Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.01.2017 08:30 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Nesrovnal overil podpisy z petície proti hazardu: Všetky herne zrušia, stávkové zostanú!

Automatom a herniam zvoní umieračik. Primátor mesta Ivo Nesrovnal oznámil, že sa im podarilo overiť všetky podpisy z petície proti hazardu.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Platných je 98 118 z nich, čo znamená, že totálny zákaz hazardu v hlavnom meste si želá 27,82 percenta Bratislavčanov. Nesrovnal teraz pripravuje všeobecne záväzné nariadenie (VZN). Keď ho poslanci schvália, zrušia všetky herne na území mesta, stávkové kancelárie však zostanú. Nový Čas zisťoval, ako chcú nahradiť obrovskú dieru v rozpočte a tiež, ako sa na zachovanie stávkových kancelárií pozerá odborník.

 

Úplný koniec hazardu si praje takmer tretina obyvateľov hlavného mesta. „Vyjadrenie Bratislavčanov, ktorí sa pod petíciu podpísali, je pre mňa záväzné. Preto predložím mestským poslancom návrh VZN za zákaz hazardu v Bratislave,“ povedal Nesrovnal s tým, že ak to zastupiteľstvo odklepne, herne z mesta zmiznú. Zostanú len stávkové hry, ktoré sa týmto VZN upraviť nedajú. To sa, samozrejme, nepáči prevádzkovateľom herní, ktorí prídu o kšeft. „Primátor zdržiaval oficiálne výsledky a tlačil na vládu, aby znížila kvórum na 15 %, aby petícia umelo prešla, čo sa im aj podarilo. Podáme protest u prokurátora o nezákonnosti rozhodnutia v prípade, že prejde VZN,“ uviedla hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Dominika Lukáčová.

Otvoriť galériu
Ivo Nesrovnal.
Zdroj: anc

Už na základe nového zákona NR SR by do konca roka zmizli automaty zo 150 krčiem, ak prejde Nesrovnalovo nariadenie, skončí ďalších 150 špecializovaných herní. Mesto tak príde o 4 milióny eur ročne. Nový Čas zaujímalo, ako chce tieto peniaze v rozpočte nahradiť. „Nie na všetko sa dá pozerať optikou financií. Mestu tieto peniaze chýbať budú, ale musíme sa s tým vysporiadať, pretože zákaz hazardu je dobrá vec,“ prezradila hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Automaty sú pre jednoduchších

Psychiater a odborník na závislosti Ľubomír Okruhlica

Automaty sú jednoduchšie a ľudia, ktorí sú minimálne vzdelaní až negramotní, môžu jednoducho a rýchlo hrať a prehrať. Tí najchudobnejší aj z toho mála, čo majú v snahe získať si financie, prichádzajú aj o to málo, čo majú. Zatiaľ čo stávkovanie v stávkových kanceláriách je intelektuálne náročnejšie, aj vypĺňanie tiketov je zložitejšie, čiže je to pre inteligentnejších ľudí. Stávkovacích miest je ale menej ako automatov. Keď zmiznú z mesta všetky automaty, určite sa obmedzí počet závislých.

Ako zahlasujú poslanci?

Ján Budaj, Bratislavský klub - ZA

Otvoriť galériu

V našom klube sú autentickí iniciátori petície, čiže zahlasujeme za. Ale zároveň sme ostrí kritici primátora, ktorý pripustil, že sa podpisy stratili. Dodnes neviem, či je primátor spojenec hráčskej lobby, alebo sa z nešikovnosti stane, že hárky niekto ukradne.

Ján Buocik, Most-Híd - ?

Otvoriť galériu

Po konzultácii s predsedom a ostatnými členmi klubu sa k materiálu, ktorý pripravuje primátor, nevieme vyjadriť, nakoľko nebol poslancom ešte predložený. 

Jozef Uhler, Klub nezávislých poslancov - ?

Otvoriť galériu
Jozef Uhler
Zdroj: anc

My sme ešte rokovanie klubu nemali, čiže až pred zastupiteľstvo. Za seba si viem predstaviť, že zahlasujem za zrušenie všetkých herní, ale za klub sa neviem vyjadriť.

Martin Kuruc, Bratislava Inak - ?

Otvoriť galériu

Hazard je určite neduh dnešnej doby a priniesol mnohým rodinám utrpenie, ale takisto ako cigarety a alkohol prináša pomerne zásadný príjem do mestskej pokladnice. Po zvážení všetkých vecí sa klub dohodne na postupe na rokovaní pred zasadnutím zastupitelstva, zaujíma nás, odkiaľ mesto vykryje výpadok v mestskom rozpočte, aby nezaťažilo občanov zvýšením daní. Samozrejme, vo všeobecnosti sme určite všetci za zákaz hazardu, ale musíme vedieť podrobne všetky eventuálne dopady.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lab, Novy Cas, ep

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona