Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2017 10:59 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Petra († 34) na smrť dohrýzli psy: Jedna vec mu mohla zachrániť život!

Útoky psov nie sú na Slovensku, žiaľ, ničím výnimočným. Tragicky dopadol Peter, ktorého na smrť dohrýzli psy pri Devínskom jazere.

Pri držaní či vlastnení psov však platia pravidlá, ktoré vymedzuje aj zákon. Či sa dá ubrániť v prípade útoku svorky, vysvetľuje kynológ a cvičiteľ Juraj Ferko.
Každý pes držaný nepretržite viac ako 90 dní na území Slovenska podlieha evidencii. Túto vedie obec a každú zmenu treba nahlásiť do 30 dní. Samotné obce si upravujú aj zákaz voľného pohybu psov, či stanovujú „venčoviská“, kde je vstup len na vlastnú zodpovednosť. Ak už pes niekoho pohryzie, mal by byť označený známkou inej farby a pohybovať sa len s náhubkom a na vôdzke. Zákon však jasne vraví, že za psa vždy zodpovedá jeho majiteľ. „Psy nikdy neútočia bez dôvodu a mimo svojho teritória. Môžu byť agresívne voči určitej konkrétnej osobe, ktorá ich dlhodobo fyzicky či psychicky týrala,“ upozornil kynológ Juraj Ferko.

Čo vraví zákon

- psa môže vodiť mimo chovného priestoru len osoba schopná ho ovládať v každej situácii

 

- majiteľ je povinný predchádzať tomu, aby pes zaútočil, či vznikla škoda na majetku

- podrobnosti o vodení psa ustanovuje obec všeobecne záväzným nariadením

POZOR - nebezpečným psom je každý pes, ktorý pohrýzol alebo poranil človeka bez toho, aby bol sám napadnutý alebo vyprovokovaný, ak sa nepoužil v nutnej obrane alebo v krajnej núdzi

Keď vás pes pohryzie

Miroslav Ivanovič, právnik

Otvoriť galériu

 

- Držiteľ psa a ten, kto psa vedie, je povinný oznámiť svoje meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu osobe, ktorú pes pohrýzol. Zároveň držiteľ psa zranenej osobe poskytne aj údaje o držiteľovi psa, ak to nie je on sám. Takýto útok je potrebné oznámiť aj obci, kde je pes evidovaný, ak nešlo o nutnú obranu, alebo pes nebol vyprovokovaný.Ako si zachrániť
život pri napadnutí

Juraj Ferko, kynológ, cvičiteľ psov

Otvoriť galériu
Juraj Ferko
Zdroj: anc

- Existujú rôzne techniky boja pri útoku psa, keď si človek dokáže zachrániť holý život. Ak však príde osoba do kontaktu s dvoma psami alebo celou svorkou, šance sú minimálne. Ľudia nemajú biologickú výbavu, aby v boji zvíťazili nad skupinou mäsožravcov. Pri útoku je celá svorka v návale adrenalínu, sústredí sa len na svoju obeť a je málo pravdepodobné, že niečím odpútate ich pozornosť.

Môžete vyskúšať tieto obranné stratégie:

- vyjsť do protiútoku, čo môže svorku vyplašiť

- obetovať jednu končatinu, aby sa pes do nej zahryzol a druhou rukou mu dať silnú ranu do ňufáka, ktorá psa zabije alebo minimálne paralyzuje

Brat sa od neho dištancuje

Otvoriť galériu

Paradoxom je, že Romanov brat Tibor je dlhoročný cvičiteľ psov. Od brata dáva ruky preč, dlho s ním vraj nie je v kontakte. „O tom vôbec nič neviem, s bratom som o tom nehovoril. Ani sa veľa nestretávame. Dlho s ním nie som v kontakte, vidíme sa raz za čas,“ povedal Tibor, keď sme sa ho pýtali, či vie o podozreniach, ktorým Roman čelí.

Pomohlo by mu, keby psom hodil knihu

Miloš Butyka, kynológ

Otvoriť galériu

Podľa kynológa Miloša Butyku zvieratá nemali byť spolu vychovávané, lebo od začiatku z nich urobili svorku. Tvrdí, že psy zaútočia na človeka, keď sú vyprovokované, „zatlačené do kúta“, v krajnej núdzi a v krajnej obrane. „Svorka psov koná trochu inak, ale takisto musela byť vyprovokovaná, hladná alebo chorá. Mohlo sa stať, že psy vybehli von a ten pán vbehol tam, kde boli ony, kde si mysleli, že zabrali svoje teritórium, ktoré si rozšírili,“ hovorí Butyka.

Tam sa mohla stať chyba. Ak by prešli výcvikom, nestalo by sa to, lebo by vedeli, ako sa správať na verejnosti, tak by sa to nestalo. Aj keď niektorí kynológovia hovoria, že proti svorke nemá človek šancu, Butyka jednu vidí. „Beh ani útek nepomôžu, pretože človek sa stane lovenou zverou. Možno ich začal biť tou knihou. Keby im tú knihu hodil ako aport, tak by psy išli po knihe. Získal by čas,“ myslí si odborník. 

Otvoriť galériu

Ornitológovia smútia

Ochranári vtákov z SOS/BirdLife Slovensko vydali na sociálnej sieti stanovisko k Petrovmu úmrtiu, ktoré sa ich dotklo. „Peťo bol jeden z našich najaktívnejších a najobetavejších spolupracovníkov. Pomáhal dlhé roky vo svojom voľnom čase pri prácach na Atlase vtákov Bratislavy, zimnom sčítaní vodného vtáctva, podporoval rôzne ochranárske aktivity a predovšetkým mal rád prírodu a obzvlášť Záhorie. To, čo sa udialo, je pre nás nepochopiteľné, dúfame, že polícia odvedie dobrú prácu, nájde vinníkov a tí budú exemplárne potrestaní,“ vyhlásili.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ep, vmk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka