Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.12.2016 18:30 | Šport | Šport mix

Zuzulovej status rozvíril hladiny: Šéf SLA v tom vidí cielený pokus o vyvolanie búrky v mori

Vedenie Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) vyzvalo deň pred vianočnými sviatkami svojich reprezentantov na podpis mailom predložených dokumentov.

V prípade dvoch špičkových zjazdárok ide o výzvu v období rušného pretekárskeho diania a Veronika Velez-Zuzulová sa k tomu vyjadrila negatívne na sociálnej sieti. Jej otec Timotej Zuzula oznámil, že odmietajú podpísať Štatút reprezentanta a medzitým sa prostredníctvom Facebooku podporne na adresu Zuzulovej i Petry Vlhovej vyjadril Matej Tóth ako šéf Komisie športovcov Slovenského olympijského výboru (SOV) v jej celom mene.

"Štatút nechceme podpísať. Keďže máme teraz pred štyrmi dôležitými pretekmi, rozhodli sme sa pre túto formu," informoval TASR Timotej Zuzula. Apeluje na verejnosť i rezortného ministra, aby ich verejne podporili a aby obe slalomárky mohli nerušene pretekať. Tvrdí, že štatút jen pre jeho dcéru i pre ostatných lyžiarov nevýhodný a podľa neho "ministerstvo posiela peniaze do združenia, ktoré podľa nového zákona o športe ide proti verejnému záujmu," tým, že narúša reprezentačnú činnosť.

Podľa Zuzulu je v štatúte viacero ustanovení, ktoré sú pre športovca nevýhodné. Napríklad preto, že Zuzulovej tím komunikuje so sponzormi ohľadne zabezpečenia nasledujúcej sezóny už od januára: "V januári 2017 riešime zabezpečenie sezóny 2017/2018. SLA však poslala štatút reprezentanta na sezónu 2016/2017, teda v čase, keď športovec je po príprave a už preteká a túto sezónu už má od mája zazmluvnenú. Do týchto zmluvných vzťahov chce teraz vstúpiť SLA, hoci nič na prípravu reprezentanta nedala."

 

V utorok popoludní šéf SLA František Repka poslal TASR vyžiadané stanovisko: "Nerozumiem tejto hystérii. Nejde o nič iné, ako rešpektovanie toho, čo od každého lyžiarskeho zväzu na svete, a teda aj od SLA vyžaduje medzinárodná lyžiarska federácia (FIS). Toto nie je môj výmysel, ani výmysel SLA, ale je to presný preklad nariadenia FIS, ktoré v rovnakom znení musíme rešpektovať, či sa nám to páči alebo nie. Z môjho pohľadu ide o formalitu, akurát z toho niekto cielene robí búrku v mori. Od našich reprezentantov nepožadujeme nič viac a nič menej, ako nám ukladá reglement FIS. Dodržujú ho všetci pretekári a lyžiarske zväzy v Amerike, Rakúsku, Nemecku, Taliansku, Slovinsku a musíme ho rešpektovať aj my. Dodnes ho podpísala drvivá väčšina členov SLA. Napríklad snoubordistka Klaudia Medlová priletela z Ameriky deň pred Vianocami a nemala s tým žiaden problém. Rovnako ako akrobatka Zuzka Stromková alebo bežkyňa na lyžiach Alena Procházková a ďalší. Jediní, ktorí nechcú podpísať štatút reprezentanta, sú Veronika Velez–Zuzulová, Petra Vlhová a Žampovci. Hoci sa takýto štatút podpisuje každý jeden rok, sme ochotní pre časovú zaneprázdnenosť vyjsť týmto reprezentantom v ústrety, sadnúť si s nimi po Svetovom pohári vo Flachau a vysvetliť, čo im nie je jasné, resp. to, s čím majú problém. Prepytujem však, že si nemôžeme dovoliť ignorovať nariadenia Medzinárodnej lyžiarskej federácie."

Svoje stanovisko poskytol aj predseda Úseku alpských disciplín (ÚAD SLA) Michal Rajčan. "Úsek alpských disciplín plne podporuje svojich reprezentantov a nemá v žiadnom prípade záujem na tom, aby sa nemohli zúčastňovať na FIS pretekoch. Rozumieme našim reprezentantom, že termín, v ktorom im boli dokumenty zaslané, je absolútne nevhodný z hľadiska športovej prípravy uprostred pretekovej sezóny a v neposlednom rade i ľudského aspektu v čase Vianoc. Obsah štatútu nebol dopredu s ÚAD diskutovaný, sú to významné a rozsiahle dokumenty, s ktorými sa športovci musia dôkladne oboznámiť. Tento postup nezodpovedá štandardom národných športových zväzov, ktoré by mali mať všetky zmluvné záväzky so športovcami uzavreté pred začiatkom sezóny."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
(ilustračné foto).
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná