Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.01.2017 20:00 | Správy | Zahraničné správy

Europoslanci si vyberú svojho predsedu: Nahradí Schulza na poste nový favorit?

Nového predsedu Európskeho parlamentu (EP) si v utorok v tajnom hlasovaní zvolia europoslanci počas prvého tohtoročného plenárneho zasadnutia v Štrasburgu.

O post sa uchádza sedem kandidátov. Favoritom je kandidát najväčšej Európskej ľudovej strany (EĽS) Antonio Tajani. Volebný deň sa začne o deviatej ráno krátkymi vystúpeniami jednotlivých kandidátov, ktorí predstavia svoje priority. Nasledovať bude samotná voľba. Plenárne zasadnutie bude až do zvolenia nového predsedu EP viesť odchádzajúci šéf europarlamentu Martin Schulz.

Zvíťazí kandidát, ktorý v tajnom hlasovaní získa nadpolovičnú väčšinu všetkých platných hlasov europoslancov. Ak sa to nepodarí ani jednému kandidátovi v prvom kole, voľba sa zopakuje. Ak ani z druhého, prípadne ani z tretieho kola voľby nevzíde víťaz, do štvrtého kola voľby postúpi dvojica kandidátov, ktorí získali najväčší počet hlasov v treťom kole. V prípade remízy vo štvrtom kole sa stane predsedom starší z dvojice kandidátov.

Zámer uchádzať sa o predsednícky post potvrdilo sedem kandidátov z rôznych politických skupín v EP. Najpočetnejší ľudovci na funkciu navrhli bývalého talianskeho eurokomisára Antonia Tajaniho, za skupinu Progresívnej aliancie socialistov a demokratov kandiduje rovnako Talian a zároveň predseda skupiny Gianni Pittella. Tretia najväčšia skupina v EP, Európski konzervatívci a reformisti, na funkciu navrhli Helgu Stevens. Aliancia liberálov a demokratov za Európu vyslala do boja o vedúcu funkciu svojho predsedu, belgického expremiéra Guya Verhofstadta. Z menších skupín v EP kandidujú Eleonora Forenza, Jean Lambert a Laurenţiu Rebega.

 

Ďalšie nominácie môžu predložiť politické skupiny alebo minimálne päť percent všetkých poslancov EP (najmenej 38 europoslancov) pred prvým, druhým, prípadne tretím kolom hlasovania.

Nový predseda sa po zvolení ujme vedenia plenárneho zasadnutia a je zvykom, že prednesie krátku reč. V stredu si europoslanci, už pod vedením novozvoleného predsedu, vyberú zo svojich radov v tajnom elektronickom hlasovaní štrnásť podpredsedov EP a piatich kvestorov. Plénum tiež rozhodne o počte členov všetkých stálych výborov a vo štvrtok schváli ich zloženie.

Predseda EP má okrem právomocí v rámci tejto inštitúcie aj ďalšie úlohy. Každý rok podpisuje rozpočet EÚ a zúčastňuje sa na summitoch Európskej rady. Vyjadruje tam názor EP na témy, ktoré sú predmetom summitu lídrov členských štátov. Predseda tiež reprezentuje EP na medzinárodnej scéne a počas zahraničných pracovných ciest.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich
Na snímke predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).
Fajčenie v kancelárii parlamentu! SaS podá návrh na odvolanie Huliaka
Cropped shot of an unrecognizable customer making payment in a store
Otrasné, čo mali robiť traja muži v Bratislave: Na tento večer nezabudnú
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!