Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.01.2017 17:34 | Správy | Peniaze

Keď sa piatkom váš pracovný týždeň nekončí: Ako je to s príplatkom za prácu cez víkendy a sviatky?

V súčasnosti otázku príplatkov za prácu v sobotu a nedeľu Zákonník práce nerieši a ponecháva ju na zamestnávateľov a kolektívne vyjednávanie a konkrétne dohody so zamestnancom.

Uviedol to pre TASR hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Michal Stuška v reakcii na dnešný brífing opozičných poslancov Národnej rady SR OĽaNO-NOVA Igora Matoviča a Anny Verešovej.

Podľa Matoviča Slováci pracujú z členských krajín EÚ najviac v nedeľu. Zákonník práce v SR podľa neho neprikazuje zamestnávateľom platiť príplatky za prácu v sobotu a v nedeľu. "Predkladáme preto návrh zákona, aby ľudia mali v sobotu zo Zákonníka práce automaticky nárok na 50-% príplatok a v nedeľu automaticky na základe Zákonníka práce na 100-% príplatok za svoju prácu z priemernej mzdy zamestnanca," priblížil. Štát by podľa Matoviča toto opatrenie nestálo nič, z vyšších príjmov zamestnancov by naopak získal.

Štatistiky podľa Stušku ukazujú, že už dnes sa v sobotu a najmä v nedeľu vyplácajú mnohým zamestnancom aj príplatky. "Napokon, požiadavka, že by napríklad za nedeľu mal byť príplatok, nevyplýva ani z právnych predpisov EÚ či predpisov Medzinárodnej organizácie práce (MOP)," podčiarkol Stuška.

 

Seriózna diskusia cez média s niektorými opozičnými stranami a poslancami je "viac ako náročná". MPSVR podľa neho mrzí, že denne musí používať výraz "rýdzi populizmus" a komentovať politické, nie odborné vyhlásenia. "Kľúčová je otázka, prečo predstavitelia OĽaNO vo vláde a podiele na vedení ministerstva práce do roku 2012, a nie z opozície, neprinášali návrhy na ochranu zamestnancov," spýtal sa Stuška.

Naopak, s liberálnou novelou Zákonníka práce z roku 2011, ktorá významne oslabila pozície zamestnancov, mali podľa Stušku výhrady len v oblasti gastrolístkov. "Ani v inom prípade, keď navrhovali v nedeľu na pol dňa zatvoriť obchody, nenašli ani podporu kolegov z opozície," pripomenul.

"Dokonca, pán poslanec Matovič sa podpísal pod návrh, kde sa za sviatok mal platiť len 25-% príplatok, aj za nedeľu 25-%. Prečo navrhoval zníženie príplatku vo sviatok len na 25 %? A prečo navrhuje za nedeľu 100-% príplatok a nie potom aj za sviatok 100-%?," spýtal sa hovorca MPSVR. Podľa neho "skutočne, konzistentná diskusia možná nie je..."

Najzložitejšou kategóriou sociálneho dialógu a zmieru v tripatrite je podľa Stušku práve oblasť Zákonníka práce a všetkých súvislostí stretu záujmov zamestnávateľov a zamestnancov. "S čerstvým návrhom o zatvorení obchodov počas štátnych sviatkov napríklad prišli poslanci Smeru-SD, ako predkladatelia, tento týždeň prediskutovať ešte pred jeho predložením priamo so sociálnymi partnermi na pôdu tripartity," poznamenal.

"Ak si odmyslíme potrebu dialógu a reálnosť návrhu, otázkou ostáva aj zásadný cieľ myšlienky, ktorý by jednoznačne silne finančne motivoval zamestnancov uprednostňovať víkendovú prácu. Je prorodinné a správne takto vydierať zamestnancov, aby neboli cez víkend s deťmi a rodinami kvôli príplatkom? Dá sa konštatovať, že v takom prípade sú návrhy o nedeľnom zavretí obchodov a na druhej strane vyššej motivácii víkendovej práce protichodné," dodal Stuška.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!