Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.12.2016 11:55 | Správy | Politika
Video

Národná rada sa uložila na zimný spánok, poslanci sa zídu až koncom januára: Top 10 absentérov v parlamente!

Brány rokovacej sály v parlamente sa na tento rok definitívne zatvorili a poslancov čakajú voľnejšie týždne.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

Od marcových volieb mali na pláne presne 11 schôdzí, počas ktorých si v pléne Národnej rady odsedeli 54 rokovacích dní. Nový Čas sa rozhodol zistiť, ktorí zo slovenských zákonodarcov chýbali počas rokovacích dní v parlamentne najviac. Po Pavlovi Frešovi, Mikulášovi Dzruindovi či Ivanovi Miklošovi, ktorí v minulom volebnom období vymeškali najviac hlasovacích dní, sa poradie rapídne zmenilo. Ako vysvetľujú svoju absenciu?

Politické spory, handrkovanie, predkladanie zákonov a naťahovačky o každý hlas. Aj tak vyzerala v tomto roku poslanecká práca. Zatiaľ čo o niektorých poslancoch verejnosť počula viac, iní sa skôr pred zvedavými otázkami ukrývali. Jeden z mála spôsobov, ako overiť prácu zákonodarcov, je počet vymeškaných rokovacích dní v parlamente.

Striktný pracovný poriadok ako v súkromných firmách však hľadať nemožno. Poslancom, ktorí sa na schôdzi nezúčastnili z rôznych dôvodov, stačí vypísať ospravedlnenku a niekoľkotisíceurový plat im ďalej beží. Politický analytik Ján Baránek tvrdí, že na prácu zákonodarcov sa treba pozerať prísne. „Poslanci majú množstvo výhod oproti bežným ľuďom, aj čo sa týka čerpania maródky, alebo počtu odpracovaných dní. Mnohí sa síce bránia, že chodia medzi ľudí, ale 90 percent z nich podľa mňa zavádza,“ myslí si Baránek.

 

Kuriózne je, že medzi absentérmi nefiguruje napríklad sám predseda poslaneckého zboru Andrej Danko. Ten sa musel na jar podrobiť operácii žalúdka, počas ktorej bol niekoľko týždňov práceneschopný. „Nechápem, prečo je pri jeho mene, ale napríklad aj pri Bélovi Bugárovi uvedená nula. Predsedu parlamentu sme minimálne mesiac zastupovali, keď bol v nemocnici, tiež tam mal niekoľko služobných ciest. Sú to ospravedlniteľné absenčky, ale mali tam byť uvedené,“ uviedla Lucia Nicholsonová. Poslanec Miroslav Beblavý si neúčasť Danka všimol tiež.

„Určite boli dni, keď sa v pléne neukázal, máme to brať tak, že v zapisovaní dochádzky sme si rovní a rovnejší?“ pýta sa. Sám Danko nám cez tlačový odbor odkázal, že služobné cesty súviace s jeho prácou si vykazovať nemusí. V prípade, že poslanec predloží práceneschopnosť, jeho neúčasť sa taktiež neposudzuje. „Postupuje sa podľa zákona o sociálnom poistení ako u iného zamestnanca,“ píše sa v stanovisku. V rokovacom poriadku je však uvedené, že poslanci sa musia pre chorobu ospravedlňovať predsedovi parlamentu pred začatím rokovania. Či Andrej Danko doručil ospravedlnenie do parlamentu, sme sa nedozvedeli, ani to, prečo si na rozdiel od kolegov neúčasť pre chorobu na stránke NR SR neuvádza.

Chorí poslanci na PN ísť nemusia

Ak je poslanec dlhodobo chorý alebo sa z nejakých príčin nemôže zúčastňovať schôdzí, tak na tzv. péenku ísť vôbec nemusí, keďže to nie je jeho povinnosťou. Môže si od 11. dňa svojej práceneschopnosti uplatniť nárok na nemocenské. Musí však splniť podmienku absencie príjmu, nesmie mať za obdobie, počas ktorého je práceneschopný, príjem z výkonu funkcie poslanca NR SR. Rovnako majú nárok na ošetrovné, ak opatrujú svojho príbuzného, najviac desať dní.

Aké odmeny dostali zákonodarci tento rok?

ročne zarobili 35 760 eur

mesačne 3576 eur

denne 662 eur

Prečo nesedeli v poslaneckých laviciach?

 

Martin Fecko (54), poslanec OĽANO - NOVA

Otvoriť galériu

18 absencií

- Najväčšia časť mojich neúčastí bola pre vážne zdravotné dôvody. Mal som rozštiepený členok a chodil som o barlách. Nebolo komfortné chodiť tak do parlamentu, čerpal som si normálne maródku.

Jana Nehézová (41), poslankyňa Kotleba - ľudová strana naše Slovensko

12 absencií

- V jednom prípade išlo o operačný zákrok, ďalšie absencie súviseli s prácou poslankne Banskobystrickej župy. Boli to aktivity, ktoré boli dlhodobo naplánované. 

Otvoriť galériu
Jana Neházová
Zdroj: anc

Milan Mojš (60), poslanec SMER- SD

12 absencií

Otvoriť galériu
Milan Mojš
Zdroj: anc

- V parlamente som chýbal najmä preto, že som mal zlomený stavec, preto je tých absencií toľko.

Adriana Pčolinská (38), poslankyňa Sme rodina- Boris Kollár

12 absencií

Otvoriť galériu

- U mňa to boli čisto medicínske dôvody. V septembri som mala zápaľ pľúc a to sa ťahalo až do októbra. Pánovi predsedovi som dala ospravedlnenky od lekára. 

Katarína Machačková (46), nezaradená poslankyňa

12 absencií

Otvoriť galériu

- Prevažne to boli zdravotné dôvody, keďže mám chronické ochorenie, raz som dcéru sprevádzala ku komplikovanému pôrodu. Ostatné absenčky súviseli s tým, že som viedla mestské zastupiteľstvo v Prievidzi, resp. tu bol na návšteve pán prezident.

Simona Petrík (34), nezaradená poslankyňa

10 absencií

Otvoriť galériu

- Väčšina absencií súvisela so starostlivosťou o moje malé dieťa. Pár vynechaných schôdzí bolo aj preto, že som bola na konferenciách o rodovej rovnosti, či násilí páchanom na ženách. Tieto témy považujem za dôležitejšie pre mňa ako napríklad zákony ministerstva pôdohospodárstva o vodách a podobne. 

Miroslav Beblavý (39), nezaradený poslanec

10 absencií

Otvoriť galériu

- Dôvody som uviedol aj na stránke NR SR. Išlo o plánované zahraničné cesty.

Richard Raši (45), poslanec za SMER- SD

9 absencií

Otvoriť galériu

- Polovica absencií súvisela s cestou do Tokia kvôli novému investorovi v Košiciach. Ďalšie boli pre účasť na zasadnutí Európskeho olympijskeho výboru a Európskeho mesta športu 2016. 

Milan Uhrík (32), poslanec Kotleba - ľudová strana naše Slovensko

8 absencií

Otvoriť galériu

- Zväčša išlo o iné pracovné povinnosti, nebol som niekde na dovolenke. Narodila sa mi však aj dcéra, takže som bol napríklad aj po manželku v pôrodnici a staral som sa. 

Lucia Ďuriš-Nicholsonová (40), podpredsedníčka parlamentu

8 absencií

Otvoriť galériu

- Moje absencie súvisia s tým, že som porodila 1. septembra syna Jakuba.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Katarína Kurtanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí