Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.01.2017 16:36 | Správy | Domáce správy

Bývalý vyšetrovateľ Gajdoš prehovoril o kauze Gorila: Gašpar reaguje!

Bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Marek Gajdoš je zbabelec a klamár.

Takto ho vo štvrtok označil prezident Policajného zboru (PZ) SR Tibor Gašpar potom, ako Gajdoš poskytol rozhovory portálu Aktuality.sk a Denníku N, v ktorých uviedol, že mu špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vo vyšetrovaní kládol prekážky, ale podporu necítil ani od ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a policajného prezidenta Gašpara.

"Jeho vyjadrenia sú nepravdivé a zavádzajúce. Porušil niekoľkokrát povinnosť mlčanlivosti a čo je horšie, považujem ho za klamára a zbabelca, ktorý namiesto verejného odpočtu sa uchyľuje k náznakom, čo dosiahol. Ochotne by som prijal, keby chcel odprezentovať, čo vyšetril," povedal Gašpar na štvrtkovej tlačovej konferencii a doplnil, že Gajdoš na funkciu šéfa takéhoto tímu nemal skúsenosti.

Podľa jeho slov Gajdoš v rozhovoroch neútočil iba na neho osobne, Kaliňáka či Kováčika, ale priamo na policajtov. "Znehodnocuje svoju aj našu prácu," povedal šéf polície s tým, že Gajdošove výroky boli snahou diskreditovať dôveru v Policajný zbor SR.

 

Gašpar tvrdí, že od začiatku pôsobenia vo svojej funkcii má zásadu pristupovať k tímu Gorila maximálne opatrne, aby nikto nevyhlásil, že chce proces ovplyvňovať. "Mojou starosťou je, aby mal tím dostatočné materiálne aj personálne podmienky, ale nie aby som vyšetrovanie usmerňoval či dával pokyny. Ale to, čo povedal Gajdoš, naznačuje, akoby to tak bolo. Ak by sme mu bránili či usmerňovali ho, asi by za päť rokov zareagoval," myslí si Gašpar.

Podľa jeho slov bolo už 17 čiastkových prípadov z Gorily uzavretých a bol tu preto priestor na zhodnotenie a odpočet práce tímu. "Ja by som mu do toho rozhodne nevstupoval," uistil policajný prezident.

Otvoriť galériu
Marek Gajdoš
Zdroj: ik

Gašpar tiež konštatoval, že väčšina vecí, ktoré Gajdoš v rozhovoroch povedal, sú nepravda a klamstvo. Odmietol napríklad, že Gajdoš dal návrhy na zvýšenie osobných príplatkov pre členov tímu, mimo neho samého, ale k zvýšeniu nedošlo. Podľa policajného prezidenta osobné príplatky boli zvýšené a týkalo sa to aj Gajdoša. "Prečo teda rozpráva niečo iné?" pýtal sa a zdôraznil, že nikdy nemal na stole návrh na zvýšenie príplatkov členov tímu a neschválil by ho.

Marek Gajdoš tiež v rozhovoroch povedal, že policajti sa obávajú vyšetrovať politické kauzy, keďže sa boja nátlaku. Gašpar tvrdí, že sa policajti trasú v skutočnosti preto, lebo sú následne pretraktovaní v médiách a kritizujú a obviňujú ich opoziční politici. Tibor Gašpar sa zastal aj Dušana Kováčika. Nemyslí si, že tímu Gorila hádzal polená pod nohy a označil ho za profesionála.

Podľa Gašpara sa v posledných mesiacoch mnohí politici vyjadrujú k PZ spôsobom, že sú buď informovaní nedostatočne, alebo účelovo vytvárajú o polícii zlý obraz. "Mne záleží na zvyšovaní dôvery občanov v PZ každý deň. Polícia nie je politická strana a boli by sme radi, keby nás politici nezneužívali vo svojom politickom súboji," odkázal Gašpar.

Poukázal tiež na to, že polícia obsadila v roku 2016 tretiu priečku v rámci dôveryhodnosti hneď za armádou a prezidentom SR. "Považujem sa za profesionála a chcem, aby riadenie polície bolo výsostne odborné a nie, ako je označované, pod politickým vplyvom. Ak sa niekomu nepáči, nielen opozícii, systém, ktorý si krajina nastavila, nech politici zmenia zákony. Polícia potom bude fungovať v zmysle platných zákonov," deklaroval.

Gašpar dal občanom osobnú záruku, že keď sa stretnú s korupciou, polícia to bude riešiť. "Máme na to nástroje," uzavrel s dôvetkom, že polícia pripravuje odpočet svojej činnosti za rok 2016.

Hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová uviedla, že do právoplatného skončenia trestnej veci nebude ÚŠP poskytovať podrobnejšie informácie o predmetnej trestnej veci ani komentovať vyjadrenia iných osôb. "Po právoplatnom ukončení trestnej veci poskytne o predmetnej trestnej veci podrobné informácie vrátane vyhodnotenia výsledkov a činnosti vyšetrovacieho tímu," dodala.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
Aktualizované
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu