Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.02.2017 00:05 | Správy | Domáce správy

Takto vzniká lavína: Začne sa to nevinne a bez varovania

Začína sa to nevinne: vo vrstve snehu sa zlomí niekoľko ľadových kryštálikov. Aj keď sú miniatúrne, rozpútajú peklo, ktorého výsledkom je skaza. Čo všetko sa deje pri páde lavíny?

Lavíny patria medzi mimoriadne prírodné sily. Blesk sa zvyčajne ohlási hrmením, búrky dajú o sebe vedieť silnejúcim vetrom. Ale lavíny? Spustia sa najčastejšie bez varovania. A na rozdiel od cunami alebo od zemetrasenia rozpútava biele peklo najčastejšie jeho obeť - deväť z desiatich lavín vyvolá človek!

 
Nevyspytateľný

„Sneh je nevyspytateľný materiál,“ tvrdí meteorologička Mareike Wieseová (29), ktorá sa výskumu tohto fenoménu venuje celý život. „Pozeráš sa naň a zrazu zistíš – veď v ňom všetko žije!“ Do práce sa musí obliecť do hrubej prešívanej vetrovkzy a nesmú chýbať ani teplé rukavice, pretože na jej pracovisku vládne večný mráz. V betónovej budove vo švajčiarskom Davose pripomínajúcej bunker je „pracovná“ teplota -25 °C.

Laboratórium patrí Ústavu pre výskum snehu a lavín, kde sa vedci snažia skúmať podstatu bielych hrozieb meraním seizmometrami, radarmi, röntgenmi i tomografmi, merajú ich objem, prepočítavajú maximálnu rýchlosť ich zosuvu a ničivé sily, ktoré ich nasledujú dolu do dolín. Wieseová študuje takpovediac hodinu nula každej lavíny, teda moment, keď sa bleskovo dajú do pohybu miliardy snehových kryštálov.

Ako domino

Kolaps masy snehu môže vzniknúť tak, že sa najprv uvoľní iba niekoľko malých kryštálikov, porucha sa však začne šíriť naprieč vrstvou podobne, ako keď sa rúcajú dominové kocky, no s rýchlosťou až 200 km/h. Niekedy na to stačí jediný oblúk, ktorý urobí lyžiar na svahu. Vedci zistili, že pritom zohrávajú dôležitú úlohu aj pokrývky nad vrstvou, ktorá povolila. Jemné pokrývky čerstvého snehu totiž dokážu preniesť tlak lyže až do hĺbky 60 – 70 centimetrov.

Analýzou pohybu sa zistilo, že každá lavína má pomerne zložitú štruktúru. Jej „nos“ tvorí prachový kužeľ podobný tomu, keď loď rozráža vodu. Za ním nasleduje najničivejšia časť, tzv. hlava lavíny, v ktorej sa čiastočky snehu pohybujú najvyššou rýchlosťou a dokážu bez problémov vytrhávať veľké stromy aj s koreňmi. Koniec tvorí kompaktná masa, ktorá exploduje do oblaku prachu a spodnou časťou so sebou strháva ďalšie dolné vrstvy. Skutočné biele monštrum, s ktorým sa nedá zahrávať.

Mizivé šance

U človeka zasypaného lavínou klesajú šance na prežitie zhruba po 15 minútach o celých 60 %. Po jeden a pol hodine už neostáva prakticky žiadna nádej. Priemerná hĺbka, v ktorej zasypaného človeka obvykle nájdu, je pritom iba jeden meter pod povrchom lavíny. Dve tretiny obetí lavín zomierajú na udusenie, tretina zamrzne alebo podľahne fyzickým zraneniam, zlomeninám a pomliaždeninám.

Narušené kryštáliky

Otvoriť galériu

Aby sa snehová doska mohla odtrhnúť a lavína sa rútila vplyvom zemskej príťažlivosti nadol, musí sa najprv celkom naspodku vytvoriť slabá nestála vrstva. Vytvorená je napríklad z milimetrových hranatých kryštálikov, ktoré vzniknú v určitých teplotných podmienkach a ktoré sa môžu narušiť, keď ponad ne prejde lyžiar. Lom nastane najprv s menším množstvom kryštálov, má však tendencie veľmi rýchlo sa rozšíriť a priviesť snehové polia do pohybu. Môže ísť o nebezpečnú situáciu aj na relatívne malých plochách s niekoľkými štvorcovými metrami. Najskôr sa dá do pohybu malá lavína – tá postupne naberá ďalšie vrstvy snehu a do údolia sa valí niekoľko desiatok tisíc ton ničivej masy.

Takto vzniká lavína

Otvoriť galériu

1. Odtrhová zóna

O tom, akým spôsobom sa snehová masa spustí smerom nadol, sa rozhoduje práve na tomto mieste. Pri teplote nižšej ako -1 °C sa vytvárajú suché lavíny z prašanu – ako vidieť na kresbe. Lavínu, ktorá sa spustila, vyvolal výbuch nálože a nadol sa rútila rýchlosťou 220 km/h.

2. Základná vrstva

Vedci vychádzali niekoľko rokov z predpokladu, že lavíny sú konštruované ako sendvič. Dnes vedia, že štruktúra lavín je oveľa zložitejšia. Skladajú sa zo štyroch vrstiev – na najspodnejšej je snežný prúd s najvyššou hustotou - až 350 kg na kubický meter.

3. Prašná zóna

Do kompaktných častíc narážajú zozadu prachové častice a vytvárajú vír, z ktorého vznikajú oblaky prachu. Hustota je okolo 2 kg na kubický meter. Biele šípky označujú prechodovú zónu, odkiaľ je väčšina častíc obrovskou silou katapultovaná až do výšky 60 metrov.

4. Chaotická hlava

Nikde inde nie sú turbulencie snehovej masy silnejšie a ničivá sila väčšia ako v hlave lavíny. Ide o miesto, kde prachové častice vyvinú pre veľkú rýchlosť zosuvu tlak 80 ton na štvorcový meter. Hustota v tejto časti dosahuje 250 kg na kubický meter.

5. Predná časť

Ako obrovský klin sa rúti masa snehu na vysoké stromy. Tento nos je oveľa slabší ako hlava – vyvinie tlak len 5 ton na štvorcový meter.

6. Snehový pluh

Až 90 percent celkového množstva snehu strhne pôvodne malá lavína na svojej ceste nadol. Postupne naberá ďalšie vrstvy snehu, až kým nezíska hmotnosť niekoľko desaťtisíc ton.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Jörn Auf dem Kampe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné