Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.12.2016 09:30 | Správy | Domáce správy

Zomrel Slovák Adolf Burger († 99), ktorý vyrobil viac ako 100 miliónov libier: Posledný Hitlerov falšovateľ

Zomrel jediný Slovák, ktorý pracoval v službách nacistického falšovateľského komanda! Vo veku 99 rokov odišiel na večnosť rodák z Veľkej Lomnice (okr. Kežmarok) Adolf Burger.

Ako Žida ho Nemci odvliekli do koncentračných táborov, kde mimoriadne zručný typograf pracoval v utajenej skupine väzňov. Cez jeho ruky prešlo viac ako 100 miliónov falošných libier. O svojom osude napísal aj knihu, podľa ktorej natočili oscarový film Diablova dielňa.  

Adolf Burger († 99) zomrel v utorok 6. decembra vo svojej vile v Prahe. V čase, keď v Bratislave pôsobil ako kníhtlačiar, vstúpili pre Židov do platnosti norimberské zákony. Burger im začal pomáhať, pretože aj on sám mal židovský pôvod. Tlačil im falošné doklady len preto, aby ich nedeportovali do koncentračných táborov. To sa mu však stalo osudným. „Dňa 11. augusta 1942 Burgera priamo od tlačiarenského stroja odviedla štátna polícia a s inými Židmi ho odtransportovali do Žiliny a potom v jednom dobytčom vagóne aj spolu s jeho ženou Gizelou do Osvienčimu,“ uviedol rodák z Veľkej Lomnice Michal Šmálik. S milovanou manželkou sa rozlúčil iba pohľadom a nikdy viac ju nevidel.

Otvoriť galériu

Tajná tlačiareň falošných peňazí

 

Po tom, ako sa Nemci dozvedeli, že Burger je zručný typograf, previezli ho do Berlína. „V Sachsenhausene sa stal členom komanda a dielne, ktorá vyrábala pre Ríšu falošné peniaze. Vyrábali sa tu americké doláre, anglické libry, juhoslovanské líry, poštové známky, kolky a doklady pre agentov. Falšovateľské komando pozostávalo zo 142 židovských väzňov, odborníkov v rôznych oblastiach,“ uviedol autor pripravovanej knihy Osobnosti Veľkej Lomnice Vladimír Labuda s tým, že o výrobe vedeli len vrcholoví funkcionári Ríše. Falšovateľské komando tvorili ľudia z 12 štátov Európy, z nich bolo 13 z ČSR, ale Burger bol jediný Slovák.

Otvoriť galériu

Koniec vojny

S blížiacim sa koncom vojny Nemci z dielne všetko zabalili a naložili do 16 vagónov. „V debnách bolo zariadenie tlačiarne, vo vodotesných sarkofágoch už vytlačené bankovky a v ďalších tajné doklady špionážnej služby. Spolu so zariadením odišlo celé falšovateľské komando,“ doplnil Labuda. Burgera s ostatnými väzňami oslobodili americkí tankisti až po smrti Hitlera. Typograf spod Tatier sa dostal späť do Popradu, kde však nenašiel nikoho z rodiny, a tak odišiel do Prahy. Falošné peniaze sa objavovali aj v Československu do roku 1960.

Film ocenený Oscarom

Otvoriť galériu
Film ocenený Oscarom
Zdroj: avl, čtk

Autentické svedectvo o tom, čo Adolf Burger prežil, vydal v knihe Diablova dielňa - najväčšia falšovateľská operácia všetkých dôb. Podľa tejto knihy natočili film Die Fälscher a v roku 2007 ho uviedli na filmovom festivale Berlinale v Nemecku. V roku 2008 získal Oscara ako najlepší zahraničný film.

Kto bol Adolf Burger

Otvoriť galériu
Adolf Burger
Zdroj: avl, čtk

(* 12. 8. 1917, Veľká Lomnica, † 6. 12. 2016, Praha)

Pracoval ako kníhtlačiar v bratislavskej tlačiarni firmy Horváth. Ako Žid sa dostal do koncentračných táborov Osvienčim, Birkenau, Sachsenhausen, Mauthausen či Ebensee. Burger sfalšoval 10-librové bankovky v hodnote dohromady 23 989 800 libier, 20-librové v hodnote 26 746 680 libier a 50-librové v hodnote 64 145 000 libier. Po skončení vojny pracoval v tlačiarni, lodenici a taxislužbe.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Natália Labudová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Hands holding mobile phone on blurred background
Foto
Ľudia šírili HOAX: Nenormálne, aká lož koluje na internete
(ilustračné foto)
Rusi tvrdia, že Západ sa zúčastňuje vojny na Ukrajine: Toto má byť DÔKAZ!
David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba
Kuleba potvrdil to, čo sa šepkalo: Ukrajina pristúpila k ráznemu kroku!
Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum
Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81).
Foto
Odišiel velikán: Známe tváre spomínajú na Grúňa († 81), ich slová vám naženú slzy do očí
Ilustračné foto
Váš Tip
V slovenských lesoch sa deje niečo zvláštne: Prekvapení sú aj skúsení hubári!
Nemeckí policajti počas razie zameranej proti prevádzačom v Solingene.
Horor v Nemecku: Slovenku (13) mali týrať 4 tínedžerky! ÚNOS a 5-hodinové mučenie?
Záchranári mali plné ruky práce (ilustračné foto).
Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník