Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.12.2016, 16:15 | Správy | Servis | Rodina

Šéfkuchár ponúka klasiku, zdravé a lacné menu: 3 skvelé tipy na štedrú večeru!

Vianoce sa spájajú so sviatočnou pohodou, s oddychom, časom stráveným s blízkymi. Neoddeliteľnou súčasťou je vianočná hostina.

Fotogaléria
34
fotiek v galérii

Štedrá večera je iná v jednotlivých rodinách, regiónoch, ale závisí aj od životného štýlu či finančného zabezpečenia. Máte radi klasiku, jete zdravo, alebo potrebujete na večeri ušetriť? Nový Čas v spolupráci s reštauráciou Vinum Galeria Bozen v Pezinku pripravil 3 návrhy sviatočnej večere s cenou pre štyri osoby.

Šéfkuchár Lukáš Mesároš. Otvoriť galériu


Fit Večera 13€/4 osoby

Cviklová polievka

Cviklová polievka. Otvoriť galériu
Cviklová polievka.
Zdroj: Maroš Herc

  • 0,5 kg čerstvá cvikla
  • 1 cibuľa
  • tymian
  • med
  • soľ
  • biely jogurt
  • olej

Na troške oleja si opražíte nakrájanú cibuľu. Cviklu očistíte a nakrájate na menšie kúsky, pridáte k osmaženej cibuli. Zalejete vodou, pridáte tymian a varíte domäkka cca 20 minút. Po uvarení rozmixujte do hladka a pridajte med a soľ. Na tanieri dozdobte jogurtom.

Tip: Namiesto cvikly môžete použiť mrkvu a zázvor.

Závitky zo pstruha plnené listovým špenátom s quinoa rizotom a cottage syrom

Závitky zo pstruha. Otvoriť galériu
Závitky zo pstruha.
Zdroj: Maroš Herc

  • 4 ks pstruh dúhový
  • 100 g špenát listový
  • 250 g quinoa (mrlík čilský)
  • 100 g cottage syr
  • soľ

Pstruhy očistíte a umyjete. Z každého spravíte 2 filetky, na ktoré uložíte listový špenát. Osoľte a filetku zrolujte a prepichnite špáradlom. Varte na pare 10 minút. Quinou opláchnite, aby ste ju zbavili horkosti. V dostatočnom množstve mierne osolenej vody ju varíte 15 minút. Uvarenú zmiešajte s cottage syrom.

Tip: Do rizota môžete zamiešať aj najemno nakrájaný pór.

Tekvicový muffin

Tekvicový muffin. Otvoriť galériu
Tekvicový muffin.
Zdroj: Maroš Herc

  • 200 g ošúpaná maslová tekvica
  • 200 g zapekané čokoládové müsli
  • 50 g maslo
  • 1vajce
  • 50 g hnedý cukor
  • 1 kávová lyžička prášku do pečiva

Tekvicu vymixujete s trochou vody do kašovita a zmiešate s müsli. Nechajte postáť cca 15 minút. Medzitým vyšľahajte maslo s vajcom a cukrom. Všetko spolu zmiešajte a pridajte prášok do pečiva. Naplňte formy na muffin do ¾ a pečte 25 minút pri 160 °C.

Tip: Muffin môžete pred pečením naplniť kúskom horkej čokolády.

Energetická hodnota menu pre 1 osobu: 4 572,5 kJ/1 093 cal

Výživová poradkyňa: môžete znížiť na 3 297 kJ/788 cal

Polievku nemusíte dosládzať medom, cvikla má sladkastú chuť. K pstruhom pridajte menšiu prílohu a namiesto müsli použite pri príprave tekvicových muffinov ovsené vločky a kakao.

Tradičná večera 12 €/4 osoby

Kapustnica

Skvelé tipy na vianočnú večeru! Otvoriť galériu

  • 300 g kvasená kapusta
  • 1 cibuľa
  • 10 g mletá červená paprik
  •  2 strúčiky cesnaku
  • 15 g sušené alebo mrazené hríby
  • 200 g údené bravčové rebrá
  • 1 klobása
  • 100 g zemiaky
  • 150 g smotana na šľahanie
  • 2 sušené slivky
  • bobkový list
  • celé čierne korenie
  • nové korenie

Pripravíte si cibuľovo-paprikový základ, zalejete vodou, do hrnca vložíte údené rebrá a klobásu, pridáte koreniny. Po uvarení kosti vyberiete, vložíte kapustu, obraté mäso a klobásu, nakrájané sušené slivky a sušené hríby, ktoré ste vopred namočili do studenej vody. Zalejete smotanou na šľahanie. Polievku môžete dohustiť nastrúhaným zemiakom.

Tip: Kapustnica sa dá, samozrejme, spraviť aj bez mäsa.

Vyprážaný kapor

Skvelé tipy na vianočnú večeru. Otvoriť galériu

  • 4 podkovičky z kapra
  • olej alebo bravčová masť na vyprážanie
  • soľ
  • 0,7 l mlieko
  • múka hladká
  • 2 vajcia
  • corn flakes

Podkovičky kapra umyjete a zalejete osoleným mliekom, v ktorom ich necháte cca 12 hodín. Potom ich vyberiete a osušíte. Obaľte v trojobale, ale namiesto strúhanky použite rozdrtené corn flakes. Smažíte do chrumkava.

 Majonézový šalát

Nový Čas v spolupráci s reštauráciou Vinum Galeria Bozen v Pezinku pripravil 3 návrhy sviatočnej ve- čere s cenou Otvoriť galériu

  • 1kg uvarené a ošúpané zemiaky
  • 150 g varená mrkva
  • 150 g sterilizovaný hrášok
  • 150 g sterilizované uhorky
  • 2 vajcia uvarené natvrdo
  • 1 cibuľa
  • 1 jablko
  • soľ
  • cukor
  • mleté čierne korenie
  • horčica
  • majonéza

Nakrájate zemiaky a mrkvu, pretlačíte vajíčka a všetko spolu dáte do misy aj so sterilizovaným hráškom a s nakrájanými uhorkami. Nakrájanú cibuľu prevaríte v náleve z uhoriek. Cibuľu scedíte a nálev si odložíte na zriedenie šalátu. Pridajte majonézu a najemno nakrájané ošúpané jabĺčko. Všetko spolu premiešajte a dochuťte podľa potreby soľou, korením, cukrom a horčicou, prípadne zrieďte odloženým nálevom.

Vianočná štrúdľa

Skvelé tipy na vianočnú večeru! Otvoriť galériu

  • 200 g lístkové cesto
  • 2 jablká
  • 100 g tvaroh
  • 50 g kryštálový cukor
  • 20 g detská krupica
  • 1pl mletá škorica
  • sušené hrozienka
  • 1 vajce

Lístkové cesto rozvaľkáte na pomúčenej doske. Očistené jablká nastrúhate a zmiešate s  tvarohom, cukrom a so škoricou. Vytvorenú plnku rozostrete po prednej polovičke cesta. Štrúdľu stočíte a položíte na plech. Vrch poprepichujte vidličkou, potrite vajíčkom a  dajte piecť na 40 minút pri 160 °C.

Tip: Štrúdľu môžete naplniť aj inou plnkou, napríklad makovou.

Energetická hodnota menu pre 1 osobu: 8 345 kJ/1 994 cal

Výživová poradkyňa: môžete znížiť na 5 475 kJ/1 308 cal

Do polievky použite namiesto smotany na šľahanie smotanu na varenie a namiesto klobásy pridajte chudé bravčové mäso. Upečte kapra v rúre a do šalátu dajte namiesto majonézy jogurt. Pri dezerte rozvaľkajte cesto čo najtenšie, tak, aby ste použili len polovicu.

Lacnejší variant 9,50 €/4 osoby

Šošovicová polievka

Šošovicová polievka. Otvoriť galériu
Šošovicová polievka.
Zdroj: Maroš Herc

  • 200 g šošovica
  • 4 sušené slivky
  • 200 g smotana na varenie
  • 1cibuľa
  • olej
  • bobkový list
  • celé čierne korenie
  • soľ
  • ocot
  • voda
  • hladká múka alebo Solamyl

Nakrájanú cibuľu si opražíte na troche oleja. Pridajte šošovicu, zalejte ju vodou, osoľte, pridajte korenie, bobkový list a nakrájané slivky. Varte, pokým šošovica nezmäkne. Pridajte smotanu na varenie a dohustite múkou alebo Solamylom rozmiešanými vo vode. Krátko prevarte a podľa chuti pridajte ocot.

Tip: Do šošovicovej polievky môžete pridať aj hríby

Pečené rybie filé s citrónom a sedliacke zemiakové pyré

Pečené rybie filé Pečené. Otvoriť galériu

  • 600 g rybie filé
  • 1 citrón
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 1,5 kg zemiaky
  • 2 cibule
  • maslo
  • olej
  • soľ

Filé si osoľte a okorente. Uložte ho na plech a na každý kúsok položte koliesko citróna. Vložte do rozohriatej rúry a pečte pri 180 stupňoch asi 15minút. Zemiaky si ošúpte a nakrájajte na rovnaké kúsky, osoľte a uvarte domäkka. Potom ich sceďte a vymiešajte s maslom a mliekom. Cibuľu nakrájajte na rezančeky a opražte na oleji alebo masti dozlata a zmiešajte s hotovým pyré.

Škoricové osie hniezda

Škoricové osie hniezda. Otvoriť galériu
Škoricové osie hniezda.
Zdroj: Maroš Herc

Cesto:

  • 150 g hladká múka
  • 5 g droždie
  • 20 g maslo
  • 70 ml vlažné mlieko
  • 20 g kryštálový cukor
  • 1vajce

Plnka:

  • 1pl mletá škorica
  • 70 g hnedý cukor
  • 25 g maslo
  • mlieko
  • vajce

Všetky suroviny na cesto spolu dobre zmiešajte. Hotové cesto dajte vykysnúť, kým neznásobí svoju veľkosť. Po vykysnutí rukou vytlačte z neho vzduch a na dobre pomúčenej doske ho rozvaľkajte. Kým cesto kysne, pripravte si plnku - zmiešajte škoricu, maslo izbovej teploty a hnedý cukor. Plnku rovnomerne rozotrite na cesto. Zrolujte a nakrájajte na štyri kúsky. Poukladajte na plech, potrite vajcom rozšľahaným s mliekom a nechajte ich ešte 15 minút narásť. Pečiete 15 minút pri 180 °C.

Energetická hodnota menu pre 1 osobu: 4 736 kJ/1 131 cal

Výživová poradkyňa: môžete znížiť na 3 130 kJ/748 cal

Vymeňte v polievke smotanu na varenie za zakysanú smotanu a nemusíte pridávať ocot ani múku. Zemiakovú kašu nahraďte uvarenými zemiakmi. Osie hniezda spravte o polovicu menšie.

Diskusia / 0
Autor: Jana Pšenková, Novy Cas
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania... Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov .

Súvisiace články:
Odporúčame z TIVI.sk
Súvisiace články:
Odporúčame z TIVI.sk
Milan odslúžil u hasičov 25 rokov.
Foto
Aj hrdinovia odchádzajú do dôchodku: Čo všetko stihol Milan za svoju hasičskú kariéru?
(ilustračné foto).
Únia miest kritizuje réžiu pandémie: Chaos, bezradnosť a frustrácia
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí)
Ministerka Kolíková po odchode Valáška zo strany Za ľudí: Situácia je veľmi vážna
Automatické systémy sú veľkým pomocníkom v množstve situácií.
Čo nám pomáha v autách: Mnohé asistenčné systémy zachraňujú životy
Close-up on a roulette at the casino
Hazard v Zlatých Moravciach postupne vymizne: Stopka herniam a kasínam
Predseda vlády SR Igor Matovič
Dá sa Matovič zaočkovať Sputnikom? Veľavravná reakcia premiéra
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí)
Vyšetrovanie smrti Lučanského († 51): Dozvieme sa výsledky pitvy? Ministerka prehovorila
Janeček si Gottovo dielo veľmi cenil.
Foto
Český miliardár Janeček zburcoval políciu: Ukradli mu erotický obraz od Karla Gotta! Má veľkú hodnotu
(ilustračné foto).
Rútime sa do katastrofy? Analýza medzinárodnej organizácie neveští nič dobré
Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková.
Kolíková vo vyjadreniach o Sputniku pritvrdila: Svojim blízkym by vakcínu neodporúčala
keys of new house
Byty na Slovensku dražejú šialeným tempom: Veľké porovnanie krajov, slová analytika nepotešia
Slovenky Veronika Haidelmeierová (vľavo), Heňa Horvátová (v strede) a Júlia Machyniaková (vpravo).
Šprint ovládla Švajčiarka Basergová, najlepšia zo Sloveniek Machyniaková