú rodinu. „Stratil som všetko, vnútri je moja žena, moja drahá šesťročná dcéra Ludovica a syn Gianfilippo, ktorý má len osem rokov,“ plakal zronený otec Giampiero krátko predtým, ako ho s ďalším nájdeným mužom odviezli do nemocnice.

Otvoriť galériu
Zdroj: hotel rigopiano, tasr, čtk, reuters

Zemetrasenia ničia Taliansko

Silné zemetrasenie s magnitúdou vyše 6 stupňov v strednom Taliansku zabíjalo už 24. augusta 2016. Zem sa triasla od regiónu Lazio cez Umbriu a Marche po pobrežie Jadranského mora. Prírodná katastrofa si vyžiadala až 299 obetí. Mnohé mestá a obce sú ešte stále úplne zničené a desaťtisíce ľudí prišli o domovy.

Priebeh tragédie

18. 1. 2017, 10.25 hod.: V priebehu niekoľkých hodín otriasli stredným Talianskom 4 silné zemetrasenia s magnitúdou vyše 5 stupňov.

18. 1. 2017, 17.30 hod.: V dôsledku otrasov sa z vrchu Gran Sasso odtrhla mohutná lavína. Luxusný rezort Rigipiano v oblasti Farindola zostal pochovaný pod tonami snehu.

19. 1. 2017, 3.35 hod.: Záchranári sa začali prekopávať cez sneh k hotelu, ku ktorému prišli po štvrtej ráno a v sutinách začali hľadať 27 zasypaných.

Otvoriť galériu
4.00 hod. - k hotelu sa dostali prví záchranári na lyžiach
Zdroj: tasr, čtk, reuers, hotel rigopiano

Čo spôsobuje zemetrasenia v Taliansku

Prof. RNDr. Peter Moczo, DrSc., seizmológ UK v Bratislave

- Relatívne časté zemetrasenia v strednom Taliansku sú dôsledkom pomerne zvláštnej tektonickej situácie a štruktúry zemskej kôry, ktoré sú spôsobené najmä podsúvaním výbežku africkej litosférickej platne pod euro-ázijskú platňu v oblasti Apeninského poloostrova. Účinky zemetrasenia výrazne závisia aj od lokálnych podmienok či zástavby. Zo samotnej hodnoty magnitúdy ich nemožno odvodiť. Zemetrasenia môžu vyvolať aj zosuvy pôdy alebo lavíny. Nie je vylúčené, že to bol aj prípad štvrtkového zemetrasenia.

 

Ničivé lavíny v Európe 

13. december 1916, Južné Alpy

Počet obetí: 330

Spolu za celú zimu: približne 9 000

Jedna z najväčších prírodných katastrof vtedy zabila civilistov, ale aj vojakov, ktorí bojovali v prvej svetovej vojne.

6. február 1924, Rybô, Slovensko

Počet obetí: 18

Lavína v slovenskej osade s dĺžkou 2,5 km sa radí medzi najväčšie tragédie v dejinách našej krajiny. Najhoršie na udalosti bolo, že pod snehom zahynulo aj 15 detí.

1950 - 1951, Alpy, Rakúsko, Švajčiarsko

Počet obetí: 256

Trojmesačné obdobie počas zimy v rokoch 1950 - 1951 nazývané aj ako Zimný teror sa pre neutíchajúce lavíny radí k najhorším katastrofám, dokopy tu totiž spadlo až 649 lavín.

9. február 1999, Tour, Francúzsko

Počet obetí: 12

Lavína zmietla približne 20 vysokohorských chát v doline Chamonix v blízkosti vrchu Mont Blanc, pod snehom tam zahynulo 12 ľudí.

23. február 1999, Galtür, Rakúsko

Počet obetí: 31

Obrovská lavína v lyžiarskom areáli malej obce v Tirolsku pochovala niekoľko domov, v ktorých prišlo o život až 31 ľudí.

20. september 2002, Severné Osetsko, Rusko

Počet obetí: 127

Obrovská masa ľadu a skál sa odlomila od ľadovca a zrútila sa do neďalekej dediny. Lavína sa spustila medzi sopkou Kazbek a neaktívnym stratovulkánom Elbrus.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: zuz, vem, Novy Cas, nh, kik, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Sestra Kim Čong-una ostrejšia ako brat: Jej slová prehlbujú obavy!
(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Športovec a zároveň poslanec hnutia Slovensko Viliam Tankó v ringu dokopal boxera ležiaceho na zemi.
Foto
Škandál Matovičovho poslanca Tankóa: Kopal do ležiaceho boxera! Ako prišlo k incidentu?
Nehoda stála život troch ľudí.
Foto
Nehoda dvoch áut s fatálnym koncom: Tri životy už nikto nevráti! Čo sa malo udiať v osudné momenty?
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu