Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.12.2016 20:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Obrovská tragédia: Vykoľajený vlak explodoval a zničil časť dediny!

Na severovýchode Bulharska sa v sobotu ráno vykoľajil a následne explodoval nákladný vlak s cisternami s kvapalným plynom.

Výbuch zničil značnú časť dediny Chitrino a vyvolal prudký požiar. Na následky nešťastia zomrelo najmenej sedem ľudí a 29 ich utrpelo zranenia, väčšinou popáleniny. Dedinu, kde je poškodených či úplne zničených asi 50 domov, sa úrady rozhodli celú evakuovať, uviedli bulharské médiá. Vláda vyhlásila pondelok dňom štátneho smútku.

Otvoriť galériu

Nehoda sa stala v 05:42 miestneho času (04:42 SEČ) pri železničnej stanici Chitrino, ktoré leží severne od mesta Šumenu. Na mieste zasahovali početné tímy hasičov z Varny, Targovište, Razgrad a Ruse, polícia a záchranná služba, oznámila hovorkyňa šumenskej polície Asja Jordanovová. Záchranári v troskách celý deň pátrali po ďalších možných obetiach či preživších. Hlavný tajomník ministerstva vnútra Georgi Kostov spresnil, že súpravu tvorilo 20 cisterien s propénom a štyri s propán-butánom. Dva z vagónov sa vykoľajili a niekoľko cisterien explodovalo. Podľa niektorých informácií vagóny narazili do vedenia vysokého napätia.

 

Úradujúci predseda vlády Bojko Borisov, ktorý miesto udalosti navštívil, uviedol, že nebezpečenstvo explózie ďalších vagónov už nehrozí. Rušňovodič podľa neho nehodu prežil a vypovedal, že súprava sa od piateho vagónu odtrhla. Premiér tiež naznačil, že počet obetí na životoch môže vzrásť aj medzi zranenými, pretože niektorí majú popáleniny až na 90 percentách tela. Značné sú podľa Borisova materiálne škody.

Otvoriť galériu

Starosta Chitrina Nuridin Basra Ismail situáciu opísal ako mimoriadne vážnu. Povedal, že mnoho domov je poškodených a že niektoré sa celkom zrútili. Vyhorela aj budova polície a zničený je obecný úrad.

Otvoriť galériu

Nikolov dopoludnia oznámil, že hasiči odviedli do bezpečia obyvateľov domov v okolí miesta nešťastia. Evakuovaní podľa neho boli všetci ohrození ľudia. Polícia prinútila odísť aj tých, ktorí nechceli. Popoludní ale Nikolov oznámil, že úrady rozhodli o úplnej evakuáciu celej dediny kvôli chystanému prečerpávanie a odvozu nebezpečného nákladu a vyčistenie zasiahnutej oblasti.

Otvoriť galériu

Príčiny nešťastia zatiaľ nie sú jasné, na mieste ich zisťujú vyšetrovatelia a odborníci prokuratúry a polície. Minister dopravy Ivajlo Moskovsky pre televíziu bTV v tejto súvislosti povedal, že výhybkár si všimol iskrenie od lokomotívy, keď prichádzala k stanici, čo by mohlo svedčiť o prudkom manévri rušňovodiča a o snahe rýchlo znížiť rýchlosť. Dodal však, že je ešte príliš skoro hovoriť o konkrétnych príčinách nešťastia.

Havarovaný vlak patrí súkromnej firme Bulmarket, ktorá sa zaoberá prepravou palív, najmä propán-butánu, po železnici. Súprava mierila z Burgasu na čiernomorskom pobreží do mesta Ruse na Dunaji.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo