Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.01.2017 11:55 | Správy | Politika

Politické rošády v parlamente: Sezóna priniesla už 19 prestupov a striedaní! Kto prezliekol dres?

Nielen športové kluby, ale aj politici v sezóne menia dresy! Slovenský parlament bol v uplynulom roku jasným príkladom toho, ako si niektorí poslanci za pochodu prezliekali tričká s logami politických klubov alebo dresy zhodili úplne a stali sa nezávislými.

Po ôsmych odpracovaných mesiacoch sa pritom toto volebné obdobie zdá ako rekordné. Zo 150 poslancov sa už takmer dve desiatky rozhodli pre zmenu a bežný človek tak má v straníckej príslušnosti poriadny miš-maš. Nový Čas zmapoval fluktuáciu politikov osadenstva Národnej rady od marcových volieb. Kto drží pomyselný rekord a prečo sa tak často menia?

Od volieb Slovenská národná rada často pripomínala skôr holubník ako inštitúciu, v ktorej sa rozhoduje o osude Slovenska. Poslanci dávali zbohom stranám ako na bežiacom páse a menili stranícke dresy. Nový Čas zisťoval, či zákonodarcovia svoje kroky ľutujú. „V živote je všetko tak, ako má byť, a nešiel som do nového prostredia, keďže v klube Mosta som už pôsobil predtým. S odstupom času tento krok hodnotím pozitívne,“ zaspomínal na odchod zo strany Sieť, ktorá už prakticky zanikla, podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar.

Sieti dal zbohom aj Miroslav Beblavý, ktorý Radoslavovi Procházkovi zamával tesne po voľbách. „Moj odchod zo Siete určite neľutujem a vývoj po voľbách ukázal, že obavy vlády so Smerom, ktoré sme mali, sú viac než odôvodnené. Bolo to pre mňa osobne, ale aj profesionálne jedno z najťažších období v živote, pretože som Radoslavovi Procházkovi naozaj veril. Keď sa takto sklamete vo svojom politickom lídrovi, tak sa musíte pýtať aj sám seba, ako to, že ste ho tak zle odhadli,“ rekapituloval Beblavý, ktorý v súčasnosti v parlamente pôsobí bez straníckeho trička.

 

Odídenci aj vylúčení

Podaktorí poslanci dostali od politických lídrov poriadne za ucho v podobe vyhadzovu. Patrí medzi nich aj Peter Marček, ktorý nedobrovoľne opustil stranu Sme rodina Borisa Kollára, ktorú mu pred voľbami „predal“. „Cítim sa poškodeným, pretože to bola moja strana, a vzhľadom na to, že ma pán Kollár vylúčil, to celé pociťujem ako osobnú krivdu,“ povedal pre Nový Čas Marček.

Šéf SaS Richard Sulík dal zase prednosť postu europoslanca pred domácim mandátom. „Moje rozhodnutie som neoľutoval, dávno pred voľbami som vyhlásil, ako sa rozhodnem v prípade, že SaS bude v opozícii. Počas uplynulého roka sa len a len potvrdilo, čo sme predpovedali, že takáto vláda neprinesie riešenia, pretože vnikla podvodom,“ razantne sa vyjadril k svojmu rozhodnutiu Sulík.

Môže dôjsť aj ku kupovaniu poslancov

Eduard Chmelár, politológ

- Keď to porovnávame s minulosťou, nie sú to nadštandardné pohyby, ale problém je skôr vo volebnom systéme. Ide skôr o morálnu a personálnu otázku. Parlament však nie je normálny, tak prečo by mal byť normálny parlament a ich prestupy. Je to aj skôr otázka pre jednotlivých poslancov, prečo boli zvolení za nejakú stranu a preskakujú do druhej strany. Treba sa opýtať voličov, či už len z princípu veria takým politikom, ktorí urobia niečo podobné. Keď bude vládna kríza, tak môže dôjsť aj ku kupovaniu poslancov. Osobne som počul aj o konkrétnych sumách, ktoré sa dávajú za hlasovanie, a tie sa pohybujú v desiatkach tisíc eur.

Otvoriť galériu
Analytik Eduard Chmelár
Zdroj: Majo Peiger, Nový Čas Nedeľa

Koalícia kritikov Smeru so Smerom

Ján Baránek, politológ

- Pohyb poslancov v parlamente bol tento rok prvýkrát o niečo výraznejší, pretože vznikla koalícia so Smerom. Tá zapríčinila aj odchod niektorých poslancov z klubu Mosta a de facto rozpad strany Sieť. V tomto smere to trošku zamávalo! Táto situácia odzrkadľuje typ koalície, aká vznikla. Vznikla pravicovo-ľavicová koalícia, ani neviem, ako to presne nazvať. Respektíve vznikla koalícia kritikov Smeru so Smerom.

Otvoriť galériu

Rekordér v prestupoch

Andrej Hrnčiar

Do veľkej politiky vstupoval martinský primátor ako kandidát Mosta-Hídu, z ktorého po čase odišiel. Vtedy ešte netušil, že sa tam opäť vráti. Medzitým stihol prebehnúť ku Procházkovi a jeho Sieti. Po nezhodách s „gazdom“ sa však v rámci zachovania koaličných počtov vrátil k Bélovi Bugárovi.

Otvoriť galériu

Ostala bez dresu

Martina Šimkovičová

Bývalá televízna hviezda sa rozhodla ukryť pod krídlami multiotecka Borisa Kollára. Po mesiacoch politickej kariéry ju zo svojej parlamentnej rodiny vyrazil. Blondína odovzdala dres a odvtedy chodí po Národnej rade „bez politického trička“.

Otvoriť galériu

Najvzdorovitejší

Miroslav Beblavý

Na strany zatiaľ nemal šťastie. Pôvodne začínal Beblavý v drese dnes už rozpadnutej SDKÚ. Po odchode najvýznamnejších členov opustil stranu aj on. Zakrátko ho však naverboval Procházka. V Sieti dlho nevydržal a porúčal sa po tom, ako vstúpili do koalície so Smerom. Teraz je nezávislým a nenosí tak žiadny dres.

Otvoriť galériu

Radoslav Procházka (44) - Odstúpil zo strany Sieť

Miroslav Beblavý (39) - Odišiel zo Siete a stal sa nezávislým poslancom

Andrej Hrnčiar (43) - Opustil Sieť a vstúpil do klubu Most-Híd

Zuzana Zimenová (51) - Odišla zo Siete a stala sa nezávislou poslankyňou

Eduard Adamčík (53) - Opustil Sieť a vstúpil do klubu Most-Híd

Igor Janckulík (48) - Opustil Sieť a vstúpil do klubu Most-Híd

Martin Fedor (42) - Opustil Sieť a vstúpil do klubu Most-Híd

Katarína Cséfalvayová (31) - Opustila Sieť a vstúpila do klubu Most-Híd

Katarína Macháčková (46) - Odišla zo Siete a stala sa nezávislou poslankyňou

Simona Petrik (34) - Odišla zo Siete a stala sa nezávislou poslankyňou

Martina Šimkovičová (45) - Bola vylúčená zo strany Sme rodina

Peter Marček (63) - Bol vylúčený zo strany Sme rodina

Rastislav Holúbek (39) - Bol vylúčený zo strany Sme rodina

Andrej Medvecký (29) - > Milan Mazurek - Andreja Medveckého obžalovali z výtržníctva a ublíženia na zdraví. Vzdal sa svojho mandátu a jeho náhradníkom sa stal Milan Mazurek

Ondrej Binder († 46) - > Ján Mora - Poslanca Ondreja Bindera, ktorý v máji zahynul pri autonehode, v parlamente nahradil Ján Mora

Zsolt Simon (46) - Odišiel z Mosta-Hídu pre vstup Mosta do koalície so Smerom, v súčasnosti je nezávislým poslancom

Erik Tomáš (41) - > Oľga Nachtmannová - Vzdal sa postu štátneho tajomníka na ministerstve školstva a stal sa poradcom premiéra a zároveň poslancom parlamentu

Daniel Lipšic (43) - Vzdal sa poslaneckého mandátu po nešťastnej nehode, keď zrazil chodca a ten podľahol zraneniam

Richard Sulík (48) - Mandát poslanca strany SaS vymenil za flek v Bruseli

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS, nh, mač, pkn

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?