Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Policajti si posvietili na kšeftárov s umeleckými dielami: Našli aj veľký arzenál zbraní!

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil dvoch mužov z podvodu, ktorého sa mali dopustiť na strednom Slovensku zinscenovaním predaja falošných diel ako pravých.

Ako informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka, vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil dvoch mužov z podvodu, ktorého sa mali dopustiť zinscenovaním predaja falošných diel, ako pravých. Udalosti sa odohrali na viacerých miestach vo Zvolene.

Po domových prehliadkach vyšetrovateľ obvinil ďalšieho muža z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Policajti totiž našli okrem umeleckých diele a starožitností aj veľké množstvo zbraní a streliva.

 

V prípade podvodu mal prvý z obvinených, Róbert M. (27), vystupovať ako sprostredkovateľ predaja obrazov. Išlo o diela slovenskej výtvarnej moderny (napríklad Martin Benka, Miloš Alexander Bazovský, Ján Hála, Ľudovít Fulla, Mária Medvecká), aj významných holandských autorov. Ďalší obvinený, Miroslav B. (36), mal byť v úlohe dediča týchto obrazov.

Otvoriť galériu

O diela prejavil záujem, dnes už poškodený, ktorý sa stretol s Róbertom M., aby dohodol ich kúpu. Samozrejme, že nemal záujem o mačku vo vreci a chcel obrazy najskôr vidieť. Herci Róbert M. a Miroslav B. mali zahrať divadlo, aby záujemca zaplatil skôr ako diela uvidí. Sprostredkovateľ mal pred kupcom telefonovať dedičovi, kde v závere telefonátu dedič uviedol, že si žiadnych „čumilov“ nepraje a obrazy nevydá skôr, ako záujemca nezaplatí. Pod týmto tlakom kupec za obrazy zaplatil skôr, ako ich videl. Po ich súpise a kontrole však zistil, že sú falošné, čo potvrdilo aj ich znalecké skúmanie.

Otvoriť galériu

Polícia vykonala 17 domových prehliadok a prehliadok iných priestorov, o ktoré požiadali aj české justičné orgány. Česká polícia mala totiž obvinených dlhšie v hľadáčiku, preto slovenská polícia s kolegami z Čiech úzko spolupracovala. Pri prehliadkach okrem umeleckých diel ukradnutých v Českej republike (obrazy, sochy, starožitné mince, iné umelecké zberateľské predmety značnej hodnoty) policajti našli aj množstvo zbraní a munície - samopal, brokovnicu, guľovnice, pištole, revolver,  aj podomácky vyrobenú zbraň. Tiež komponenty zbraní, ako hlavne, závery, puzdra záverov, zásobníky, tlmič hluku, aj veľké množstvo nábojov rôzneho kalibru,

 

Róbert M. a Miroslav B. sú obvinení z podvodu, za čo im v prípade dokázania viny na súde hrozí trest odňatia slobody na tri až 10 rokov. Stíhaní sú na slobode. Z nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami je obvinený Jozef M., ktorý je vo väzbe. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody od troch do ôsmich rokov. Vyšetrovateľ zároveň začal trestné stíhanie vo veci nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami v dvoch ďalších prípadoch, kde zatiaľ nie je nikto obvinený.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: vd, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo
Bratislavskí policajti oživovali muža v bezvedomí.
Silné video, išlo o SEKUNDY: Petržalskí policajti vrátili muža medzi živých!