Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.01.2017 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Video

Talenty, ktoré sa nestratili ani v dospelosti: Detské hviezdy, ktoré žiaria dodnes

Slovenská televízia bola miestom, kde sa zrodili mnohé herecké hviezdičky. Tu sú talenty, ktoré boli slávne už ako deti, a vyrástli z nich úspešní umelci. Zaujímalo nás, ako sa vlastne do televízie dostali, a ako si spomínajú na svoje začiatky.
Fotogaléria
13
fotiek v galérii

Peter Kočiš (51), herec, 1975

Otvoriť galériu

Prvýkrát som sa v televízii objavil ako šesťročný v televíznej inscenácii Svetská krása, kde som hral malého princa. Bola to malá postava, ale režisérke Zore Bachnárovej som sa zrejme zapáčil, pretože ma hneď obsadila aj do ďalších inscenácií. Potom sa pridali ďalší režiséri a už to išlo. Bola to tak trochu náhoda, lebo práve pani Bachnárová hľadala nejakého malého chlapca do úlohy spomínaného princa, tak sa pýtala svojich kolegov v redakciách a môj otec, ktorý robil dramaturga, povedal, že má syna vo vhodnom veku. A tak som sa stal hercom.

Zuzana Tlučková (54), herečka, 1971

Otvoriť galériu

Do televízie som sa dostala okolo roku 1971, keď som ako členka Ľudovej školy umenia - odbor dramatický, bola s mojimi spolužiačkami robiť komparz do detskej inscenácie Kvietok sedemlístok. Každý sme mali zopár textov, no a mne trochu pomohlo aj šťastie, režisérovi som sa zapáčila a dal mi v tejto inscenácii hlavnú rolu. Odtiaľ bol už len krôčik do obľúbenej Zlatej brány. V inscenácii ma videla dramaturgička pani Alica Takáčová a pozvala ma na konkurz. A od toho momentu som začala žiť svoj sen. Odkedy si spomínam, vždy som túžila stať sa herečkou a keďže v Košiciach sa v tom čase aj dosť nakrúcalo, vždy keď potrebovali dievča v mojom veku, zavolali ma.

Richard Stanke (49), herec, 1976

Otvoriť galériu

Moje detské herecké začiatky boli v inscenácii Červená lentilka z prostredia detského domova, ktorú režírovala Zora Bachnárová. Mal som 9 rokov a začal som navštevovať Detskú rozhlasovú dramatickú družinu, kde si chodili režiséri vyberať deti do televízie a filmu. Na natáčanie mám krásne spomienky, bolo to pre mňa fascinujúce, výborná partia kamarátov a čo bolo veľké plus, nemuseli sme chodiť do školy, takže to bolo pre nás dobrodružstvo a navyše nás to nesmierne bavilo. 

Dara Rolins (44), speváčka, 1977

Otvoriť galériu

Prvýkrát som sa v televízii objavila náhodou, keď som nemala ani päť rokov. V našej škôlke sa nakrúcal program pre deti Matelko a ja som tam spievala v rámci našej škôlkarskej besiedky pesničku My sme vločky iskierôčky. Ale tak naozaj som si zahrala až v muzikáli Zázračný autobus v roku 1982. Skladateľ Ali Brezovský ma odporučil gréckemu režisérovi, ktorý tento muzikál režíroval. Hrala som v ňom s Ivanom Krajíčkom.

Matej Landl (53), herec, 1973

Otvoriť galériu

Prvýkrát som sa objavil na televíznej obrazovke v roku 1973 v inscenácii Simultanka s Alochinom v réžii Jozefa Pálku, kde som hral po boku Františka Dibarboru a Eduarda Bindasa. Mal som 10 rokov. Predtým som už skúsil herectvo na Novej scéne, kde sa inscenovala hra Sicílska komédia, kde hrala moja mama. Za moju hereckú kariéru vďačím Ďusovi Vašekovi, ktorý bol asistentom réžie, a povedal mame, aby si ma zobrala so sebou, keďže potrebovali dieťa. Spýtala sa ma, či by som chcel a mňa to veľmi nadchlo. Prišiel som na skúšku a cítil som sa ako ryba vo vode. Stále som niečo vymýšľal a režisérovi sa to asi páčilo a na základe toho ma potom obsadil aj do inscenácie, ktorú zhodou okolností tiež režíroval.

Monika Haasová (39), herečka, 1982

Otvoriť galériu

V marci 1982 bol vo Večerníku vypísaný konkurz na hlavnú postavu do pripravovaného seriálu o Bambuľke. Mama si ho prečítala večer predtým a na druhý deň tam poslala so mnou ocka. V tom čase bola totiž na materskej so sestrou Zuzkou. Z 340 dievčatiek vo veku 4 až 6 rokov po 3 kolách vybrali mňa. Z konkurzu si pamätám akurát kúsok textu. Viem, že mi ho niekto tesne predtým pošuškal, aby som to celé predniesla priamo tomu pánovi, režisérovi Jurajovi Lihositovi. Doma sme počas kôl naskúšavali pesničku Bambuľka a mamička mi ju nahrala z nôt, ktoré dostali, na akordeóne a prehrala ju na ruský magnetofón. Tak mi ju doma púšťali od rána do večera. Rodičia mali veľkú zásluhu na tom, že som bola bezprostredná a disciplinovaná.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu