Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.12.2016 12:02 | Správy | Politika

Na sneme v Prešove došlo len ku kozmetickej zmene: Víťazstvo Kaliňáka môže byť prehrou pre Smer!

Stiahli sa do ulity! Sobotný volebný snem strany Smer-SD prebehol absolútne hladko a bez akýchkoľvek prekvapení. Výmena dvoch podpredsedov strany bola avizovaná už dlho vopred a žiadna ďalšia zmena podľa očakávaní nenastala.

Premiér Robert Fico (52) sa postavil za svojho ministra vnútra Roberta Kaliňáka (45), ktorého sám opätovne navrhol do kresla podpredsedu strany. Odborníci sa zhodujú v tom, že sobotné divadlo v prešovskom divadle tak bolo absolútne zbytočné. Zastaviť jeden z najbrutálnejších prepadov preferencií strany. S takýmito ambíciami sa delegáti strany Smer-SD začali už v piatok večer schádzať v Prešove. Odborníci sa však zhodujú v tom, že tieto ambície zostali absolútne nenaplnené. Hoci očakávania verejnosti od tejto udalosti neboli nejaké zásadné, politický analytik Eduard Chmelár zhrnul snem slovami, že jediným prekvapením je, že k žiadnemu prekvapeniu nakoniec nedošlo.

Dlhodobo avizovaná výmena dvoch straníckych podpredsedov, vyslúžilého Dušana Čaploviča (70) a politicky mŕtveho Pavla Pašku (58), prebehla bez emócií. „Porazeným po sneme je predovšetkým Pavol Paška, pre ktorého je to definitívny koniec nielen v rámci Smeru, ale aj celkovo v politike,“ povedal politológ Tomáš Koziak. Na uvoľnené stoličky zasadli podľa očakávaní minister hospodárstva Peter Žiga (44) a žilinský župan Juraj Blanár (50). „Za jednoznačného víťaza snemu považujem Juraja Blanára, pretože ide o výraznú osobnosť v rámci Smeru,“ konštatuje Koziak. Blanárova pozícia a úloha v Smere tak môže podľa všetkého ešte rásť.

Víťazi a porazení

Víťazstvu Juraja Blanára sa určite mohol potešiť ďalší z podpredsedov Smeru Marek Maďarič. V jeho osobe totiž vo vedení strany získal dôležitého spojenca, pretože ich pohľad na politiku Smeru je do veľkej miery podobný. Tomáš Koziak si však myslí, že tam sa listina víťazov a porazených aj končí. „Ostatní členovia predsedníctva sa nikam neposunú. Stav v Smere zostal zakonzervovaný naďalej. Verejnosť si to zrejme nijako nevšimne a aj kvôli tomu, že Čaplovič a Paška už verejne aj tak nevystupovali,“ hovorí. Zotrvanie Kaliňáka vo funkcii označil za akési Pyrrhovo víťazstvo. „Jeho meno už predstavuje synonymum politickej korupcie. Toto jeho zotrvanie vo funkcii teda možno je víťazstvom pre Kaliňáka, ale je to prehrou pre Smer,“ zdôrazňuje Koziak.

 

O kauzách ani slovo

 

Premiér Fico na sneme vystúpil s takmer hodinovým prejavom. Namiesto sebareflexie a hľadania chýb vo vnútri strany však predseda vlády len rozdával údery na všetky strany. Útočil na médiá, na „whistleblowerku“ z ministerstva zahraničia Zuzanu Hlávkovú, ale aj na rómsku menšinu. Straníci to však takto nevnímajú a hovoria o úspešnom stretnutí. „Som veľmi rád, že prišiel nový impulz vo forme tvorby nového programu sociálnodemokratickej strany na Slovensku na nasledujúce roky,“ zhodnotil snem podpredseda Smeru Peter Pellegrini v diskusnej relácii v televízii TA3.

Nielen odborníkom na sneme chýbalo napríklad nejaké vyjadrenie ku kauze Ladislava Bašternáka podozrivého z daňových podvodov. Minister vnútra Robert Kaliňák je totiž podozrivý z nekalých kšeftov práve s Bašternákom. Pellegrini povedal, že nezachytil diskusiu, ktorá by sa týkala jeho možného odstúpenia z funkcie. „Pán Kaliňák získal hlasy vo voľbách na podpredsedu, bol legitímne zvolený, snem neodmietol jeho kandidatúru, pokračuje ďalej na jednom aj druhom poste,“ povedal Pellegrini.

Otvoriť galériu

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Kapitán

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
vojak
Trest pre bojaschopných Ukrajincov v zahraničí? Na úradoch ostanú zarazení
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
(ilustračné foto)
Tiché zmeny v Ázii, ktoré nás budú bolieť všetkých: Stalo sa to vôbec prvýkrát v histórii
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Na snímke z okna zaplavený park, ktorý sa nachádza pri brehu rieky Pej-ťiang v meste Čching-jüan, v provincii  Kuang-tung na juhu Číny.
Strach a obavy, na krajinu sa rúti apokalypsa: Príde to, čoho sa všetci obávajú?!
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?
Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval