Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2017 12:59 | Správy | Politika

Budaj o Mečiarových amnestiách: Prikývne aj na zrušenie milostí exprezidenta Kováča?

Ak príde na stôl návrh na zrušenie milostí exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi pre kauzu Technopol, navrhovatelia zrušenia amnestií Vladimíra Mečiara sú pripravení vyhovieť a rozšíriť svoj návrh.

Na pôde Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR to dnes deklaroval poslanec OĽaNO-NOVA Ján Budaj. Niektorí členovia NR SR totiž podmieňujú svoj hlas za zrušenie Mečiarových amnestií zrušením aj Kováčových milostí.

Na takýto krok je potrebných aspoň 90 hlasov, Smer-SD a SNS však tvrdia, že amnestie sú nezrušiteľné. Aj preto Budajov návrh na výbore neprešiel. Hlasovala zaň opozícia aj Peter Kresák (Most-Híd), keďže však ide o zmenu ústavy, potrebná bola až trojpätinová väčšina. Poslanci Smeru-SD a SNS sa však zdržali. "Nikto iný, len poslanci majú možnosť uzavrieť tento príbeh. Zrušme túto škvrnu," apeloval Budaj, podľa ktorého tieto amnestie nezodpovedajú princípom právneho štátu.

Parlament ešte koncom roka 2016 odsúdil akt zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny z 31. augusta 1995, ktorý bol nielen hrubým zásahom do ľudských práv a základných slobôd, ale aj činom poškodzujúcim dobré meno SR. Parlament tiež odsúdil amnestie vtedajšieho predsedu vlády Vladimíra Mečiara, ktoré zabránili poznaniu a potrestaniu páchateľov týchto činov.

 

"Slovenskú spoločnosť dlhodobo znepokojuje neobjasnenie a nepotrestanie zavlečenia občana Ing. Michala Kováča ml. do cudziny. Spravodlivosti zabránili amnestie predsedu vlády Vladimíra Mečiara," píše sa v deklarácii. Opozícia chcela do textu doplniť vetu, že "NR SR vyjadruje vôľu vyrovnať sa s dôsledkami týchto hanebných činov schválením ústavného zákona o zrušení niektorých rozhodnutí o amnestii." Väčšina pléna však návrh nepodporila.

Opozícii však deklarácia nestačí a trvá na zrušení amnestií. to by podľa nich umožnilo súdiť aktérov zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska. Z tohto skutku bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá deklaráciu parlamentu predkladala, tvrdí, že vždy bola za zrušenie amnestií a hlasovala by za to aj v súčasnosti. "Je to politická deklarácia bez nejakých právnych konzekvencií a nemá ani žiaden priamy dosah na pozície jednotlivých strán či poslancov vo vzťahu k návrhom na ich zrušenie. Viem sa vecne stotožniť s týmto návrhom deklarácie. Politické odsúdenie amnestií je ten akt, na ktorom sa dokáže nájsť zhoda väčšiny parlamentu. Na ich zrušenie zjavne ešte nie," dodala.

Ondrej Dostál (SaS) označil deklaráciu za prázdne gesto. "Odsúdiť po 18 rokoch, že sa niečo stalo, to nemá žiaden väčší význam. Prezident Andrej Kiska sa obrátil na všetkých poslancov a v súvislosti s úmrtím Michala Kováča na nich apeloval, aby niečo urobili s dôsledkami hanebných činov, ako je zavlečenie prezidentovho syna a vražda Róberta Remiáša. Okrem pomenovania krívd je potrebné ich aj napraviť, deklarácia ich len pomenúva," povedal Dostál.

Mečiarove amnestie, ktoré sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda, majú poslanci na stole už šiestykrát. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS na čele s Ivanom Lexom. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša. O zrušenie amnestií sa neúspešne roky pokúšalo KDH. Opozícii vtedy chýbala pri tejto téme podpora vládneho Smeru-SD. Jeho predseda Robert Fico síce tvrdí, že tieto amnestie sú amorálne, sú však podľa neho z právneho hľadiska nezrušiteľné.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári