Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.12.2016 00:47 | Správy | Zahraničné správy

Výberový chronologický prehľad teroristických útokov v Európe: Toto sú tie najhoršie...

Berlínska polícia zadržala vodiča nákladného auta, ktorý dnes večer vošiel na preplnené vianočné trhy na západe nemeckej metropoly Berlín, pričom usmrtil najmenej deväť osôb a okolo 50 zranil.

TASR prináša výberový chronologický prehľad teroristických útokov Európe.

 

22. júla 2011 – NÓRSKO: Vo vládnej štvrti v nórskom hlavnom meste Oslo vybuchla bomba. Zahynulo osem ľudí. Neskôr došlo k streľbe na ostrove Utöya, kde sa konalo stretnutie mládežníckej organizácie vládnej Strany práce. Muž preoblečený za policajta strieľal do tínedžerov, tí v panike skákali do vody alebo predstierali, že sú mŕtvi. Oba útoky si vyžiadali spolu 77 ľudských životov.

 

7. januára 2015 - FRANCÚZSKO: Dvaja maskovaní muži zaútočili na redakciu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo v Paríži. Pri teroristickom útoku zahynulo 12 ľudí. Satirický magazín pred útokom čelil zo strany islamistov vyhrážkam za kontroverzné karikatúry proroka Mohameda. Medzi obeťami boli aj dvaja policajti.

 

 

13. novembra 2015 - FRANCÚZSKO: Pri sérii útokov v Paríži zahynulo spolu 130 ľudí a ďalších 350 bolo zranených, z nich najmenej 99 vážne. Útočili tri koordinované tímy teroristov.

 

14. novembra 2015 - NEMECKO: Teroristi plánovali odpáliť v nemeckom Hannoveri päť náloží. Tri na štadióne počas medzinárodného priateľského futbalového zápasu, jednu na autobusovej zastávke a jednu na vlakovej stanici. Inkriminovaný zápas, ktorý sa chystala navštíviť aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a niekoľko vládnych ministrov, bol 90 minút pred výkopom zrušený a štadión evakuovaný.

 

22. marca 2016 - BELGICKO: Brusel sa stal terčom dvoch bombových útokov; na medzinárodnom letisku Zaventem a na stanici metra Maelbeek. K zodpovednosti za útoky, z ktorých bol jeden samovražedný, sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Dva výbuchy na medzinárodnom letisku Zaventem a jeden v stanici metra Maelbeek si vyžiadali celkovo životy 35 civilistov a zranili 300 ďalších ľudí.

 

14. júla 2016 - FRANCÚZSKO: Mohamed Lahouaiej Bouhlel, ktorý vrazil nákladným vozidlom do davu ľudí oslavujúcich Deň dobytia Bastily, zabil 85 ľudí a viac ako 300 zranil. Muž, ktorý konal podľa vyšetrovateľov v súlade s výzvami rôznych islamistických organizácií vrátane IS na využívanie motorových vozidiel pri vraždení "neveriacich", bol podľa ľudí z okruhu svojich známych moslimom, avšak nebol vnímaný ako mimoriadne veriaci človek.

 

24. júla 2016 - NEMECKO: Pri výbuchu v bavorskom Ansbachu zahynul večer 27-ročný utečenec zo Sýrie, ktorý podľa vyšetrovateľov nálož odpálil pri vstupe na miestny hudobný festival. Ďalších 12 ľudí utrpelo zranenia, z nich traja vážne. Sýrčan prišiel do Nemecka pred dvoma rokmi a podal žiadosť o azyl, ktorú mu však vlani zamietli, mal byť deportovaný do Bulharska. V krajine mohol napriek tomu zostať vzhľadom na občiansku vojnu v Sýrii.

 

10. decembra 2016 - TURECKO: Dva bombové útoky, ku ktorým došlo v blízkosti futbalového štadióna v centre tureckého Istanbulu, si vyžiadali najmenej 44 obetí na životoch. Medzi mŕtvymi je 36 policajtov a osem civilistov, ďalších najmenej 155 osôb utrpelo zranenia. K zodpovednosti za útok sa prihlásila militantná skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu (TAK).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!