Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.01.2017 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Tuhé mrazy bičujú Slovákov už niekoľko dní: Ako vyhrať boj s arktickou zimou? Použite tieto finty!

Vyhasnuté životy, teploty na historických minimách, problémy s dopravou. Takéto nástrahy si pre nás pripravila pani zima tento rok. Arktická vzduchová vlna zaútočila v plnej sile a najmä v severných oblastiach a na Orave majú ľudia problémy s bežnými vecami, ako sú kúrenie, štartovanie auta či cesta do práce MHD.

Ako nám mráz ničí život a ako sme schopní bojovať proti prírode? Recept na prežitie v tuhej zime má aj Jaro Michalko (61) z Mlynice (okr. Poprad). Povieme vám, či sa zhodujú jeho názory s radami odborníkov. Mrznete každý deň na zastávke a čakáte márne spoj, ktorý nechodí? Vaše auto nie a nie naštartovať a doma vám zamrzla voda? Aj s takýmito príhodami zápasia Slováci počas týchto chladných dní a nocí. Po dlhých rokoch ide podľa odborníkov v našich zemepisných šírkach opäť o arktickú zimu.

„O takejto zime hovoríme, keď sa vytvorí vo vysokých zemepisných šírkach alebo niekedy aj za severným polárnym kruhom arktická vzduchová vlna. Tentoraz prichádza z južnejších oblastí, tvorí sa nad kontinentálnou časťou Ruska a vyznačuje sa nízkou teplotou a suchým vzduchom. V tejto súvislosti sa spomína aj pojem arktický deň, to je keď maximálna teplota cez deň nevystúpi vyššie ako -10 stupňov Celzia,“ hovorí klimatológ Pavel Faško. Tento rok boli také tri dni za sebou v obci Liesek.

Bojujeme, ako sa dá

Na chladné počasie je Jaro Michalko (61), ktorý pracuje ako horský vodca, zvyknutý. Aj jeho rodine, s ktorou žije v Mlynici, obci pod Tatrami, narobila táto zima poriadne vrásky na čele. Trojizbový prízemný dom čelil v tuhých mrazoch poriadnym nástrahám a udržať v chode všetky zariadenia či auto nie je vždy jednoduché. „Pomáhame si, ako vieme, najhoršie sme na tom boli s vodou,“ hovorí horský záchranár. Zároveň nám prezradil, aké finty v domácnosti po­užíva.

Najväčšie problémy mám s vodou

Otvoriť galériu

  • Najhoršie to bolo s vodou, ktorá mala tendenciu vonku v zemi zamŕzať. V jednu najchladnejšiu noc som musel nechať veľmi jemne tiecť vodu, aby nezamrzla.

 

Skontrolujte izoláciu rozvodov

Matúš Izakovič, ESM YZAMER s. r. o., energetické služby a monitoring

- Pri arktickej zime sa namáhajú všetky rozvody, odporúča sa skontrolovať ich izoláciu a to, či nie sú vedené vonkajším priestorom. V starých domoch hrozí zamrznutie potrubia alebo poruchy na rozvodoch. Rozvody v bytových domoch sú vedené vo vnútorných stupačkách, a tak im v prípade dostatočnej izolácie zamrznutie nehrozí.

Plná nádrž a silná batéria

  • Viacerí majú problém naštartovať ráno autá. Ja som žiaden problém zatiaľ nemal. Úplne v pohode som naštartoval aj v týchto mrazoch, aj keď bolo celú noc vonku. Výhodou je benzínový motor, pozor si dávam, aby som mal aj silnú batériu.

V najtuhších mrazoch zaťahujeme žalúzie

Otvoriť galériu

Vlhkosť znížite vetraním

Peter Bančák, TOSPUR s. r. o., montáž izolačných skiel

- Najväčším problémom je vnútorná vlhkosť a s ňou súvisí výskyt plesní. Človek varí, sprchuje sa, vlhkosť ostáva vnútri. Najlacnejším spôsobom, ako ju znížiť, je vetrať. Na to, ako najlepšie vetrať, slúži vetrací vlhkomer. Na prístroji sa zobrazí symbol otvoriť okno - zatvoriť okno. Nové okná tesnia až príliš. Staré okná tesnia menej, lepšie sa vetrá.

Drevom sa treba zásobiť už pred zimou

Otvoriť galériu

  • Máme plynové kúrenie a ohrev vody, ale máme aj kozubovú vložku, v ktorej kúrime drevom. Spotrebujeme za zimu 4 až 6 kubíkov dreva. S teplom aj v týchto skoro tridsaťstupňových mrazoch sme nemali problém. Radiátory sú s termostatickými ventilmi, ktoré udržiavajú nadstavenú teplotu. Doma sme zvyknutí na teplotu 21-22 stupňov.

V noci kúrte menej

Matúš Izakovič, ESM YZAMER s. r. o., energetické služby a monitoring

- Odporúčania na efektívne vykurovanie sú založené v prvom rade na regulácii a zateplení priestorov. Prvou pomocou je regulácia termostatickou hlavicou. Snažte sa ju regulovať pre útlm v noci alebo počas neprítomnosti. Naopak, ak sa v byte nachádzate, nastavte termohlavicu na stupeň komfortnej teploty, takto zabezpečíte zníženie spotreby. Ak máte nainštalovaný systém na online monitoring spotreby energií, sledujte nárast spotreby.

Počasie, že by ani psa nevyhnal

- Našim psíkom Contese (3) a Kine (5), ktoré majú rady voľnosť a najradšej pobehujú vonku, sa v týchto mrazoch von skoro vôbec nechcelo ísť. Všetko pekne sledovali spoza okna pri radiátore. Párkrát cez deň aj v týchto mrazoch sme sa boli na chvíľu vonku prebehnúť.

Domácich miláčikov dajte na noc dovnútra

Jozef Babčan, veterinár - Domácim miláčikom treba pridať pri kŕmení, pretože majú zvýšený energetický výdaj, a zabezpečiť, aby na noc boli v krytom priestore. Treba ich zavrieť niekam do garáže alebo do chodby. Pri takýchto teplotách môžu hroziť omrzliny. Ďalším problémom je, že na chodníkoch a cestách sa solí. Po vychádzke treba psíkom umyť labky. Obmedziť aktivity, skrátiť vychádzky, nebyť s ním príliš dlho vonku. Hospodárske zvieratá zimu znášajú lepšie.

Predpoveď počasia:

Utorok 10. 1.

  • deň: 4 až -13 stupňov
  • noc: -10 až -24 stupňov

Streda 11. 1.

  • deň: -7 až 0 stupňov
  • noc: -12 až -27 stupňov

Štvrtok 12. 1.

  • deň: -5 až 4 stupne
  • noc: -5 až -18 stupňov

Piatok 13. 1.

  • deň: -3 až 4 stupne
  • noc: -2 až -9 stupňov

Sobota 14. 1.

  • deň: -4 až 2 stupne
  • noc: -3 až -13 stupňov

Nedeľa 15. 1.

  • deň: -5 až 1 stupeň
  • noc: -5 až -11 stupňov
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: joc, iglu, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Ilustračné foto
V Liptovskom Hrádku zrušili tento priechod pre chodcov: Je za tým tragédia
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne