Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.01.2017 12:00 | Správy | Peniaze

Euro oslavuje 15 rokov, spoločnú menu čaká ťažký rok: Analytik odhalil, prečo to s ňou môže zle skončiť!

Európania majú v peňaženkách spoločnú menu už 15 rokov. Presne na začiatku roka 2002 sa dostali v 12 krajinách do obehu euromince a eurobankovky.

Dnes je v eurozóne už 19 štátov vrátane Slovenska a eurom denne platí vyše 340 miliónov ľudí. Spoločnú európsku menu však podľa analytikov teraz čakajú ťažké časy. Euro, ktoré používajú krajiny patriace do eurozóny, oficiálne uzrelo svetlo finančného sveta v roku 1999 - v novej mene sa však robili vtedy iba bezhotovostné operácie. Ozajstné europeniaze dostali ľudia do peňaženiek až od 1. januára 2002.

 

Po 15 rokoch od zavedenia eura ho v rámci EÚ využíva 19 štátov. Podľa ekonomického analytika inštitútu INESS Juraja Karpiša euromena má svoje pozitívne aj negatívne stránky. „Nastavenie eura viedlo k tomu, čo poznáme ako európsku dlhovú krízu,“ hodnotí analytik. Štáty eurozóny sa skrátka čoraz viac zadlžujú a problémy sa „riešia“ tlačením nových peňazí. Celkový dlh eurozóny vlani dosiahol 9 679 miliárd eur!

Otvoriť galériu

Karpiš taktiež upozorňuje, že krajiny eurozóny často nedodržujú stanovené ekonomické pravidlá. „Momentálne sa hľadajú nástroje, ako naučiť krajiny, aby ich dodržiavali. Obávam sa, že ich nenájdu a z dlhodobého hľadiska to môže znamenať, že euro bude strácať hodnotu a spoločná mena zanikne,“ konštatuje. Slovensko prijalo euro 1. januára v roku 2009 a podľa Karpiša to rapídne neovplyvnilo vývoj domácej ekonomiky. „Investori, ktorí sem prišli, prišli ešte pred zavedením eura. Po jeho nástupe podobných investícií nebolo až tak veľa. Ak by sme mali slovenskú korunu, darilo by sa nám podobne ako teraz,“ tvrdí analytik.

Talianska hrozba

Rok 2017 však môže byť pre spoločnú európsku menu osudným. Zdá sa, že v tradícii krajín, ktoré sa ocitli v minulosti na pokraji krachu ako Grécko, Írsko či Portugalsko, pokračuje teraz Taliansko. Tretej najsilnejšej ekonomike EÚ dokonca hrozí, že bude z eurozóny vyškrtnutá. „Po tom, ako padla posledná vláda, otvára sa tu priestor pre politické sily, ktoré môžu dať hlasovať o odchode Talianska z eurozóny. Odchod tohto štátu by ohrozil fungovanie eura. Tamojšie banky sú v strate, keďže poskytli úvery, ktoré sa nesplácajú a tieto straty bude musieť niekto zaplatiť. Ide o to, či to zatiahne štát alebo malí veritelia bánk, ktorými sú talianske domácnosti. To by mohlo byť bolestivé práve pre domáce obyvateľstvo,“ opísal situáciu Karpiš. Taliansko je podľa neho obrovskou ekonomikou s gigantickým dlhom rozlezeným po viacerých bankách Európy, takže jeho prípadný odchod z eurozóny by mal celoeurópske následky.

Osud eura v roku 2017

Podľa Stanislava Pánisa z J&T banky turbulentné udalosti v predchádzajúcom roku ovplyvnia budúcnosť euromeny. „Ide napríklad o brexit, prezidentské voľby v USA a zároveň ho ovplyvnia aj politické udalosti v Európe v roku 2017 v podobe parlamentných volieb v Nemecku, prezidentských volieb vo Francúzsku a pravdepodobne aj parlamentných volieb v Taliansku a v Holandsku,“ prognózuje Pánis.

Drahšie potraviny?

Podľa ekonómov v tomto roku budú musieť Slováci zrejme hlbšie siahnuť do peňaženiek. „Predpokladám, že inflácia sa v tomto roku dostane nad nulovú úroveň. Ceny energií ako elektrina či plyn budú klesať, no predpokladáme vyšší rast cien potravín,“ odhaduje situáciu Pánis. Podľa Karpiša ich zdvíhanie závisí od viacerých faktorov. „Jedným z nich bude aj to, ako sa bude euro vyvíjať voči ostatným menám.“

Päťstovky obľubujú mafia a teroristi

Otvoriť galériu
Slovenské euro
Zdroj: tasr

Od budúceho roku má skončiť eurobankovka s najvyššou nominálnou hodnotou 500 eur. Nielen, že je pre väčšinu ľudí nepraktická, ale 500-eurovky majú v najväčšej obľube kriminálne živly a teroristi, ktorých finančné operácie sa dejú výlučne v hotovosti.

Otvoriť galériu

Cesta eura:

60. roky

Vznikla myšlienka spoločnej euromeny pod názvom európska menová jednotka.

1999

Oficiálna virtuálna mena euro sa začala používať v bezhotovostnej forme.

2002

Euro sa dostalo do peňaženiek ľudí.

2009

K eurozóne sa pridalo Slovensko. Konverzný kurz bol stanovený v pomere 30,126 Sk za jedno euro.

2017

Euro bude podľa ekonómov prežívať najväčšiu krízu od svojho vzniku.

Najvzácnejšie mince!

Otvoriť galériu

Každý štát eurozóny môže za rok vydať dve pamätné mince, a to len v hodnote 2 €. Platnosť majú ako bežné dvojeurovky. Ako prvé vydalo pamätnú mincu Grécko v roku 2004 pri príležitosti letnej olympiády v Aténach. Celkovo ich bolo vyrazených 49 miliónov. A táto minca, na ktorej je vyobrazená slávna starogrécka bronzová socha diskobolos, už zďaleka nemá hodnotu tých 2 eur! Na sieti eBay sa predáva za cenu okolo 32 eur. Jej hodnota tak vzrástla 18-krát! A takých príkladov vzácnych 2-euroviek je viacero.

Richard Sulík (SAS): Kríza sa neskončila

Otvoriť galériu

Iné krízy hýbu svetom, a tak sa o eure veľa nepíše. To však neznamená, že s našou menou je všetko v poriadku. Práve naopak, Európska centrálna banka sa trvalo dopúšťa veľkého hriechu – vykupuje štátne dlhopisy. Za čo? Za peniaze, ktoré si sama „vyrobí“. Voľakedy sa tomu hovorilo „tlačenie peňazí“, dnes už ani len to netreba. Peniaze sa vyrábajú na počítači. Celkovo je takto v obehu vyše 1 500 000 000 000 eur. Obrovské číslo, ktoré našu menu jedného dňa zlikviduje.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, pkn

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené