Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.01.2017 19:10 | Správy | Zahraničné správy

V Česku úraduje vtáčia chrípka: S likvidáciou hydiny pomôže aj armáda!

Na juhu Moravy začala plošná likvidácia hydiny kvôli vtáčej chrípke, pomôže s ňou aj armáda.

Štát chovateľov odškodní, väčšinou dostanú stovky korún za kus hydiny. Zatiaľ sa chrípka objavila na troch miestach na južnej Morave, ale veterinári preverujú možný výskyt aj v ďalších regiónoch. Táto choroba zabíja hlavne vtáky, zriedka sa však prenáša aj na ľudí, u ktorých má potom vysokú úmrtnosť. Vtáčia chrípka sa v Česku objavila po asi desiatich rokoch na začiatku roka. Zatiaľ boli potvrdené tri ohniská - v Ivančiciach, Moravskom Krumlove a v časti Letkovice.

Otvoriť galériu

V boji s chrípkou pomôžu aj vojenskí veterinári. Armáda na žiadosť SVS pošle od soboty do Moravského Krumlova štyroch vojakov. Okrem drobných chovateľov zasiahne likvidácia aj chov kačíc firmy Sebol, kde budú zlikvidované tisíce vtákov a asi 60 000 vajec. Koľko hydiny, vrátane holubov či bažantov, bude celkom v regióne utratených, sa zatiaľ presne nevie. Likvidácia vtákov začala už v piatok v Moravskom Krumlove. Námestie N. J. Návesníka v tamojšej štvrti Rakšice sa stalo uzavretou zónou, kde veterinári za asistencie policajtov a hasičov začali v území ohraničenom páskou utrácať hydinu malochovateľov.

Otvoriť galériu
(ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Chovatelia postihnutí likvidáciou hydiny kvôli chrípke by mohli od štátu dostať ako odškodnenie stovky až tisíce českých korún za kus podľa druhu hydiny. Napríklad za usmrtenú nosnú sliepku by odškodnenie bolo asi 100 českých korún, za morku z rozmnožovacieho chovu 1100 korún a za pštrosa až 14 000 korún. Vyplýva to z odhadu sčítacej listiny hydiny, ktorú ČTK poskytlo ministerstvo poľnohospodárstva. Finálne odškodnenie sa ale bude určovať až podľa štatistík cien za jatočnú hydinu za tohtoročný január. 

 

Ak by peniaze došli, požiada ministerstvo o navýšenie svojho rozpočtu. Hoci sa zatiaľ ohniska vtáčej chrípky obmedzili len na južnú Moravu, SVS má hlásenie o úhyne vtákov aj zo stredných Čiech, Zlínskeho, Juhočeského a Moravskosliezskeho kraja. Veterinári budú teraz zisťovať, či vtáky uhynuli na vtáčiu chrípku. Výsledky testov budú mať zrejme v pondelok. Vtáčia chrípka je vírusové ochorenie najmä vtákov, ale vyskytla sa aj u prasiat, psov a mačiek.

Z tridsiatky druhov vtáčej chrípky sú často smrteľné vírusy H5 a H7, zvieratá hynú do dvoch dní. Na človeka sa vírus z vtákov prenáša len zriedka, má potom ale vysokú úmrtnosť - zomrie viac ako polovica nakazených. Ľudia sa môžu nakaziť priamym kontaktom s vtákmi, najmä pri zabíjaní, šklbaní a ďalšom spracovaní hydiny. Prenos z človeka na človeka zatiaľ preukázaný nebol.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK, Čas.sk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!