Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.04.2017 10:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Katka Zatovičová bola detskou hviezdou, teraz to trpko ľutuje: Krutá daň za slávu

Vyrastali s ňou celé generácie! V Prahe sme objavili večne urozprávanú hrdinku detských filmov - Katarínu Zatovičovú. Ako si žije niekdajšia malá Katka dnes a aká bola jej cesta na výslnie, exkluzívne porozprávala pre Nový Čas Nedeľa.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Televízny seriál Leto s Katkou má už 41 rokov a po dlhé roky býval pravidelným prázdninovým hitom. Na príbehy malej, ráznej a večne urozprávanej Katky dodnes radi spomínajú mnohí diváci. Desaťročné dievčatko s rozvahou dospeláka postavilo počas práz­dnin hravo do pozoru aj neoblomných dedinských tvrďasov či starého mládenca uja Joža. Tomu sa dokonca odvážne rozhodla dohodiť aj nevestu, predavačku z miestnej Jednoty, ktorú hrala Ida Rapaičová.

Hlavnou hviezdičkou obľúbeného trinásťdielneho seriálu bola herečka Katarína Zatovičová, ktorá sa tak navždy zapísala do pamäti divákov ako hrdinka detských filmov. Po rokoch sme legendárnu Katku objavili v Prahe, kde sa už vyše dvadsať rokov venuje niečomu úplne inému, ako je nakrúcanie seriálov. Ako žije detská hviezda dnes a ako si spomína na filmovačky?

Otvoriť galériu

Detstvo na pľaci

Prvýkrát sa malá Katka objavila pred kamerami už ako šesťročná, začiatkom 70. rokov vo filme Strieborný Nep­tún. Keďže režisérovi a tvorcom sa Zatovičová osvedčila, ponuky na nakrúcanie sa začali hrnúť a jej herecká kariéra raketovo naberala na obrátkach. No ako to už býva, rýchle štarty sa dokážu niekedy poriadne vypomstiť. Svoje o tom vie aj hrdinka detských filmov, ktorej dávali v tom čase spolužiaci neraz pocítiť, že v kolektíve nie je úplne vítaná.

 

„Nebolo to pre mňa jednoduché, lebo som bola viac na filmovačkách ako v škole. Spolužiaci na mňa divne pozerali, lebo keď som sa vrátila do triedy, učitelia mi dávali iný priestor, čo moji rovesníci zasa vnímali ako protekciu. Nikto so mnou nechcel sedieť, lebo kto bude sedieť s niekým, kto je tri týždne preč, a potom len týždeň v škole? Takže na toto školské obdobie nemám príliš pekné spomienky,“ otvorene priznáva Zatovičová a dnes si uvedomuje, že popularita prišla skôr, ako na ňu bola ona sama pripravená.

Otvoriť galériu

Nakrúcaniu doslova obetovala svoje detstvo. Kým jej rovesníci sa hrali na dvore, Katka zarezávala v dospeláckom kolektíve pred kamerou a akosi predčasne dospela. „Nerada o tom hovorím, ale prešla som si terapiami, aby som sa z toho dostala. Nezdá sa to, ale pre mňa to bolo náročnejšie. Nebola som normálna baba a tá popularita sa so mnou ťahala ešte dlho. Robilo mi to veľké problémy. Uvedomila som si, že moja povaha nie je taká, aby som to zvládla,“ otvára svoju trinástu komnatu herečka, ktorá je, ako sama priznáva, citlivou dušou.

Leto s Katkou

Hoci momentálne žije Zatovičová v Prahe, kde sme sa s ňou aj stretli, na Slovensku má stále početnú fanúšikovskú základňu. „Ľudia ma ešte spoznávajú, ale zažila som si aj také obdobie, najmä v puberte, že toho bolo na mňa už skutočne veľa. Aj keď mám dnes radosť, že sa to stále vysiela a diváci na to pozitívne reagujú, nálepka malej Katky mi nebola vždy po chuti. Pamätám si, ako sme raz sedeli s desaťročným Marošom Kramárom (57) a Maťom Landlom (53), ktorí práve vtedy začínali s nakrúcaním a tešili sa, že v puberte budú populárni. Ja som ale začínala v šiestich rokoch a ani som poriadne nevedela, kto som...“

Otvoriť galériu

Scenár pre Leto s Katkou jej v Gottwaldove (dnes Zlín) písali priamo na telo. Režisérovi Radimovi Cvrčkovi sa totiž Zatovičová osvedčila už v predchádzajúcom projekte Bola raz jedna záhrada. „Žiaľ, za totáča bol ten film úplne zakázaný, lebo riaditeľa zoo a môjho otca vtedy hral Jan Tříska (80), ktorý emigroval a snímka hneď putovala do trezoru. Teraz to po rokoch sem-tam reprízujú,“ vysvetľuje. Rada spomína aj na herečku Evu Krížikovú (82), ktorá si v Lete s Katkou zahrala jej tetu. „Evička je jedna super baba! Keď som ju nedávno po rokoch videla, bola som prekvapená, aká je pochudnutá. Vôbec jej to nesluší. Vždy bola krv a mlieko a to jej pristalo!“ hovorí Zatovičová. Ale aj ona, ako malá herecká hviezdička, si vyslúžila komplimenty od starších hereckých kolegov.

„Lubomír Kostelka (89), ktorý tvoril tandem s Macom Debnárom (†63), mi vždy pobozkal ruku a povedal: ,Dobré ráno, slečna Katarína, viete, ja vám už musím vykať, lebo si potrebujem zvyknúť na to, keď budete veľká hviezda a ja vám budem nosiť v Hollywoode kufre,‘“ smeje sa nad svojimi spomienkami Katka. No priznáva, že nie vždy to bolo na pľaci veselé. „Režisér nechcel, aby som mala rozpustené vlasy na divú Báru. A keďže sme mali maskéra zo starej školy, ten mi nahrievacou kulmou upravoval vlasy tak, že som ich mala spálené a zničené.“

Otvoriť galériu

Stop herectvu

Neskôr chcela Katka študovať na pražskom hereckom konzervatóriu, ale ako 14-ročné dievča ju vtedy rodičia do Česka samu nepustili. Preto nastúpila na bratislavské gymnázium a prihlásila sa do Divadla LUDUS. „Boli sme tam partia spolu s Adym Haju, Romanom Luknárom, Oľgou Belešovou aj mnohými ďalšími. Keď sme sa neskôr vybrali na prijímačky na VŠMU, všetkých prijali okrem mňa,“ hovorí Zatovičová, ktorá neprestávala veriť, že šťastie na ňu čaká v Prahe. A tak sa aj stalo - na pražskom DAMU vyštudovala bábkoherectvo a rok hrala v plzenskom divadle.

V roku 1989 sa Katka ešte na chvíľu postavila na dosky martinského divadla, no dlho sa tam neohriala. „Zažila som tam aj novembrovú revolúciu. V tom divadle som strávila tri sezóny a konečne som si začala uvedomovať seba a svoj život. Od detstva som bola stále v nejakých rolách a stále odo mňa niekto niečo chcel. Dovtedy som vôbec nemala čas, zamyslieť sa nad životom. A tak som sa rozhodla pre zmenu. Nahrávali mi aj politické udalosti - ťažko som sa zmierovala s rozdelením Československa,“ vracia sa do minulosti Zatovičová, ktorú odjakživa lákali medicína, čarovanie, bylinky a ľudské telo.

Otvoriť galériu

Sama so synom

Zistila, že jej životné poslanie patrí deťom. „V detstve som pre ne nakrúcala seriál a teraz už sedemnásty rok realizujem projekt - vedomá a aktívna príprava na rodičovstvo,“ pochvaľuje si úspešná Katka, ktorá je mamou mladého Simona (22). Vo svojom synovi našla parťáka na celý život a ako priznáva, veľa si toho preskákali, čo ich vzťah nesmierne posilnilo.

„Hoci som rodinný typ a chcela som mať veľkú rodinu, nevyšlo mi to. Keď mal Simon štyri roky, bolo to náročné. Pred Vianocami nás vysťahovali na ulicu...“ otvorene priznáva žena, ktorá nemala šťastie na životného partnera. „Bol to úžasný človek, ale lietal v rôznych dlžobách, o ktorých som vôbec netušila. A navyše moje biologické hodiny tikali. Niekedy sa stáva, že dvojica sa zoznámi, majú hneď svadbu a všetko klapne. Inokedy sa zoznámia, majú svadbu a neklapne to. To bol aj náš prípad. Tak sa to udialo a je to škoda,“ povzdychne si bývalá herečka.

Otvoriť galériu

Simon je jej veľkou oporou. „Vychádame spolu úžasne. Keďže sa profesijne venujeme aj výchove detí, vedela som, že nám hrozí náročný vzťah. Lebo keď žije matka sama so synom, hrozí, že akosi automaticky a podvedome nahrádza matke partnera,“ uvažuje Zatovičová a dodáva. „Preto som si hneď od začiatku dávala pozor, aby tam tieto väzby nevznikali. Našťastie syn chodil do Waldorfskej školy, kde bola perfektná partia rodičov. Simon bol neustále v prepojení s chlapmi a keď bolo treba, vždy sa mal s kým porozprávať. Dnes je z neho samostatný dospelý muž,“ dodáva seriálová Katka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Alexandra Kováčová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Aktualizované
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii
David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba potvrdil to, čo sa šepkalo: Ukrajina pristúpila k ráznemu kroku!
(ilustr.foto)
Vodiči, v Nitre si dávajte pozor: TU je cesta obmedzená zátarasami! Čo sa tam stalo?
Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum