Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.01.2017 00:05 | Správy | Zahraničné správy

Čo čaká Donalda Trumpa: 7 symbolov prezidenta USA!

Po ôsmich rokoch sa na čele Spojených štátov amerických objavil nový, v poradí 45. prezident. Multimiliardár a realitný magnát Donald Trump (70) vystriedal na čele svetovej mocnosti Baracka Obamu (55) a prevzal zodpovednosť za 300 miliónov Američanov.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Nový Čas Nedeľa sa pozrel na to, čo všetko si bude môcť najmocnejší muž sveta v najbližších štyroch rokoch dosýtosti užívať.

1. Biely dom

Otvoriť galériu
1. Biely dom
Zdroj: getty images

Jeden z najchránenejších svetových objektov je oficiál­nym sídlom amerického prezidenta už od roku 1800. Stavať ho začala prvá hlava štátu George Washington (1789 - 1797) deväť rokov predtým, sám v ňom však nikdy nebýval, keďže nebol dokončený. Prvým obyvateľom sa stal až prezident John Adams (1797 - 1801). Svetových štátnikov, ale aj vlastné návštevy prijíma americký prezident v Oválnej pracovni. Tú si môže prerobiť podľa svojho vkusu a zvoliť vlastný nábytok či závesy. Množstvo ľudí nevie, že pod jednou z najznámejších budov na svete je bowlingová dráha, malé kvetinárstvo, tesárstvo aj zubná ambulancia.

2. Plat 400 000 $

Na Donalda Trumpa čaká ročne celkom slušná sumička peňazí. Najmocnejší muž sveta zarába v prepočte vyše 378 000 eur. Miliardár však ešte pred voľbami povedal, že sa vzdá svojej mesačnej odmeny za výkon prezidentského mandátu. Neskôr svoj sľub spresnil: „Budem brať jeden dolár, pretože zákon mi to prikazuje.“ Okrem státisícov eur na účte má nárok aj na ďalšie výdavky - napríklad aj na 18 000 eur, ktoré môže využiť na zábavu. 

3. Air Force One

Otvoriť galériu
3. Air Force One
Zdroj: getty images

Okolo populárneho stroja Air Force One sa strhla diskusia ešte na konci minulého roka. Americká vláda sa rozhodla vynoviť prezidentskú letku a za takmer 4 miliardy eur kúpiť dve nové lietadlá, ktoré v roku 2024 nahradia súčasné Boeingy 747-200S. Trump to označil za prehnanú sumu a celý proces chcel zrušiť. Pred pár dňami sa však dohodol na ústupkoch a tvrdí, že „ušetrí ohromné množstvo peňazí“. Air Force One je označované za najbezpečnejšie lietadlo na svete, ktoré odolá jadrovej vojne, má vlastný obranný systém a najmodernejšie technologické vychytávky.

4. Prezidentská limuzína

Otvoriť galériu

Od inaugurácie sa bude Trump voziť v novučičkom cadillacu, ktorý slúži ako prezidentská limuzína. „Beštia na kolesách“ má všetky súčasné hi-tech bezpečnostné vychytávky s rôznymi zlepšeniami. Tajná služba chcela kúpiť 12 podobných áut, z ktorých každé by v prepočte stálo približne 1,4 milióna eur. Samotnej automobilke General Motors zaplatili celkovo 14 miliónov dolárov, aby auto vyvinula.

5. Domáci miláčik

Realitný magnát nemá žiadne zviera. Americkí komentátori upozornili na to, že doteraz všetci prezidenti si do Bieleho domu zaobstarali aspoň jedného domáceho miláčika. Thomas Jefferson mal dokonca dve medvedie mláďatá. Sociálnymi sieťami sa šírila správa, že Trumpovi daruje štvornohého miláčika jeho priateľ filantrop. Ide o netradičný mix pudlíka a zlatého retrievera, čo však doteraz nepotvrdili.

6. Rezidencia Camp David

Otvoriť galériu
6. Rezidencia Camp David
Zdroj: getty images

Každému prezidentovi od Franklina Roosevelta poskytovalo vidiecke sídlo Camp David potrebný pokoj a možnosti na trávenie voľného času. Viaceré hlavy štátov tu hostili zahraničných lídrov krajín. V porovnaní so svojimi predchodcami tu Barack Obama netrávil príliš veľa času. Podľa denníka Washing­ton Post ho počas celého svojho volebného obdobia navštívil len 39-krát. V porovnaní s Georgeom W. Bushom, ktorý sa týmto sídlom rád pýšil, je to štyrikrát menej. Ako sa s touto lokalitou vyrovná Donald Trump, zatiaľ nie je známe.

7. Jadrový kufrík

Otvoriť galériu
7. Jadrový kufrík
Zdroj: getty images

Mýtický kufrík pred americkými voľbami rozpútal diskusiu, či temperamentný človek, ako je Donald Trump, zvládne pri rozčúlení nestlačiť ten povestný gombík, ktorý môže rozpútať jadrové peklo na celom svete. Pomerne malá aktovka ukrýva systém, ktorý komunikuje s Národným vojenským centrom v Pentagóne. To monitoruje nukleárne hrozby po celom svete a Trump sa v prípade núdze môže rozhodnúť, či zničí všetkých nepriateľov Ameriky, alebo len určité krajiny. Túto vymoženosť využil v roku 1962 prezident John Kennedy pri kubánskej kríze, keď sa prostredníctvom tohto systému pýtal niekoľko otázok, k samotnému aktu spustenia zbraní však nedošlo. Tajomný kufrík sprevádza amerických lídrov aj na ich cestách po svete. V skutočnosti sú tri - jeden je vždy pri prezidentovi, ďalší je pre viceprezidenta a tretí je ukrytý v Bielom dome.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie