Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.01.2017 17:38 | Správy | Peniaze

Nový rok treba začať dobrými správami: Od 1. januára zlacnie elektrina, plyn aj teplo

Koncová cena elektriny pre domácnosti od nedele zlacnie medziročne v priemere o 4,3 %. Pokles cien sa dotkne aj odberateľov zemného plynu, priemerné ceny pre domácnosti sa medziročne znížia približne o 2,6 %.

V prípade dodávky tepla príde k poklesu v priemere o 6 %. Informoval o tom 30. novembra 2016 Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). "V roku 2017 výrazne klesne pre zraniteľných odberateľov priemerná cena elektriny, zemného plynu i tepla. Okrem iného sa tak potvrdili naše predpoklady o zásadnom vplyve výsledkov tohtoročnej hĺbkovej kontroly úradu v distribučných spoločnostiach na koncové ceny energií," zhodnotil koncom novembra v stanovisku ÚRSO jeho predseda Jozef Holjenčík.

Vo väčšine vodárenských spoločností zostanú ceny vody v roku 2017 rovnaké ako v súčasnosti platné maximálne ceny. "Spolu priemerné vodné a stočné stúpne medziročne o 0,3 %, teda možno konštatovať, že ide o skutočne minimálny nárast," doplnil Holjenčík. Na rok 2017 úrad stanovuje maximálne ceny vody ako dvojzložkové. Fixná zložka ceny sa stanoví na odberné alebo výpustné miesto podľa príslušnej tarifnej skupiny. Variabilná zložka sa stanoví za meter kubický, pričom táto zložka bude v budúcom roku v priemere o 6 % nižšia ako súčasná priemerná cena pitnej a odpadovej vody.

Pokles cien elektriny nie je podľa ÚRSO iba dôsledkom situácie na veľkoobchodných trhoch, kde, naopak, cena komodity v posledných mesiacoch rastie. Dôležitým faktorom bolo podľa úradu zreálnenie nákladov na prenos a distribúciu a najmä zapracovanie výsledkov hĺbkovej kontroly majetku distribučných spoločností, ktorú úrad v tomto roku vykonal. "Vďaka tejto fyzickej kontrole majetku, ktorá svojím rozsahom nemala obdobu v EÚ, sa pri cenotvorbe na rok 2017 mohol už v plnom rozsahu premietnuť skutočný stav hodnoty majetku distribučných spoločností, čo sa aj odrazilo na cenách za sieťové služby," priblížil Holjenčík.

 

Pri distribúcii sa zmenila štruktúra taríf, ktorá odráža reálne spotreby v jednotlivých odberoch a zároveň rešpektuje aj nasadzovanie inteligentných meracích systémov. Náklady na spotrebu sa preto môžu meniť v závislosti od dodávateľa, ale aj distribútora.

V prípade veľkých priemyselných odberateľov sa podľa ÚRSO podarilo objektivizovať skutočné náklady za prenos a distribúciu elektriny. "V praxi to bude v roku 2017 znamenať pre veľké priemyselné podniky výrazné zníženie poplatkov a pokles priemernej ceny distribúcie medziročne až o 16,44 % na napäťovej úrovni VN a 0,42 % na napäťovej úrovni VVN," priblížil úrad.

Zlacnenie priemernej ceny elektriny pritom mohlo byť podľa ÚRSO ešte výraznejšie, keby sa do štruktúry koncovej ceny nepremietla tarifa za prevádzkovanie systému (TPS). Tá zahŕňa predovšetkým štátnu podporu výrobcov elektriny z obnoviteľných zdrojov (OZE). Oproti minulému roku táto tarifa pravdepodobne stúpne.

"TPS pôjde zrejme hore len preto, že pokles cien elektriny na trhoch bol výrazný a masa výrobcov sa preto presunula do obnoviteľných zdrojov. A platí logické pravidlo, že čím je nižšia cena elektriny na trhu, tým vyšší je doplatok pre výrobcov z OZE a teda tým vyššia je aj TPS. To sú spojené nádoby," argumentoval Holjenčík.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Veľký Krtíš vyhlásil v piatok 1. septembra 2023 okresný úrad mimoriadnu situáciu pre nárast neregulárnej migrácie.
Samosprávam preplatia výdavky za cudzincov: Pôjde o sumu takmer 100-tisíc eur
Business people shaking hands in the office. Photo of one cheerful businessman and one happy businesswoman handshaking across the table.
Obzeráte sa po novej práci? Na tomto mieste v Bratislave to môžete skúsiť!
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Mimoriadna situácia na Horehroní: Nevyzerá to priaznivo! Znepokojivé správy o lykožrútoch
Demonštranti pochodujú k prezidentskému palácu počas protestu proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho.
Krajina je na nohách: Masové demonštrácie proti vláde! Čo sa to tam deje?
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Fond na podporu kultúry národnostných menšín: Príspevok by sa mal zvýšiť
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vláda sa bude venovať členstvu Slovenska v EÚ: Premiér objasnil, o čo ide
(ilustračné foto)
Mierite na hokejové MS do Ostravy? Dobre čítajte! Organizátori majú dôležité informácie
Na snímke ekonomický expert za Kresťanskodemokratické hnutie Jozef Hajko.
KDH o RTVS: Zmeny znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí
Speváčka trpela v bolestiach dva týždne.
Foto
Desivé dni Veroniky Nízlovej: Slzy a neutíchajúca bolesť! Twiinske zistili nepríjemné ochorenie
Bývalého mafiánskeho bossa Černáka čaká súd, ktorý rozhodne o jeho prepustení z basy.
Foto
Bývalý kulturista Reichel má pre Černáka drsnú výzvu: Ak bossa mafie prepustia, chce s ním bojovať!
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Dlh v zdravotníctve vyrástol na 817 miliónov eur: Mohol byť ešte vyšší
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Toto Amerika nemala robiť! Čína zúri: Hrozí ďalší konflikt? Ich slová hovoria za všetko