Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.03.2017 16:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Rytmus o osudovom stretnutí s Darou: Moment, keď sa všetko zmenilo!

Patrik Rytmus Vrbovský (40) je najuznávanejším a najlepšie zarábajúcim raperom na Slovensku aj v Česku. Na hudobnej scéne sa pohybuje už 25 rokov a u publika aj hudobných kritikov si za ten čas vybudoval veľký rešpekt. Pri príležitosti jeho nedávnych 40. narodenín nám exkluzívne porozprával o svojich životných míľnikoch, ktoré ho formovali.
Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Prvý rap

Boli to imatrikulácie na mojej škole v roku 1991 tesne po tom, ako padol komunizmus. Prišli prvé satelity, a tam som prvýkrát videl západnú kultúru na stanici MTV. Ďalšou inšpiráciou boli kazety, ktoré posielala spolužiakovi sestra z Ameriky. Bol som tým fascinovaný a začal som to napodobňovať spolu s ním. Mali sme imatrikulačky, kde som prišiel už ako školská hviezda, pretože v triede vedeli, že rapujem. Chytil som mikrofón a zarapoval som po anglicky prebratý text. Vtedy som pocítil, že toto chcem robiť a živiť sa ako raper. Čím viac som hip hop počúval, tým viac som ho chcel robiť, ale Slovensko na to nebolo pripravené. Rapoval som preto, lebo ma to napĺňalo, a žil som si vo svojej bubline.

Fredy´s Dance Group

Rapoval som a veľa ľudí to nechápalo, omnoho viac brali tanec. Keď niekto zabrejkoval, urobil salto a zatočil sa na hlave na diskotéke, tak bol za najväčšieho frajera. Videl som to vo videoklipoch, tak som takýto pohyb začal trénovať. Keď niekto dobre tancoval na diskotéke, tak sme sa k sebe automaticky správali, ako keby sme sa dlhé roky poznali, lebo v tom období nás bolo málo, a bolo to vzácne. Tak som sa dostal k svojej prvej tanečnej skupine, k chalanom z Vrbového. Volali sa Xboys a robili hip hop.

Otvoriť galériu

To bol taký zásadný míľnik, ktorý ma posunul do šoubiznisu. Išli sme na súťaž do Bratislavy a tam už bol len krôčik k tomu, aby som sa stretol s Fredym Ayisim. V roku 1993 nás videl tancovať a prišiel za nami, pretože sa mu to páčilo. Bol som extrémne šťastný, lebo v tom čase bol pre mňa vzorom a lídrom hip hopu na Slovensku. Keď nás pozval na tréning, skoro som sa zbláznil. Keď vystupoval v Piešťanoch, zatelefonoval mi, či by som s nimi nevystúpil. Absolvoval som s ním v priebehu týždňa asi 5 koncertov a stal som sa členom Fredy´s Dance Group.

Kontrafakt

 

S Fredym sme boli na výstave v nemeckom v Kolíne, kde s nami bol aj DJ David zo Senca. Na zvukovej skúške púšťal Fredymu inštrumentálky a ja som chytil do ruky mikrofón a začal som rapovať. David zo Senca bol v tom čase hlavná postava vtedy ešte neexistujúceho slovenského hip hopu. Bol fascinovaný tým, ako rapujem, a pozval ma k sebe domov. Jeho snom bolo spojiť všetkých slovenských raperov a dať ich na album Zvuk ulice. Bol môj mentor, hovoril mi, ako funguje americký a slovenský rap.

Do istej miery ma to, samozrejme, ovplyvnilo. Urobil som si však svoj vlastný názor a chcel som to robiť ináč. Jemu sa to nepáčilo, a tak sme sa rozišli. V roku 2001 som sa spoznal s Egom a s Anysom. Vo vlaku z Bratislavy som stretol Anysa, ktorý mi hovoril, že je DJ a tiež z Piešťan. Bral som ho s rezervou, ale o pol roka som ho išiel navštíviť. Pamätám sa, ako Ego sedel na poschodovej posteli. Anys sa predviedol a mne padla sánka. Hneď sa mi v hlave premietali scenáre, aké by to bolo, keby bol môj DJ. Ego, ktorý sa tam prizeral, nechcene zarapoval, a ja som v ňom videl obrovský talent.

Bol veľmi mladý a totálne ma zaujal. Navrhol som im, aby sme spolu pripravili šou, iba taký cvičný projekt. Prvýkrát sme vystupovali v roku 2001 na zraze breakerov vo Vrbovom pod názvom Dejavu. Boli sme hiphopové zoskupenie, ktoré nemalo obdobu. Dalo by sa povedať, že to bolo na úrovni amerických skúsených kapiel. Presne som vedel, čo chcem, a povedal som chalanom, že keď ma budú počúvať a budeme ťahať za jeden povraz, tak raz budeme legendárnou kapelou. A to sa aj stalo. Názov Kontrafakt vymyslel Ego.

Otvoriť galériu

Obrovský úspech

Ako Kontrafakt sme natočili v roku 2003 prvý videoklip k pesničke Dáva mi, ktorý totálne rozbil hitparády, a začali sme byť známi. O rok neskôr vyšiel album Era, ktorý zadefinoval „Poďme byť sebavedomí, precízni a veľkí.“ K môjmu sólovému albumu Bengoro bol už len krok. Vtedy som bol už zrelý 29-ročný raper. Dostal som sa do všetkých sídlisk, do všetkých áut. Stál som na strane obyčajných ľudí, bol som ich hovorcom, ktorý sa vyjadroval ako oni, bol frajerský, precízny a celá produkcia okolo albumu bola na európskej úrovni.

V tom čase sa definoval nový šoubiznis. Od klipov, zvuku až po neobmedzenú slobodu prejavu. V roku 2007 vyšiel ďalší album Kontrafaktu Bozk na rozlúčku. Zásadný moment prišiel s albumom Kral, ktorý ma posunul zas niekde inde. Vtedy som cítil, že o mne začína písať aj bulvár. Prišla ponuka do Superstar, ktorú som zobral preto, lebo v hip hope som dokázal všetko a začal som sa vyslovene baviť. Zarábať naozaj veľké prachy som začal až ako 33-ročný. Dovtedy to bolo veľa investícií do seba, do klipov, štúdia, budoval som svoju značku.

Otvoriť galériu

Osudové stretnutie s Darou

Prvýkrát sme spolupracovali na spoločnej pesničke Party DJ v roku 2006. Každý mal vtedy partnera, ale rešpektovali sme sa navzájom. Stretávali sme sa občas na koncertoch, ale nikdy mi nenapadlo, že by sme mohli byť spolu. Až keď sme sa v roku 2011 stretli na fotení, tak sme sa začali v kaviarni rozprávať, otvárali sme životné témy a zistili sme, kto má aký pohľad na život. Bolo to celé príjemné, pozitívny deň. Tak som jej napísal esemesku. Velikánskym míľnikom je, samozrejme, aj bývalá priateľka Andie, ktorá bola pri mne v najzásadnejších momentoch mojej kariéry, ale každá z frajeriek mi niečo na mojej ceste dala.

Krstný otec

Neuvedomujem si, koľko mám rokov, nevnímam čas. Cítim sa vyzretý aj hudobne, aj ako človek a dal som si k narodeninám album Krstný otec. Je to psychohygiena, vždy sa vyrozprávam a dám zo seba von to, čo nosím na srdci. Ten pohľad na všetko je prirodzene iný, ako bol u 29-ročného Paťa. Je tam rozvážnosť, skúsenosť a väčšia autenticita. Čím som starší, tým som viac sám sebou, v živote aj v hudbe. Dal som na album to, čo cítim pohľadom 40-ročného Paťa, ktorý je v biznise 27 rokov. Stále mám nesplnené méty, je to podstata života, pretože keď sa to vytratí, človek už len prežíva. Chcel by som mať rodinu, aj to je moja méta. Ale najviac je mať v sebe motor ísť každý deň šťastiu oproti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Karin Brodňanová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?