Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.04.2017 08:00 | Správy | Domáce správy

Očný chirurg Radovan Piovarči: Laser vás zbaví dioptrií za 8 minút

V sále vám dá do ruky plyšového maca, aby vás zbavil stresu, namiesto uspania nakvapká do očí pár kvapiek a operácia, ktorá vás zbaví dioptrií, sa môže začať.

Hoci netrvá viac ako 8 minút a denne ich primár bratislavskej očnej kliniky Neovízia Radovan Piovarči urobí pomocou lasera takmer dve desiatky, nezľahčuje závažnosť ani jednej z nich. O moderných operáciách očí sme sa s ním rozprávali priamo na operačke. 

Čo dokáže očný lekár vyčítať z pohľadu a očí človeka?

Zjednodušene povedané, všetko možné. Automaticky si všimnem pokles viečok, začervenanie či zhrubnutie okraja viečka. Napríklad také vypadávanie mihalníc či vlasov je často spojené s nesprávne nastavenými dioptriami v okuliaroch alebo dlhodobými problémami s videním. Ak k prvému pohľadu pridáme aj nejaké vyšetrovacie metódy, vieme odhaliť vysoký krvný tlak, cukrovku či autoimunitné ochorenia. Napríklad skleróza multiplex má jeden z prvých príznakov práve v oku. Oči dokážu upozorniť dokonca i na nádor v mozgu.

 

Žijeme v čase, keď je mobil v ruke samozrejmosťou, počítač je základným pracovným nástrojom a tablety nahrádzajú deťom bežné hračky. Môžeme povedať, že žijeme tisícročie technologického jedu pre oči?

Predovšetkým je to pre náš zrak nesmierne únavné. Predstavte si, že by ste počas celého dňa len čítali knihu, je to podobné. Pri mobiloch, počítači či tablete sa sústredíme, máme viac otvorené oči a menej žmurkáme, čo v kombinácii so zlým svetlom, neónkami a klimatizáciou spôsobuje napr. veľmi rozšírený syndróm suchého oka.

Naši starí rodičia čítavali pri sviečkach, neničili si zrak viac než my?

Čítali len za svetla, v noci mali úplný svetelný pokoj, pretože chodili spať so sliepkami. V súčasnosti je veľkým problémom tzv. svetelný šum - do bytov nám vchádza svetlo z ulice, mobil sledujeme aj pri najmenšom prebudení, čo znamená, že očiam nedávame šancu na oddych, pretože už pri minimálnom zdroji svetla oko nedokáže odpočívať. Dôsledkom toho sa vyskytujú ochorenia, ktoré oni predtým nepoznali, alebo nie v takom rozsahu. Napríklad taká degenerácia makuly je epidémiou posledných rokov. Má ju od určitého veku až 60 % ľudí vo svete a príčinou je aj svetlo, stres, vysoký tlak či cholesterol. Problémom je, že na začiatku si nič nevšimnete, chorobu odhalí len preventívna prehliadka. Neskôr príde na rad deformovaný obraz, ako napríklad zvlnené kachličky v kúpeľni, potom vnímate fľak pred okom, a ak sa nezasiahne včas, nie je toto ochorenie liečiteľné. Aj preto je prevencia dôležitá.

Preventívne prehliadky Slováci zanedbávajú.

Hoci za posledné roky sa to o niečo zlepšilo, pretože zamestnancov vysielajú na očné prehliadky firmy, pre väčšinu ľudí sú preventívky nezaujímavé. Zatiaľ vidím, načo pôjdem k lekárovi...? Paradoxne do ambulancie nedostane pacienta ani to, že je slepý na jedno oko, lebo si to ani nevšimne. Mnohé problémy totiž narastajú roky, pomaly. Stalo sa mi niekoľkokrát, že starý otec príde do ambulancie, pretože mu vnúča prekrylo jedno oko v rámci hry a on zistí, že na jedno oko vôbec nič nevidí. Je to, ako keď žabu pomaly varíte vo vode, vyskočí, len keby ste ju hodili do vriacej. Presne tak to je aj s očami - akútny problém vás k lekárovi dostane, no ak zrak strácate postupne, nevšimnete si to. Napr. sivý zákal vzniká veľmi pomaly a zvykáte si. Mozog je veľmi plastický v tom, že sa vie veľa naučiť, mnohí, ktorí robia zabehnuté veci, si ani nevšimnú, že vidia iba na 5 %. Pozerajú bokom, nefixujú pohľad, lebo ešte stále vidia obrysy.

Otvoriť galériu

Ako sú na tom deti?

Zrakové problémy detí sú stále rovnaké, najčastejšie sú to dioptrie, ktoré keď sa včas nezachytia, hlavne ak je každé oko iné, vzniká problém. Mozog totiž potrebuje dostávať dobrý obraz z každého oka, len vtedy sa správne vyvinie zrakové centrum v mozgu pre každé oko. Ak však dieťa vidí na jedno oko lepšie a na druhé horšie, mozog to utlmuje a preferuje to lepšie oko, a tak to slabšie, utlmené, sa už nevyvíja správne a už sa ani nikdy nevyvinie, ak sa to nestihne diagnostikovať správne. Deti po predškolský vek sú veľmi citlivé na všetky očné chyby, dedičné, genetické, poúrazové. Ak sa to nediagnostikuje alebo rodičia nespolupracujú, je to nezvratné.

Môžeme zraku nejako pomôcť, existuje niečo ako očná hygiena?

Určite, pri práci s počítačom sa presne niečo také odporúča. Je to jednoduché. Stačí si každú polhodinu oddýchnuť, pozrieť sa na 5 minút do diaľky alebo sa ísť prejsť, aby sa oči preladili zo 40 – 50 cm vzdialenosti na inú vzdialenosť, alebo jednoducho prežmurkať. Keď človek pracuje v klimatizovanom priestore, treba si kvapkami zvlhčovať povrch oka. Umelé slzy sú trendom posledných rokov, doba si to vyžaduje, nie je to placebo, funguje to. Syndróm suchého oka je veľmi rozšírený.

Všeobecne panuje názor, že s nosením okuliarov sa netreba ponáhľať, je to tak?

Ide o zložitejší problém. Závisí to od veku aj od toho, aké vysoké dioptrie máte. Mladý človek si vie plusky dioptrie sám dobre zaostriť a nemá žiadne ťažkosti. Od určitého veku začne mať problémy s videním na blízko a potom už aj na diaľku. Ak začne nosiť okuliare príliš skoro, tak to videnie sa mu bude udržiavať, ale oči zlenivejú. Takže platí, že je lepšie čakať a trénovať. Ale ak máte mínusky, tie si neviete zaostriť, okuliare nosiť musíte.

Aké sú najčastejšie ochorenia očí u Slovákov?

Nielen Slovákov, všade vo svete je to sivý zákal. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie existujú 4 najčastejšie príčiny slepoty: sivý zákal, zelený zákal, cukrovka a v afrických krajinách trachóm - infekčné ochorenie, ktoré sa končí jazvením. Ak sa na to pozrieme geograficky, pre ázijské krajiny sú typické mínusové dioptrie, majú to vo väčšine geneticky podmienené, a napr. naši Rómovia sú náchylní na zelený zákal, čo je tiež vedecky dokázané.

Vy ste najmä očný chirurg, čo priniesla moderná chirurgia pacientom?

Keď som ako chirurg začínal, napríklad operácie sivého zákalu trvali pol hodiny. Dnes ich robíme za 5 - 10 minút, v lokálnej anestézii pomocou laseru alebo ultrazvuku a hneď po operácii pacient odchádza domov. Predtým musel pacient dva týždne ležať s prelepenými očami na oddelení. Zaujímavý bude, samozrejme, vývoj o 20 rokov. Určite sa operácia ešte zrýchli a bude ešte šetrnejšia. Laserové prístroje, dnes veľké ako chladnička, sa stanú prenosnými a malými, možno namiesto nich budú už len kvapky alebo mikročastice, ktoré sivý zákal odstránia. Ťažko povedať, faktom je, že to, čo dnes na klinike robíme, je to najšpičkovejšie aj vo svete.

Otvoriť galériu

Aké operácie vykonávate najčastejšie?

Najčastejšie sa venujem bezbolestným laserovým operáciám pomocou femtosekundového lasera a vnútroočným operáciám sivého zákalu. Všetky zákroky sú dnes pre pacienta absolútne šetrné a bezbolestné nielen počas operácie, ale aj hojenia. V rámci vnútroočných operácií sa venujeme aj výmenám vnútroočnej šošovky, v očnej medicíne známej pod názvom prelex. Pacientov po 45-ke pomocou multi- alebo trifokálnych šošoviek vieme týmto spôsobom zbaviť už natrvalo dioptrií na čítanie aj do diaľky súčasne.

Je operácia laserom bezpečná?

Najdôležitejším krokom operácie je precízne vstupné vyšetrenie. Správnou diagnostikou vychytáme všetky potenciálne riziká. Vyšetrenie si vyžaduje svoj čas. Jeho súčasťou je precízne rozkvapkanie, vďaka nemu vidíme aj tie najmenšie štruktúry v oku a odhalíme správne dioptrie. Pokiaľ nám nebránia žiadne skryté zdravotné riziká, pacientovi vyberieme na mieru najvhodnejšiu zo súčasných laserových metód. Samotná operácia je už skôr technická záležitosť. Trvá pár minút a laser precízne odstráni dioptrie v tkanive rohovky. Približne do 24 hodín po operácii pacient vidí už na 100 %.

V čom teda spočíva správna diagnostika?

Základom je zmeranie dioptrií, čítanie bez okuliarov - každé oko osobitne, čítanie s okuliarmi, ak treba, meranie vnútroočného tlaku, vyšetrenie pomocou mikroskopu, vyšetrenie dioptrií po rozkvapkaní, potom vyšetrenie očného pozadia s rozkvapkaním, čiže rozšírenou zrenicou, tvorba digitálnej mapy oka.

Ako si má pacient vybrať skutočne kvalitnú kliniku, čo sú tie základné kritériá?

Je to zložitý proces, nebudem hovoriť, príďte všetci k nám, ale sú kliniky, kde by som ja žiadneho pacienta nikdy neposlal. Určite nevyberajte na zľavových portáloch, pretože operácia má svoju cenu a vyžaduje si určitú sumu, zaujímajte sa aj o názory pacientov a tiež o výbavu kliniky. Sú totiž aj také, ktoré majú jeden prístroj, a ten použijú pri každom, teda pacienta prispôsobia prístroju, no sú kliniky, ktorých vybavenie je bohaté a vedia dať pacientovi na výber. Netreba sa báť súkromných kliník, základná operácia sivého zákalu je plne hradená poisťovňou. Zdôrazňujem, dôležitý je rozsah vstupných vyšetrení. Mali sme pacientku, ktorú zle diagnostikovali na inej klinike. Pôvodne mala mínus dvojky dioptrie pred operáciou a pre nedostatočné vyšetrenia skončila s plus dvojkami. Teda si pohoršila. Nasledovali depresie, psychiater, no mladá žena nevidí ani do diaľky, ani do blízka.

Aj vám sa predsa môže stať, že sa operácia nepodarí.

Samozrejme, to je medicína. Vždy sa však snažíme minimalizovať riziká precíznym predoperačným vyšetrením, výberom operačnej metódy na mieru, pedantne vykonaným operačným zákrokom a kvalitnou pooperačnou starostlivosťou.

Spomínanej pacientke niekto dioptrie mínus dva predsa musel diagnostikovať.

Často ide o „diagnózu“ z optík v nákupných centrách, kde vám ju na základe čítania po desiatich minútach určia.

Čím vás moderná oftalmológia a jej budúcnosť najviac fascinuje?

Pokrok v liečbe degenerácie makuly. Pacient s týmto ochorením vidí iba sivý fľak a nevie sa v cudzom priestore vôbec orientovať. Pred tromi rokmi sa začali vyvíjať šošovky, ktoré mu vedia pomôcť. Šošovku chirurgicky vložíme do oka a ona odkloní dopadajúce svetlo z poškodeného miesta na iné zdravé. V praxi to znamená, že pacienti, ktorí boli odkázaní na cudziu pomoc, zrazu začnú opäť žiť naplno. Toto sa snažíme na Slovensko priniesť, ale nie je to také jednoduché, lebo je to v štádiu sledovania na troch-štyroch klinikách vo svete.

Na čo myslí chirurg, keď operuje už pätnásteho pacienta za deň? Ako potom relaxujete?

Keď ide všetko bez problémov a ako chirurg máte po ruke zohratý tím, je to pohoda. Vždy sledujem operáciu, maximálne sa sústredíme bez ohľadu na to, či je to 1., 15. alebo 20. operácia. Mimo práce relaxujem pri dobrej hudbe, športujem a veľmi rád mám aj turistiku. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Fedoráková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Na snímke pápež František.
Pápež František prijal vo Vatikáne hlavu štátu: Akej téme sa venovali?
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
(ilustračné foto).
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná